Биенале на визуалните изкуства "Август в изкуството"

Фестивалът на визуалните изкуства „Август в изкуството“ е създаден като концепция и реализиран за първи път през 2000 г. във Варна. Той е замислен като мащабно представяне на съвременните процеси във визуалните изкуства, толерантно към стиловите различия в тях.

В реализираните досега 9 издания на фестивала той е представял в рамките на 40 дни около 100 от доказаните български художници заедно с поканени чуждестранни автори в около 30 изложби и артистични прояви, експонирани в 20 музеи, частни галерии и други пространства във Варна. С тази своя структура и преди всичко с качеството на участниците, фестивалът се утвърди като най-мащабния и значим форум у нас в сферата на визуалните изкуства.

След 8 годишно прекъсване 10-тото юбилейно издание на фестивала ще се проведе от 22 юни до 02 август 2023 г. благодарение на финансовата подкрепа на Национален фонд Култура. В него са предвидени да участват 88 утвърдени български художници от различни поколения и чуждестранни автори от Германия, Франция, Нидерландия, САЩ, Сърбия, Румъния, Турция.

Градската художествена галерия - Варна, която е партньор в проекта, е основният център на фестивала, където в 15 зали на трите й етажа ще бъдат експонирани повечето участници. На първия етаж ще бъде представена ретроспективна изложба на един от участниците, който е с изключителни творчески постижения, заслуги и приноси за съвременното българско изкуство – Милко Божков. Тази практика е включена в концепцията на форума от самото начало. Представяни са изложби на Жорж Папазов, Генко Генков, Меркадо, Ванко Урумов.

В програмата на фестивала се предвиждат изложби в още 9 галерии – Художествен музей „Георги Велчев“ (филиал на ГХГ-Варна), Галерия 8, Галерия A&G Art Meeting, Галерия ЮКА, Галерия Тереза Зиковска, Галерия САБ, Галерия Папийон, Галерия Ларго, Пространство за култура ReBonkers.

Съществена особеност на Фестивала „Август в изкуството“ е, че общинските музеи и частните галерии във Варна се обединяват в периода на фестивала и се стремят да покажат най-доброто от българското изкуство, независимо от различния си професионален статус и специфика.

10-тото юбилейно издание на „Август в изкуството“ ще протече под мотото Истина и симулация. Това е продължение на традицията всяко издание да има свой слоган, който да придава концептуален и визуален характер на представеното – Конфликти/Диалози 2002, Пътища/Енигми 2004, Природно/Човешко 2006, Локално/Глобално 2008, Голямата вълна 2010, Илюзии и модели 2012, Класично/Съвременно 2014. Понятията Истина и симулация са много актуални в живота на съвременното общество, както и в природата на изкуството днес. Около тях се завихрят спорове и конфликти, промени и движения в художественото изразяване, протичат преоценки и преосмисляне в естетическото съзнание.

И 10-тото издание на фестивала ще се стреми да представи цялото многообразие на съвременното изкуство като визуален език, средства, материи и технологии. Ще има живопис, пластика, инсталации, обекти, видеоарт, фотография, концептуално изкуство. Освен класиците на съвременното визуално изразяване, ще бъдат представени и немалко млади художници, към което фестивалът „Август в изкуството“ има особено отношение и внимание. Критериите за участие в този форум са свързани изцяло с доказаната креативна способност, високия професионализъм на визуалното изразяване, яркото съвременно мислене и новаторското художествено интерпретиране.

Освен изложбите, в програмата на фестивала е включена дискусия с участниците и аудитория от ценители с основна тема – „Истина и симулация в съвременното изкуство“. Ще бъдат проведени и 3 презентации на тема „Животът на „Август в изкуството“ с участието на куратори на фестивала и представяне на визуален материал от минали издания пред публика от художници и ценители. Ще се проведе и традиционният „Музикален салон“, който винаги е бил кратък, но важен елемент от празничната атмосфера на форума.

Фестивалът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд Култура по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Куратор на 10-тото издание на фестивала на визуалните изкуства

„Август в изкуството“ е изкуствоведът Румен Серафимов, а организатор на събитието е фондация „Август в изкуството“.

Последни новини

XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024

XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024 Елена Башкирова преди първата си среща с варненската публика на откриването на Европейския музикален фестивал Варна 2024: ...

Прочети още

„Аз съм българче“ - концерт на „Варненско лято за деца“ от образователния модул на ММФ "Варненско лято"

Българската музика и танц ще бъдат във фокуса на спектакъла на младите таланти от НУИ „Добри Христов“ н а 24 март, неделя, от 11 часа във Фестивалния...

Прочети още

Пролетен салон на изкуствата 2024

На 12 март отваря врати традиционната инициатива на Община Варна Пролетен салон на изкуствата. Форумът всяка година поставя начало на сезона на културните събития в морската ст...

Прочети още

Виртуозите на Миланската Ла Скала в съвместен проект на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято”

Виртуозите на Миланската Ла Скала в съвместен проект на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято” Камерният състав на великия италиански орк...

Прочети още

Партньори и приятели