Фестивал за съвременен танц "Танцови маршрути"

Мисията на фестивала е да даде на варненски танцови артисти и любители възможност за развитие на техните умения с помощта на професионалисти от световна класа, като в същото време запознава широката публика със съвременното танцово изкуство чрез беседи, филмови прожекции и танцови спектакли. 


"Танцови маршрути" цели да създаде у младите чувство за варненска идентичност, да изгради у тях положителен образ на Варна като център на съвременното танцово изкуство. За целта фестивалът открива танцови творци с успешна кариера в страната и чужбина, чийто артистичен път по някакъв начин е свързан с Варна, и ги води отново в града, за да могат те в рамките на организирани майсторски класове, лекции и дискусии да разкажат за своя опит и предадат своите професионални умения.

Юбилейното пето издание на фестивал "Танцови маршрути" ще включва няколко от най-вълнуващите имена и теми в досесгашните издания и нови такива:
1. Публични лекции и беседи
- "Танцът в модерната и постмодерната епоха" ще е тема на тазгодишната лекция. По този начин ще бъде представена базова информация за процесите повлияли на танца и до днес.
Лекцията ще бъде проведена от Силвия Христова - културолог, танцов артист. Паралелно водим преговори с други потенциални лектори.
 След лекцията публиката ще бъде приканена за активно включване в кратък разговор. Гостите на последващия уъркшоп ще бъдат поканени да споделят своя опит и наблюдения за развитието на съвременния танц.

2. Двудневен уъркшоп, по време на който участниците ще бъдат запознати с различни практики от света на съвременния танц. Преподаватели в уъркшопа ще бъдат Нора Владигерова и Веселина Ханджиева. 
- Нора Владигерова - танцов артист и хореограф практикуващ на свободна практика в Германия. Нора е съвременен танцьор, завършил ВУЗ "Музика и Танц" в Кьолн, участва в редица спектакли. Хореограф в спектакъла "Картини от една изложба" - УТ НБУ, гостуващ в рамките на "Танцови маршрути" 3.
- Веселина Ханджиева - танцов артист, работил с едни от най-големите имена в съвременното танцово изкуство. Веселина започва своя път в света на танца във Варна, в НУИ "Добри Христов". Още като ученичка тя постъпва в НУТИ в София. Веднага след завършването тя е приета в балет "Арабеск" - единствената българска държавна трупа за съвременен танц, след което работи в различни театри в Германия и Австрия. В момента е преподавател и артист на свободна практика в Германия.

3. Представяне на филм, свързан със съвременния танц, със свободен достъп за всички желаещи. Водят се преговори с Фондация "Пина Бауш" за уреждане на авторските права.

4. (Ще се проведе при наличието на дофинансиране от страничен източник.) Гостуващи спектакли: УТ НБУ "Стравински и Шанел" - хореограф е иконата на българския съвременен танц Маргарита Градечлиева, новият спектакъл на Варна Денс Театър "Послания" със стихове на варненския поет Никола Илиев и спектакълът "Rocking Chair" на белгийската танцова трупа Opinion Public, превзела сърцата на варненска публика след гостуването си на "Танцови маршрути" 3.

varnadancetheater@gmail.com
https://www.facebook.com/DanceRoutes
 

Последни новини

XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024

XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024 Елена Башкирова преди първата си среща с варненската публика на откриването на Европейския музикален фестивал Варна 2024: ...

Прочети още

„Аз съм българче“ - концерт на „Варненско лято за деца“ от образователния модул на ММФ "Варненско лято"

Българската музика и танц ще бъдат във фокуса на спектакъла на младите таланти от НУИ „Добри Христов“ н а 24 март, неделя, от 11 часа във Фестивалния...

Прочети още

Пролетен салон на изкуствата 2024

На 12 март отваря врати традиционната инициатива на Община Варна Пролетен салон на изкуствата. Форумът всяка година поставя начало на сезона на културните събития в морската ст...

Прочети още

Виртуозите на Миланската Ла Скала в съвместен проект на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято”

Виртуозите на Миланската Ла Скала в съвместен проект на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято” Камерният състав на великия италиански орк...

Прочети още

Партньори и приятели