Паметници

„Холокост”, Иван Русев, 1983 г., мрамор

През 1980-те години по инициатива на местните власти и в рамките на националната изложба „Скулптура и декоративна пластика на открито, в градинката до Градската художествена галерия на Варна , е поставено началото на „Музей на открито”. Сред първите произведения, намерили място в него, са „Холокост” (1983 г.) на Иван Русев и „Майка” (1987 г.) на Зиятин Нуриев.

„Холокост”, изработена от сандански мрамор, е посветена на геноцида на евреите по време на Втората световна война. Скулптурата напомня монументална надгробна плоча с три лежащи човешки фигури. Едната от фигурите е на дете. Творбата се вписва органично в архитектурната среда, като със своето осезаемо присъствие, напомня за трагедията на еврейския народ. 

Нейният автор – Иван Русев (р. 1954) – е сред най-изтъкнатите съвременни български скулптори, създател на „Мраморния град на изкуствата” в с. Илинденци. Пластиките на Иван Русев са притежание на колекционери в България, Белгия, Германия и други страни. Негова скулптура е част от Олимпийския парк в Сеул (1988 г.). 

„Майка”, Зиятин Нуриев, 1987 г., мрамор

През 1980-те години по инициатива на местните власти и в рамките на националната изложба „Скулптура и декоративна пластика на открито, в градинката до Градската художествена галерия на Варна, е поставено началото на „Музей на открито”. Сред първите произведения, намерили място в него, са „Холокост” (1983 г.) на Иван Русев и „Майка” (1987 г.) на Зиятин Нуриев.

„Майка” е скулптурна композиция от сандански мрамор и представлява метафоричен образ на неразривната връзка между майка и дете. Пластиката е изпълнена в характерната за Зиятин Нуриев лаконична стилистика, като се вписва хармонично в пространството до Градската художествена галерия. През 1987 г. „Майка” печели голямата награда на националната изложба „Скулптура и декоративна пластика на открито”. 

Зиятин Нуриев (р. 1955) работи в България до 1990 г. След това се установява в Истанбул, където преподава във Факултета по изящни изкуства към Университета „Мармара”. Скулпторът участва в редица международни изложби и арт форуми в България, Полша, Турция, Япония, Люксембург и други страни.

„Фигура на жена”, Величко Минеков, 1965 г., бронз

Бронзовата пластика „Фигура на жена” на големия скулптор Величко Минеков представлява женска фигура, гледаща в небето, и е изпълнена в класически маниер. Величко Минеков работи в областта на малката пластика,  портрета и внушителните паметници, между които са релефните композиции от Паметника на Априлското въстание в Панагюрище (1976), Гранитните композиции от Арката на свободата, Беклемето (1977), Сердика (1977), Паметникът на Ивайло (1978), и много други. Негови творби се намират в Националната художествена галерия в София, в Софийска градска художествена галерия, в редица областни галерии в страната, както и в Русия, Швейцария, САЩ, Унгария, Германия, Австрия, Италия, Иран, Египет и др.

„Народен певец”, Крум Васев, 1984 г., мрамор

Пластиката „Народен певец” е изработена от бял мрамор и представлява стилизирана мъжка фигура, държаща музикален инструмент. Скулптурата символизира силната връзка на певеца – творец с родната земя. Тя също така може да се свърже с мита за Орфей.

Още като млад скулптор Крум Васев (1945 – 2009) печели награда на третото триенале на малката пластика в Будапеща (1975 г.), където са представени 500 творби от 28 страни. Завършил е Националната художествена академия – София (1972), специалност „Декоративно – монументална скулптура” при проф. Величко Минеков. 

„Композиция – две фигури”, Ангел Станев, 1985 – 1986 г., бронз

Скулптурата „Композиция – две фигури” представлява бронзова женска фигура с дете, която символизира майчинството. Тя е изпълнена в модернистичен маниер, като нейните ъгловати форми са характерни и за други работи на Ангел Станев. Ан. Станев (р. 1947) е един от изтъкнатите съвременни български скулптори, носител на наградите за монументална скулптура “Иван Лазаров” и за кавалетна скулптура “Марко Марков”. Ан. Станев е професор в Националната художествена академия в София.

Пластиката „Композиция – две фигури” е създадена в рамките на националната изложба „Скулптура и декоративна пластика на открито”.

„Майстор Манол”, Альоша Кафеджийски, 1986 г., бронз

Майстор Манол или Михаил е митологичен персонаж от балканския фолклор. Легендата разказва, че за да се спаси от потурчване, майстор Манол си направил крила. Скулпторът Альоша Кафеджийски го изобразява, готвещ се за полет и вперил очи в небето.

Альоша Кафеджийски (р. 1937) е носител на награди на национално и регионално ниво за скулптура и монументална пластика. Негови творби са притежание на галерии и частни колекции у нас и в чужбина (музея “Пушкин” в Москва). Монументални пластики на Ал. Кафеджийски има в София, Благоевград, Дългопол, Созопол, Чипровци.

Пластиката „Майстор Манол” е създадена в рамките на националната изложба „Скулптура и декоративна пластика на открито”.

„Отломка”, Альоша Кафеджийски, 1988 г., бронз

Скулптурата „Отломка” има формата на деформиран торс, напомнящ част от скален масив. Тя е изпълнена в характерния за Альоша Кафеджийски експресивен маниер и се вписва хармонично в парковата среда на Градската художествена галерия. Пластиката е създадена в рамките на националната изложба „Скулптура и декоративна пластика на открито”.

„Цяло”, Емил Попов, 2000 г., желязо, трошени камъни

Скулптурата „Цяло” има характер на арт-инсталация, като нейната кръгла форма и материалите, от които е изпълнена, символизират единството и кръговрата в природата. С времето арт-инсталацията по естествен начин стана част от парковата среда чрез растенията, полазили по нея.

Емил Попов (р. 1951) е сред изтъкнатите съвременни български скулптори, професор в Националната художествена академия в София. Негови произведения са притежание на Националната художествена галерия, регионалните галерии, както и на частни колекционери в Белгия и Германия.

„Икар”, Альоша Кафеджийски, 2014, бронз

През 2014 г. дирекция „Култура и духовно развитие” възроди идеята за „Музей на открито” в градинката до Градската художествена галерия, с поставянето на пластиката „Икар” от знаковия варненски скулптор Альоша Кафеджийски – автор на едноименната монументална пластика пред сградата на Община Варна.

„Малкият” Икар е изработен от бронз и символизира вечния стремеж на човека към полета – в прекия и преносен смисъл. През 2020 г. пластиката бе преместена върху специално изработен за нея постамент, чиято форма подчертава идеята на Ал. Кафеджийски за полета на Икар. Ал. Кафеджийски е автор на други знакови скулптури във Варна, като фигурите на Паметника на българо-съветската дружба, „Сценка” (до театър „Филиал”)  и др. Пластиката „Икар” е финансирана от дирекция „Култура и духовно развитие” към Община Варна.

„Началото”, Живко Дончев, 2015 г., бронз

Пластиката „Началото”, по думите на нейния автор Живко Дончев, носи идеята за първичния взрив. Работата е изработена от бронз и представлява мъжка фигура, която се е прицелила във въображаема точка в пространството. Според скулптора пластиката символизира идеята за това, как космосът възниква от една аморфна маса. Живко Дончев (р. 1972) е автор на редица паметници и мемориални знаци във Варна, посветени на изтъкнати личности като кмета Михаил Колони, лечителя Петър Димков, кап. Милко Железов и други.

„Полет”, Христо Христов, 2018 г., бронз

През 2014 г. дирекция „Култура и духовно развитие” възроди идеята за „Музей на открито” в градинката до Градската художествена галерия, с поставянето на пластиката „Икар” от знаковия варненски скулптор Альоша Кафеджийски – автор на едноименната монументална пластика пред сградата на Община Варна. През годините скулптурната експозицията се допълва от нови произведения на български и чуждестранни автори. Сред тях е „Полет” на варненския скулптор Христо Христов. Според него, „пластиката изразява стремежа на човек да се извисява над злободневието, да сбъдва мечтите си и открива все нови и нови неща”.

Скулптурата „Полет” е изработена от бронз и представлява стилизирана фигура на момиченце с развети коси, разперило ръце за полет. Работи на Хр. Христов (р. 1963) са притежание на колекционери в България, Германия, Белгия, Франция и други страни.

Пластиката „Полет” е финансирана от дирекция „Култура и духовно развитие” в рамките на Програмата за паметниково, художествено-пластично и монументално изграждане на Община Варна.

"Пламък", Рая Георгиева, 2015 г., камък

Пластиката "Пламък" е създадена по проект на талантливата варненска скулпторка Рая Георгиева (1978 – 2009). Рая Георгиева завършва скулптура във Великотърновския университет ”Св. св. Кирил и Методий”. Още през 2005 г. става член на Международната асоциация на скулпторитe монументалисти в Италия, а през 2007 г. – на Съюза на българските художници. Нейни творби са в постоянната експозиция на ГХГ „Борис Георгиев” – Варна.

Пластиката „Пламък”  е създадена в памет на Рая, която напуска този свят преждевременно. Нейните колеги – скулптурите Радослав Радев и Петър Мравилников – в памет на Рая, сами предлагат да пренесат проекта „Пламък” в материал. Пластиката наподобява формата на пламък и е изработена от бял русенски варовик. Създадена е в рамките на международния фестивал за съвременно изкуство „Contempo 2015”, организиран от фондация "Рая Георгиева", с подкрепата на Община Варна (фонд "Култура").

„Opus Memoria”, Паоло Вивиан, 2016 г., камък

Пластиката Opus Memoria (Грижа за паметта) е изработена от бял русенски варовик и представлява каменен куб с декоративни елементи от метал и акрил. Работата символизира ценността на паметта и нейното значение за човека. „Opus Memoria” е създадена в рамките на международния фестивал за съвременно изкуство „Contempo 2016”, организиран от фондация "Рая Георгиева", с подкрепата на Община Варна (фонд "Култура").

Италианският скулптор Паоло Вивиан (р. 1962) работи в областта на инсталацията, скулптурата, видеото и пърформанса. Участва в престижни международни изложения, фестивали, кураторски проекти и симпозиуми за съвременно изкуство в Германия, България, Франция, Нидерландия, Италия и други страни.

„Нагласа към живота”, Итка Кусова, 2016 г., камък

Скулптурата Нагласа към живота” е изработена от бял русенски варовик и представлява мъжка фигура, опираща се в каменна стена. Композицията, изпълнена в експресивен маниер, може да се тълкува като символ на борбеното начало в човека. Нейният автор – словашкият скулптор Итка Кусова – има редица самостоятелни изложби и участия в скулптурни симпозиуми в Германия, Словакия, Холандия и други страни.

Пластиката "Нагласа към живота" е създадена в рамките на международния фестивал за съвременно изкуство „Contempo 2016”, организиран от фондация "Рая Георгиева", с подкрепата на Община Варна (фонд "Култура").

„Семейство”, Пламен Аврамов, 2016 г., метал

Пластиката „Семейство” се намира до сградата на Община Варна и представлява три стилизирани фигури на мъж, жена и дете. Скулптурата има модернистичен характер, като цветните акценти по металните фигури й придават живописно излъчване. „Семейство” е създадена в рамките на международния фестивал за съвременно изкуство „Contempo 2016”, организиран от фондация "Рая Георгиева", с подкрепата на Община Варна (фонд "Култура").

Пл. Аврамов (р. 1957) е сред изтъкнатите варненски скулптори. Участва в симпозиуми и колективни изложби в страната и чужбина, носител на награди от „Алианц – България” и Съюза на българските художници, специализирал в „Cite Internationale des Arts“ – Париж.

„Свобода”,Пьотр Биес, 2015 г., камък

Полският скулптор Пьотр Биес избира крилете като символ на свободата и изписва думата на девет езика от двете страни на скулптурата, която се намира до сградата на Община Варна. „Свобода” е изработена от бял русенски варовик. П. Биес (р. 1961) работи в областите на пластиката, дърворезбата и текстила, освен това е автор на поезия и проза. „Свобода” е създадена в рамките на международния фестивал за съвременно изкуство „Contempo 2015”, организиран от фондация "Рая Георгиева", с подкрепата на Община Варна (фонд "Култура").

„Докосване”, Гиртс Бурвис, 2015 г., камък

Скулптурата „Докосване” е изработена от бял русенски варовик и се намира в градината до Археологическия музей. „Докосване е идея, скицирана специално за Варна. Това е история за вечността, нали и камъкът е вечен” – казва нейният автор Гиртс Бурвис. Той допълва, че чрез вдлъбнатите човешки фигури се стреми да изрази връзката на човека с природата, времето, както и връзката между поколенията. „Докосване” е създадена в рамките на международния фестивал за съвременно изкуство „Contempo 2015”, организиран от фондация «Рая Георгиева», с подкрепата на Община Варна (фонд "Култура").

Латвийският скулптор Г. Бурвис (р. 1962) е автор на знакови пластични композиции и паметници в Латвия, сред които скулптурата "На древните мореплаватели", паметниците на убитите евреи, на поета Вилис Плудони и др.

"Черна роза", Конрад Риш, 2015 г., дърво

Немският скулптор Конрад Риш споделя за своята "Черна роза" следното: „Това е композиция от дърво, свързана в една дума – „Черно море”, но символно натоварена с мечтите ни. Нарекох я „Черна роза“. Защо черна… Навсякъде съществуват бели рози и ги виждаме непрекъснато в природата, но черната роза е синоним на вълшебство, на магия.” Скулптурата е създадена в рамките на международния фестивал за съвременно изкуство „Contempo 2015”, организиран от фондация "Рая Георгиева", с подкрепата на Община Варна (фонд "Култура").

Конрад Риш (р. 1959) участва в симпозиуми в Германия, Италия и други страни, като работи предимно с камък и дърво.

"Композиция", Николай Нинов, 2015 г., дърво

За своята пластика "Композиция" (градинката на пл. „Съединение”) Николай Нинов казва, че избира дървесния ствол, защото той най-добре изразява идеята за връзката между човека и природата. Авторът допълва, че яркият син цвят на полираната част от скулптурата играе роля на смислов контрапункт на естественото, природно начало (ствола). "Композиция" е създадена в рамките на международния фестивал за съвременно изкуство „Contempo 2015”, организиран от фондация "Рая Георгиева", с подкрепата на Община Варна (фонд "Култура").

Н. Нинов (р. 1973) открива десетки самостоятелни и участва в редица престижни колективни изложби в България и чужбина. Негови творби са притежание на: Националната художествена галерия, СБХ, галерии във Варна, Бургас, Плевен, частни колекции в страната и чужбина.

"Вълна", Емил Бачийски, 2015 г., дърво

Емил Бачийски е убеден, че скулптурата трябва да е съобразена с конкретното място, за което се създава. Затова той избира да свърже своя проект за фестивала „Contempo” с Варна и морето. Пластиката "Вълна" (пред читалище „Отец Паисий – 1934”) е изработена от дърво и представлява три ветриловидни форми, напомнящи морски вълни. "Вълна" е създадена в рамките на международния фестивал за съвременно изкуство „Contempo 2015”, организиран от фондация «Рая Георгиева», с подкрепата на Община Варна (фонд «Култура»).

Емил Бачийски (р. 1969) е преподавател в Националната художествена академия – София, има участия в над 150 национални и международни изложби, конкурси, пленери, симпозиуми.

„Композиция”, Цветослав Христов, 2015 г., дърво

Пластиката „Композиция” (Ботева градинка) се състои от дървени елементи и представлява стилизирана мъжка фигура, държаща риба. Цветослав Христов споделя, че се чувства близък до хората, изпитващи вълнение при общуването с морето – „Едно усещане, което сякаш стои между Хемингуей и Андерсен“. Пластиката „Композиция” е създадена в рамките на международния фестивал за съвременно изкуство „Contempo 2015”, организиран от фондация "Рая Георгиева", с подкрепата на Община Варна (фонд "Култура").

Цветослав Христов е преподавател в Националната художествена академия – София, участник в многобройни национални и международни изложби, носител на награда за скулптура на МОН от традиционна изложба на преподаватели-художници, В. Търново.

"Дъжд", Румен Димитров, 2015 г., дърво

Скулпторът Румен Димитров създава лаконична композиция от няколко елемента, напомнящи големи капки вода. С масивната си форма и наситен черен цвят пластиката изпъква в парковата среда на Морската градина. "Дъжд" е създадена в рамките на международния фестивал за съвременно изкуство „Contempo 2015”, организиран от фондация "Рая Георгиева", с подкрепата на Община Варна (фонд "Култура").

Румен Димитров има множество участия в изложби и арт-проекти в България, както и в над 50 пленера и скулптурни симпозуима в Европа и Азия. Той е един от създателите на арт-група „Дупини”, която организира първия у нас симпозиум „Изкуство в природата” (с. Габровци). 

„Infinity 1" (Безкрайност), Георги Георгиев, 2016 г., дърво, метал

Пластиката Infinity 1" (на ул. «Панагюрище») е изработена от дърво и метални въжета, като представлява пресичащи се правоъгълни и обли форми, образуващи динамична абстрактна композиция. Скулптурата е създадена в рамките на международния фестивал за съвременно изкуство „Contempo 2016”, организиран от фондация "Рая Георгиева", с подкрепата на Община Варна (фонд "Култура").

Георги Георгиев е автор и на друга скулптура във Варна – „Част от нещо по-голямо” (Район „Вл. Варненчик”). Той е преподавател в катедра "Скулптура" на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, участник в пленери в България и по света, носител на трета награда в деветия скулптурен симпозиум в град Финес (Испания). 

"Безкрайност", Ренцо Дуранте, 2016 г., камък

Скулптурата "Безкрайност" е изработена от бял русенски варовик и напомня надигаща се морска вълна. Творбата хармонизира с архитектурата на Морско казино и вълнообразните каменни пейки в Приморския парк. "Безкрайност" е създадена в рамките на международния фестивал за съвременно изкуство „Contempo 2016”, организиран от фондация "Рая Георгиева", с подкрепата на Община Варна (фонд "Култура").

Италианският скулптор Ренцо Дуранте (р. 1980) участва в много международни симпозиуми в Италия, Хърватия, Словения и други страни.

"Дишай", Ли Дзао, 2016 г., камък

Скулптурата "Дишай" е изработена от бял русенски варовик и представлява монолитен каменен блок от пресичащи се форми с гладка и релефна повърхност. "Дишай" се намира в близост до Аквариум – Варна. Пластиката е създадена в рамките на международния фестивал за съвременно изкуство „Contempo 2016”, организиран от фондация "Рая Георгиева", с подкрепата на Община Варна (фонд "Култура").

Китайската скулпторка Ли Дзао участва в изложби и симпозиуми по цял свят – Азия, Европа, Южна и Северна Америка. Носител е на множество награди, сред които за своя работа, посветена на Олимпийските игри в Пекин (2008).

"Безкрайност", Николай Нинов, 2016 г., камък

Скулптурата "Безкрайност" (до Аквариума в Морската градина) представлява каменен блок с ветриловидна форма, напомнящ изгряващо или залязващо слънце. Слънцето е универсален символ, негови изображения се откриват в соларните тракийски светилища, строежите на Плиска, Преслав, Мадара и т.н. Работата "Безкрайност" е създадена в рамките на международния фестивал за съвременно изкуство „Contempo 2016”, организиран от фондация "Рая Георгиева", с подкрепата на Община Варна (фонд "Култура"). Пластиката се намира до Аквариум – Варна.

"Посоки и движение", Евгени Баръмов, 1972 г., бетон, желязо

Пластиката «Посоки и движение», намираща се срещу Автогара Варна, е дело на скулптора Евгени Баръмов. Архитектурният проект е на арх. П. Куюджуклиев. Тя представлява монолитна форма, състояща се от няколко триъгълни плоскости, която напомня връх на стрела. Скулптурата е поставена през 1972 г., като някои специалисти я определят като първата абстрактна монументална пластика в България.

„Сценка”, Альоша Кафеджийски, 2016 г., бронз

Пластичната композиция „Сценка” (Театър „Филиал”) е дело на изтъкнатия скулптор Альоша Кафеджийски и е финансирана от дирекция „Култура и духовно развитие”. Работата е изработена от бронз и представлява стилизирана женска фигура, седяща върху стълба. Фигурата гледа към котка, стояща до стълбата. Композицията напомня сценографски макет, което е в унисон с нейното място до театъра „Филиал”.

„Сценка” е финансирана е от дирекция „Култура и духовно развитие” към Община Варна.

„Рибарят и златната рибка”, Венелин Божидаров, 2016 г., бронз

Венелин Божидаров (р. 1955) е изтъкнат варненски скулптор, професор в Технически университет – Варна, автор на пластиките „Звездоброецът” и „Прибой”. Негови творби са притежание на частни колекционери в България и чужбина.

„Разходката“, Веселин Костадинов, бронз, стъкло, 2016 г.

Скулптурата „Разходка“ представлява стилизирано изображение на крачеща женска фигура. Пластиката е поставена в пешеходната зона на бул „Княз Борис I“, близо до хотел „Черно море“. Неин автор е Веселин Костадинов, комуто принадлежи и скулптурната фигура на арх. Дабко Дабков. „Разходка“ е финансирана от дирекция „Култура и духовно развитие”, в рамките на Програмата за паметниково, художествено-пластично и монументално изграждане на Община Варна.

„Звездоброецът”, Венелин Божидаров, 2018 г., бронз

Бронзовата скулптура „Звездоброецът” на Венелин Божидаров е тематично свързана със сградата на варненския планетариум в Морската градина, до която се намира. По думите на автора, пластиката олицетворява вечния стремеж към необятното, непознатото, към звездите и мечтанието за тях. Финансирана е от дирекция „Култура и духовно развитие” в рамките на Програмата за паметниково, художествено-пластично и монументално изграждане на Община Варна.

„Очакване”, Арх. Владимир Попов и Андрей Лекарски, 2018 г., бронз, бял камък

Бронзовата скулптура „Очакване“ е открита на вълнолома във Варна на 17.03.2018 г. Композицията символизира вечното очакване на моряците от техните близки. Тя е дело на скулптора Андрей Лекарски – един от тримата български автори, излагали свои произведения в Музея на модерното изкуство в Париж. Автор на архитектурната част на проекта е арх. Владимир Попов – член на Камарата на архитектите, основател и член на организации за опазване на архитектурното наследство в Балчик и Варна.

Стих от големия български поет Валери Петров допълва композицията:
"...Бели чайки сред синьото лето,
бяло корабче с надпис познат,
мачти, мачти, комини и ето,
невидял нито къс от морето,
вече влязъл съм в морския град."

Скулптурата е финансирана от дирекция „Култура и духовно развитие” в рамките на Програмата за паметниково, художествено-пластично и монументално изграждане на Община Варна.

„Портретна фигура на кмета Иван Церов”, Пламен Братанов, 2018 г., бронз

Портретната фигура на Иван Церов (1857 – 1938) – един от първите кметове на Варна след Освобождението – се намира на пл. „Независимост”. Нейн автор е проф. Пламен Братанов, чието дело са и паметниците на Кирил Шиваров и Антон Новак. По инициатива на кмета Иван Церов се създава театрално дружество, което да сформира театрална трупа и да съдейства за построяване на сградата на варненския театър. По време на своя мандат Ив. Церов инициира също изграждането на 4 нови училища и на 4 квартални хали. Той внася предложение и за изграждане на електрическа мрежа в града. Скулптурата е финансирана от дирекция „Култура и духовно развитие” в рамките на Програмата за паметниково, художествено-пластично и монументално изграждане на Община Варна. „Кметът Иван Церов” се намира на пл. „Независимост”.

„Портретна фигура на кмета Михаил Колони”, Живко Дончев, 2019 г., бронз

Портретната фигура на кмета Михаил Колони (1817 – 1893) е изработена от бронз от скулптора Живко Дончев. Скулптурата се намира на ул. „Михаил Колони” (до Шишковата градинка). Михаил Колони e една от най-значимите фигури в общинското управление на Варна. Възрожденец, дейно подпомагал национално-освободителната борба, общественик с европейска култура и размах, търговец, отдаден на благотворителността. През двата му мандата се реализират редица мероприятия по благоустрояването на града, санитарното му осигуряване, развитие на учебното дело, културата, курортното дело, създаването на красиви паркове. С негово съдействие започва работата по уреждане на градски паркове и преди всичко на Морската градина (там е било зеленчукова градина).

Портретната фигура на кмета Михаил Колони е финансирана от дирекция „Култура и духовно развитие” в рамките на Програмата за паметниково, художествено-пластично и монументално изграждане на Община Варна.

„Влюбени делфини”, Венцислав Марков, 2016 г., бронз

„Влюбени делфини” играе ролята на естетически акцент в централната пешеходна зона – до хотел „Черно море”. Варненският скулптор Венцислав Марков избира любовния танц на делфините като символ на морската стихия. Вен. Марков (р. 1984) е автор на паметника на Кирил и Методий в Балчик, пластиката „Израстване” (Варна), както и на първомартенските и великденски украси, които радват жителите на града ежегодно. Вен. Марков печели конкурса за уникат (2008, Варна) и първа награда на сдружение „Еволюция” (2012).

Пластиката „Влюбени делфини” е създадена в рамките на проект за реконструкция на ларгото под ръководството на арх. Борислав Игнатов.

„Младост“, Веселин Костадинов, 2018 г., месингова ламарина

В тревната площ пред „Дом Младост“ се намира скулптурата „Младост“ на Веселин Костадинов. Авторът я описва като динамична композиция, напомняща фигура в движение. Скулптурата е от месингова ламарина, с височина 4, 5 м, и е сред спечелилите Конкурса за идеен проект за съвременна пластика във Варна. Той бе проведен през 2017 г. от дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна.

Веселин Костадинов (р. 1955) е сред утвърдените варненски скулптори – автор на пластиката „Арх. Дабко Дабков” и „Разходката”, намиращи се на бул. „Княз Борис І”.

През 2017 г. дирекция „Култура и духовно развитие” организира конкурс за идеен проект за съвременна пластика в градска среда. Спечелилите конкурса проекти бяха предназначени за пет различни места в града. През 2018 г. реализираните пластики бяха поставени пред кметството на Район „Вл. Варненчик” – „Фрагмент от нещо по-голямо” – (автор Георги Георгиев), пред дом „Младост” (автор Веселин Костадинов) "Младост", на бул. „Осми приморски полк” (Венелин Иванов) – „Гинко билоба”, в градинката на пл. Севастопол – „Прибой” (арх. Тодор Даскалов и Венелин Божидаров) и между бул. „Сливница“ и ул. „Съборни“ - „Израстване” (Венцислав Марков).

„Израстване”, Венцислав Марков, 2018 г., метални листи, железни части, тръби

По думите на автора на скулптурата „Израстване”, Венцислав Марков, тя „се развива“ вертикално, защото така най-добре се изразява нейната идея. Металните листи, плътните железа и тръби, от които е конструирана, подчертават нейната динамика. Пластиката се намира в тревната площ между бул. „Сливница” и ул. „Съборни” (зад сградата на РИМ – Варна). Тя е сред спечелилите Конкурса за идеен проект за съвременна пластика във Варна, проведен през 2017 г. от дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна.

През 2017 г. дирекция „Култура и духовно развитие” организира конкурс за идеен проект за съвременна пластика в градска среда. Спечелилите конкурса проекти бяха предназначени за пет различни места в града. През 2018 г. реализираните пластики бяха поставени пред кметството на Район „Вл. Варненчик” – „Фрагмент от нещо по-голямо” – (автор Георги Георгиев), пред дом „Младост” (автор Веселин Костадинов) "Младост", на бул. „Осми приморски полк” (Венелин Иванов) – „Гинко билоба”, в градинката на пл. Севастопол – „Прибой” (арх. Тодор Даскалов и Венелин Божидаров) и между бул. „Сливница“ и ул. „Съборни“ - „Израстване” (Венцислав Марков).

„Част от нещо по-голямо“, Георги Георгиев, 2018 г., мрамор

В тревната площ пред кметството на Район „Вл. Варненчик“ се намира пластиката „Част от нещо по-голямо“ на скулптора Георги Георгиев. Овалната форма на работата „изгражда”, по думите на автора, нейния силует. Формата на пластиката е изградена от множество стени, ръбове и ъгли, които й придават динамика. Г. Георгиев е автор на скулптурата „Част от нещо по-голямо” пред кметството на Район „Вл. Варненчик”.

Творбата „Част от нещо по-голямо“  е сред спечелилите Конкурса за идеен проект за съвременна пластика във Варна, проведен през 2017 г. от дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна.

През 2017 г. дирекция „Култура и духовно развитие” организира конкурс за идеен проект за съвременна пластика в градска среда. Спечелилите конкурса проекти бяха предназначени за пет различни места в града. През 2018 г. реализираните пластики бяха поставени пред кметството на Район „Вл. Варненчик” – „Фрагмент от нещо по-голямо” – (автор Георги Георгиев), пред дом „Младост” (автор Веселин Костадинов) "Младост", на бул. „Осми приморски полк” (Венелин Иванов) – „Гинко билоба”, в градинката на пл. Севастопол – „Прибой” (арх. Тодор Даскалов и Венелин Божидаров) и между бул. „Сливница“ и ул. „Съборни“ - „Израстване” (Венцислав Марков).

„Гинко билоба“, Венелин Иванов, 2018 г., листова стомана

В тревната площ на разделителната ивица на бул. „Осми приморски полк“ се намира пластиката „Гинко билоба“ с автор Венелин Иванов. Тя представлява три стилизирани листа на дървото гинко, поставени в кръг. Венелин Иванов избира това реликтово растение, което в Япония символизира символа на вечността, заради интересната форма на неговите листа. „Гинко билоба” е сред спечелилите Конкурса за идеен проект за съвременна пластика във Варна, проведен през 2017 г. от дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна. Вен. Иванов (р. 1950)  е сред утвърдените варненски скулптори – автор на паметната плоча на дарителите на първото българско училище във Варна (двора на църквата „Св. Архангел Михаил”), както и на мемориалната плоча на Петър Енчев.

През 2017 г. дирекция „Култура и духовно развитие” организира конкурс за идеен проект за съвременна пластика в градска среда. Спечелилите конкурса проекти бяха предназначени за пет различни места в града. През 2018 г. реализираните пластики бяха поставени пред кметството на Район „Вл. Варненчик” – „Фрагмент от нещо по-голямо” – (автор Георги Георгиев), пред дом „Младост” (автор Веселин Костадинов) "Младост", на бул. „Осми приморски полк” (Венелин Иванов) – „Гинко билоба”, в градинката на пл. Севастопол – „Прибой” (арх. Тодор Даскалов и Венелин Божидаров) и между бул. „Сливница“ и ул. „Съборни“ - „Израстване” (Венцислав Марков).

„Прибой“, Арх. Тодор Даскалов и Венелин Божидаров, 2018 г., листова стомана

Скулптурата „Прибой“ в градинката на „Севастопол” е дело на арх. Тодор Даскалов и скулптора Венелин Божидаров. Пластиката представлява пет вълни от стоманени листове, разположени под различни ъгли и едновременно свързани една с друга. Сиво-зеленият цвят на пластиката хармонизира с парковата среда на „Севастопол“ и по естествен начин се вписва в това обичано от варненци място.

Арх. Тодор Даскалов е основател и ръководител на аритектурно студио „Фекта” (Варна), проектирал е много сгради в България и зад граница. Венелин Божидаров (р. 1955) е изтъкнат варненски скулптор, професор в Технически университет – Варна, автор на пластиките „Звездоброецът” и „Рибарят и златната рибка”. Негови работи са притежание на частни колекционери в България и чужбина.

Пластичната композиция „Прибой“ е сред спечелилите Конкурса за идеен проект за съвременна пластика във Варна, проведен през 2017 г. от дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна.

През 2017 г. дирекция „Култура и духовно развитие” организира конкурс за идеен проект за съвременна пластика в градска среда. Спечелилите конкурса проекти бяха предназначени за пет различни места в града. През 2018 г. реализираните пластики бяха поставени пред кметството на Район „Вл. Варненчик” – „Фрагмент от нещо по-голямо” – (автор Георги Георгиев), пред дом „Младост” (автор Веселин Костадинов) "Младост", на бул. „Осми приморски полк” (Венелин Иванов) – „Гинко билоба”, в градинката на пл. Севастопол – „Прибой” (арх. Тодор Даскалов и Венелин Божидаров) и между бул. „Сливница“ и ул. „Съборни“ - „Израстване” (Венцислав Марков).

 

Освещаване на мозайката „Николай Чудотворец” – 1995 г.

Мозайката „Николай Чудотворец” се намира на варненския вълнолом, върху лицевата страна на постамента на фара „Св. Николай”. Тя представлява икона в кръгъл мраморен медальон с диаметър 3,03 м. Мозайката е създадена по проект на утвърдения варненски художник Пламен Монев (р. 1961), който работи в областта на живописта, графиката и дизайна. Пл. Монев участва в изложби, пленери и биеналета в Европа, Русия, САЩ и други страни.

Мозайката „Николай Чудотворец” е изработена от специалистите в Комбината за монументални изкуства в Пловдив. Осветена е при откриването си – на 19 декември 1995 г.

Паметникът на Архонта Акюлас

Паметникът на архонта Акюлас представлявал композиция, състояща се от мраморен постамент и бронзова скулптура, висока повече от два метра.

1 700 години след като бил поставен, част от него, по-точно неговият постамент, била открита в северозападния ъгъл на Римските терми в Гръцката махала във Варна, където се намира понастоящем.

Надгробна плоча на княз Урусов

Надгробният камък на княз Урусов се намира в двора на варненския Археологически музей

Паметника на Параскева Николаев

Възпоменателният паметник на Параскева Николаев е изграден пред южната фасада на черквата "Св.Николай", която се намира на ъгъла на бул. "Княз Борис I" и ул. "27 юли"

Френски паметници във Варна

Френските паметници се намират северно от града по шосето за Виница в местността Разклона

Руски паметници във Варна

Руските паметници във Варна са два - единият се намира в третата част на Приморската градина, а другият в двора на черквата в кв. Вл. Варненчик

Паметникът на падналите чинове от 8-ми пехотен приморски полк в сръбско-българската война

Паметникът на падналите приморци в Сръбско-българската война се намира между сградата на Община Варна и Археологическия музей

Паметникът на граф Игнатиев

Паметникът на граф Игнатиев се намира в Градската градина между театъра "Ст.Бъчваров" и филиала на театъра

Алея на Възраждането

Алея на Възраждането се нарича централната алея в Приморската градина на град Варна, която започва след моста за втората част на градината и продължава до мястото, където е Пантеонът

Скулптурът Жеко Спиридонов

Скулпторът Жеко Спиридонов е автор на три от най-добрите бюстови паметници във Варна. Първият от тях е паметникът на граф Игнатиев, открит през 1906ф. в Градската градина, вторият е на Христо Ботев, осветен през 1911г., и третият - на Васил Левски, осветен през следващата година срещу паметника на Христо Ботев

Паметникът на Христо Ботев

Паметникът на Христо Ботев е първият паметник, изграденв Алеята на Възраждането, и четвъртиятв града, изграден след Освобождението

Паметникът на Васил Левски

Паметникът на Васил Левски се намира в Алеята на Възраждането срещу паметника на Христо Ботев

Паметникът на Граничаря

Паметника на Граничаря се намира във втората част на Приморската градина близо до Природонаучния музей

Паметникът на Иван Вазов

Паметникът на Иван Вазов е изграден в първата част на Приморски парк - в тревната площ между Морското казино и каменния пост за втората част на градината

Паметникът на Отец Паисий

Паметникът на отец Паисий се намира откъм северната страна на Алеята на Възраждането в Приморската градина.

Паметника на Трудовака

Паметникът на трудовака се намира в югоизточната част на местността "Карантината", в основата на ската под пътя за кв. Галата в близост до брега на морето

Паметник - костница на загиналите за родината офицери, подофицери и войници през воините 1912-1913, 1915-1918г.

Паметникът костница се намира в центъра на старите варненски гробища. Той е изграден през 1935 г. по решение на Варненския общински съвет след преместването на православните и военните гробища, намиращи се тогава в района на сегашния Пантеон

Последни новини

XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024

XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024 Елена Башкирова преди първата си среща с варненската публика на откриването на Европейския музикален фестивал Варна 2024: ...

Прочети още

„Аз съм българче“ - концерт на „Варненско лято за деца“ от образователния модул на ММФ "Варненско лято"

Българската музика и танц ще бъдат във фокуса на спектакъла на младите таланти от НУИ „Добри Христов“ н а 24 март, неделя, от 11 часа във Фестивалния...

Прочети още

Пролетен салон на изкуствата 2024

На 12 март отваря врати традиционната инициатива на Община Варна Пролетен салон на изкуствата. Форумът всяка година поставя начало на сезона на културните събития в морската ст...

Прочети още

Виртуозите на Миланската Ла Скала в съвместен проект на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято”

Виртуозите на Миланската Ла Скала в съвместен проект на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято” Камерният състав на великия италиански орк...

Прочети още

Партньори и приятели