МАКБЕТ

Основна сцена на ДТ Стоян Бъчваров

Сцени и пространства

Театрално-музикален продуцентски център


„МАКБЕТ“ 
Опера от Джузепе Верди
Диригент      НАйден Тодоров
Постановка  Кузман Попов
Режисьор    Сребрина Соколова 


Участват:
Лейди Макбет  Йоана Железчева
Макбет  Венцислав Анастасов
Макдъф  Валерий Георгиев
Банко  Гео Чобанов
 
Оркестър и Хор на Държавна опера Варна
 
С „Макбет“ – операта, която великият Верди дълго време смята за най-доброто си произведение, почитаме дългогодишния главен режисьор на Варненската опера – Кузман Попов.


Тя е сред най-популярните пиеси на Уилям Шекспир, а също така и най-кратката от неговите трагедии. Посветена е на покварата на властта и на предателството и е основана на разказ за шотландския крал Макбет, записан от шотландския философ Хектор Бойс.
Пиесата разказва за престъпленията, извършени от Макбет, иначе смел и честен пълководец, който е унищожен от амбицията си да стане крал на Шотландия. Силно повлиян от съпругата си, Макбет се решава да убие Дънкан, законния крал. Убийството е съвсем в началото на пиесата, така че през останалата ѝ част да се проследят вината и страданието на престъпника, хаосът и злото, които се разпространяват из страната, чието управление е завзел нечестно. Сюжетът на пиесата е зает от „Хрониките“ на Рафаел Холиншед, според които тези събития са случили през 11 век.


Особено характерни за пиесата са халюцинациите и виденията (както в „Хамлет“). Те се появяват, за да напомнят на Макбет и лейди Макбет за тяхната споделена вина във все по-честите кръвопролития. Малко преди да убие Дънкан, Макбет вижда кинжал, носещ се из въздуха. Облян в кръв и насочен към стаята на краля, той символизира тежкото проклятие, което Макбет е на път да си навлече. По-късно, на един пир, на Макбет му се привижда призрака на Банко, който му напомня, че е убил своя приятел. Привидно уравновесената психически лейди Макбет също се поддава на виденията – тя ходи на сън и вярва, че ръцете ѝ са изцапани с кръв, която не може да бъде отмита.

Партньори и приятели