Пианистът Адриан Йотикер и Хорът на варненските момчета с концерти на музикалното „Варненско лято“ тази неделя

facebook thumb

30 юни ще предложи на меломаните и матине, и вечерен концерт. Сутринта големият швейцарски пианист Адриан Йотикер ще поднесе в Галерията романтична програма от шедьоври на Шуберт и Равел, а вечерта хорът на Варненските момчета и младежи ще празнува в Операта своя 50-годишен юбилей. Хоровата школа „Марин Чонев“ ще отбележи и 40-годишната творческа дейност на своя диригент Дарина Кроснева.
Една наситена с прояви неделя ще изкуши почитателите на Международния музикален фестивал "Варненско лято" с два много различни концерта в Градската художествена галерия на Варна. На матинето в 11:00 варненските почитатели на класическата музика ще се срещнат с големия талант на един от най-уважаваните швейцарски пианисти и педагози - Адриан Йотикер. Той е лауреат на престижните клавирни международни конкурси в Кьолн, в Дъблин, конкурса Клара Хаскил, има и първа награда на ARD, Мюнхен. Йотикер е концертирал с едни от водещите световни оркестри, сред които оркестъра на Staatskapelle, Дрезден, оркестъра Тонхале, Цюрих, и симфоничния оркестър на Баварското радио. След успешно турне в Европа със Симфоничния оркестър на Мелбърн, той е поканен двукратно в Австралия и свири с големите оркестри на континента. Изпълнява всички концерти за пиано от Бела Барток със Симфоничния оркестър на Мюлуз под палката на Даниел Клайнер. В камерната музика си партнира с Хомеро Франчес, Едуард Брунер, Марио Хосен, с квартетите „Ариа“, „Амати“ и „Кармина“, с музиканти от Берлинската филхармония и много други водещи артисти. Адриан Йотикер е професор по пиано в Университета по музика в Мюнхен и в Музикалната академия на Базел, Швейцария, и продължава да бъде концертиращ артист по световните подиуми. Музикалната преса определя стила му на музициране като „струяща чиста енергия“ и цени „неговата способност да потопи публиката в ярка и блестяща атмосфера“. Адриан Йотикер е отличен с наградата за принос към културата на родния си град за основаването на Фестивала за камерна музика на Санкт Гален.
 
На „Варненско лято“ Йотикер ще гостува с изискана романтична програма от шедьоври на Шуберт и Равел - Клавирни пиеси  D 946 и Дванадесет лендлера D 790 от Шуберт, и „Благородни и сантиментални валсове”, „Гаспар на нощта“ от Морис Равел.
 
Началният час на концерта матине е 11:00.
Още за концерта на Йотикер вижте тук: https://web.facebook.com/events/359892711288068/
Билети: https://fccvarna.bg/event/imf-varna-summer-2019-adrian-oetiker-piano-switzerland
 
Вечерта на 30 юни легендарният Хор на варненските момчета и младежи, създаден от проф. Марин Чонев, ще празнува половинвековен юбилей в залата на Варненската опера. За радост на почитателите на хоровото изкуство празникът ще е двоен - 40 години творческа дейност ще отбележи с този концерт Дарина Кроснева – дългогодишен диригент на хора. Юбилейният концерт от съпътстващата програма на ММФ „Варненско лято“ е на 30 юни от 18 ч. на сцената на Държавна опера Варна. Диригент  ще бъде самата Дарина Кроснева, на пианото ще е свързаната от години с хора Светлана Панайотова.
 
Създал стотици певци и ценители с широки познания за хоровото пеене, хорът е авторитетен посланик на българската музика по света. През 50-те години на своето съществуване той е печелил редица престижни награди от международни конкурси. Успехът се дължи преди всичко на проф. Марин Чонев, който залага в концепцията на хора своите високи критерии за хорова музика – кристална богата звучност, точно изпълнение, богатство на репертоара и уважение към българските образци. Тези критерии следва и Дарина Кроснева, която от 1979 г. работи с трите основни формации – момчета, младежи и смесен хор. Под нейно ръководство Младежкият хор печели Специална и първа награда в Монтрьо, Швейцария, а Хорът на варненските момчета и младежи се увенчава с трофеи от национални и европейски конкурси. Заедно трите формации на хора концертират с голям успех в Полша, Гърция, Германия, Белгия, Австрия, Италия, САЩ.
Дарина Кроснева и Хорът на варненските момчета и младежи имат записи в Белгийското радио, Радио „Шабле“, Швейцария, БНР и Радио Варна. Дарина Кроснева е канена многократно като жури на международни хорови конкурси, тя е и носител на редица национални награди като „Сребърна лира“ и „Златна лира“ на Министерството на културата и „Златен век“.
 
Началният час на вечерния концерт в залата на Варненската опера е 18:00.
Още за концерта вижте тук https://web.facebook.com/events/2315933031975930/
Билети: https://fccvarna.bg/event/jubilee-concert-50-years-varna-boys-and-youths-choir-40-years-of-darina-krosnevas-artistic-career
 
Пълната програма на ММФ „Варненско лято“ 2019 можете да видите в сайта на фестивала:
www.varnasummerfest.org
 
Цените на билетите за концертите са от 5 и от 20 лв. със специална цена за учащи се и пенсионери - 2 лв.
 
Билети за събитията от програмата на ММФ „Варненско лято“ 2019: за концертите - на касите на ФКЦ и онлайн на за „Опера в Летния театър“ - на касите на Летен театър, Опера Варна и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията - на място преди събитието.
ММФ „Варненско лято“ е първият български фестивал, основан е през 1926 г. Член е на Европейската асоциация на фестивалите, носител на лейбъла на ЕФФЕ („Европа за фестивалите, фестивалите за Европа“) за 2019-2020 и лауреат на ЕФФЕ за наградите на ЕФФЕ 2019-2020. 
 
ММФ „Варненско лято“ 2019 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ „Добри Христов“ и със съдействието на Градската художествена галерия - Варна, Регионалния исторически музей - Варна, зала Аула на Икономически университет - Варна  и Фестивалния и конгресен център. Фестивалът се реализира с подкрепата на Италианския културен институт и Посолството на Италия, Посолството на Испания и Институт Сервантес, Полския  културен институт, Посолството на Австрия, Посолството на САЩ , Посолството на Холандия. Фестивала подкрепят „Солвей Соди“, „Кока-Кола България“, „А1“, „Фрапорт“, Пежо - Франс Ауто,  KLM, AGBU, Grand Mall, клуб „Ментол“, пиво „Гларус“, винарна и хотелски комплекс „Шато де Берже“, хотелите „Капитол“, „Черно море“, „Модус“  и “Плаза”, Делта Планет Мол. Медийни партньори на фестивала са БНТ, РТВЦ Варна, БНР, Радио Варна, ТВ1, Площад Славейков, БГ радио, Moreto.net, NovaVarna.net и Ти си Варна.


Последни новини

Информационна среща за кандидатстване по фонд „Култура“ на Община Варна

На  9 февруари 2021 г., от 15 до 16:30 ч.  ще се проведе  онлайн информационна среща  за желаещите да кандидатстват с проектни предложения по фонд „Ку...

Прочети още

ММФ „Варненско лято“ – случилият се български фестивал през 2020

В най-трудната за културата година Международният музикален фестивал „Варненско лято“ беше един от малкото големи фестивали в Европа, които имаха свое редовно издан...

Прочети още

Акценти в XXI Коледен музикален фестивал - Варна 2020

19 ноември – 31 декември 2020 Премиерни заглавия, мюзикъли, опери, симфонични концерти и световна джаз премиера Наближава XXI Коледен музикален фестивал 2020 и ...

Прочети още

Акценти в V Международен балетен форум - Варна 2020

23 ноември – 19 декември 2020 Нови и утвърдени заглавия, сред които коледната класика „Лешникотрошачката“ Магията на балета е задължителна част от к...

Прочети още

Партньори и приятели