Критиката приветства първия концерт от музикалното „Варненско лято“

facebook thumb

Утре, 25 юни, дуото Лиляна Кехайова, вилончело, и Кристина Милер, пиано, открива камерната програма на фестивала в Градската художествена галерия с елегантна програма

Един необичаен за последните години концерт сложи официалното начало на тазгодишното издание на първия и най-дълголетен български фестивал -  Международния музикален фестивал "Варненско лято" в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център снощи. Сложната и рядко изпълнявана програма вдъхнови и публиката, и специалистите, а музиковедите споделяха, че отдавна е имало необходимост от една толкова изтънчена и подчертано музикантска вечер.

Още изпълнението на емблемата на фестивала Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров , с която фестивалът почете и 120-годишнината от рождението на композитора, беше изпълнена с внимателно вникване в детайлите от Варненската филхармония под палката на един от грандовете на българската диригентска школа – маестро Георги Димитров. Последваха я кратките, но емоционални приветствия на организаторите. Десислава Георгиева – началник отдел „Фестивали“ в Дирекция „Култура и духовно развитие“ посрещна всички с добре дошли, представителят на Министерството на културата Елиянка Михайлова поднесе поздравите на министър Боил Банов. Кметът на Варна Иван Портних отбеляза, че 93 години история на фестивала се вече предчувствие за век и сподели задоволството си от признанието на Европейската асоциация на фестивалите – включването на Варна сред 24-те фестивала, лауреати на организацията. В качеството си на председател на Постоянната комисия по култура към Общинския съвет, директорът на ТМПЦ Варна Даниела Димова поздрави новия артистичен директор на фестивала проф. Марио Хосен за по-различния афиш на форума тази година. А проф. Хосен не скри вълнението си от честта да бъде артистичен директор на най-стария български фестивал и пожела на публиката незабравими преживявания с магията на музикалното изкуство.

След това концертът се потопи в дълбоките води на музиката на ХХ век. В концерта в ре минор на Прокофиев гостът от Австрия – блестящият цигулар Бенямин Шмид демонстрира изящна техника и вчувстване в музикалната парадигма на епохата отпреди Втората световна война, заредена с предусещания за съдбовни промени. Дори бисът, който Шмид изсвири с удоволствие, също се вписа беупречно в общата стилистика на концерта. Пълно развитие темата от края на 30-те години намери в толкова рядко звучащата от българския подиум балетна сюита на Хиндемит „Благородно видение“. Майсторски воден от диригента Георги Димитров, оркестърът на Варненската филхармония разкри своите пълни възможности, прекрасни изяви имаха духовите и ударните инструменти. Под палката на маестро Димитров музикантите увлякоха публиката в дълбочините на  прозренията на композитора, почти докосвайки мрака, за да я възвисят накрая на крилете на крехката надежда в този толкова духовно изчистен концерт - преживяване. Чест прави на варненската публика, че оцени по достойнство един толкова необикновен концерт, който заслужено извика адмирациите и на специалисти, и на музикални критици.

Утре, 25.06., фестивалът продължава със сонатното дуо Кехайова – Милер, което ще открие камерната програма на „Варненско лято“ с творби на Мясковски, Рахманинов и Гюнтер Рафаел в Градската художествена галерия на Варна. Своята българска премиера ще има Соната за виолончело и пиано №14 в си минор от Гюнтер Рафаел.

"Лиляна Кехайова и Кристина Милер доказват през последните години, че са сериозни млади творци и предизвикват вниманието на публиката с интересните си програми и излъчване на сцената – казва за дуото артистичният директор на фестивала проф. Марио Хосен. – Българската премиера на германския композитор Гюнтер Рафаел е включена в техния репертоар специално за концерта във Варна. Рафаел е композитор, чиито творби са „изтрити" от концертните програми по времето на националсоциализма, но аз съм убеден, че той все повече ще се преоткрива от творците и публиката в бъдеще. Всъщност във Варна сред нас ще са и част от неговите наследници, и ние сме щастливи да ги посрещнем на фестивала." 

МУЗИКАНТИТЕ:

Лиляна Кехайова е четвърто поколение музикант. Тя живее и работи във Виена. Има изяви като солист в едни от най-престижните зали като Музикферайн във Виена, Атенеум в Букурещ, Палау де ла Музика в Барселона. Партнира си с музиканти като Милена Моллова, Жерар Косе, Владимир Менделсон, Марио Хосен. През 2018 г. младата виолончелистка откри фестивала „Софийски музикални седмици“, където след 50 години за пръв път у нас изпълни Първия концерт за виолончево и оркестър от Марин Големинов със Софийска филхармония под палката на Марк Кадин. Лиляна Кехайова е инициатор на редица прояви за млади инструменталисти у нас и във Виена.

Кристина Милер е родена в Москва. Започва да концертира в Европа, САЩ, Латинска Америка и Австралия още 12-годишна. Завършва музикалното си образование в Санкт Петербург и в Мюнхенската консерватория при прочутия пианист проф. Герхард Опиц. Има многобройни записи за Баварското радио, а през 2008 г. Naxos Label издава нейния първи диск съвместно с Николас Кьокерт. Високо оценен от критиката, той звучи многократно в ефира на Баварското радио и BBC.

Началото на концерта е в 19:00.

Билети за концерта: https://fccvarna.bg/event/kehayova-miller-sonata-duo-25-06-2019-1900-city-art-gallery

Повече за концерта открийте във Фейсбук: https://web.facebook.com/events/513769265694240/

 

Пълната програма на ММФ „Варненско лято“ 2019 можете да видите в сайта на фестивала:

www.varnasummerfest.org

Цените на билетите за концертите са от 5 и от 20 лв. със специална цена за учащи се и пенсионери - 2 лв.

Билети за събитията от програмата на ММФ „Варненско лято“ 2019: за концертите - на касите на ФКЦ и онлайн на за „Опера в Летния театър“ - на касите на Летен театър, Опера Варна и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията - на място преди събитието.

ММФ „Варненско лято“ е първият български фестивал, основан е през 1926 г. Член е на Европейската асоциация на фестивалите, носител на лейбъла на ЕФФЕ („Европа за фестивалите, фестивалите за Европа“) за 2019-2020 и лауреат на ЕФФЕ за наградите на ЕФФЕ 2019-2020. 

ММФ „Варненско лято“ 2019 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ „Добри Христов“ и със съдействието на Градската художествена галерия - Варна, Регионалния исторически музей - Варна, зала Аула на Икономически университет - Варна  и Фестивалния и конгресен център. Фестивалът се реализира с подкрепата на Италианския културен институт и Посолството на Италия, Посолството на Испания и Институт Сервантес, Полския  културен институт, Посолството на Австрия, Посолството на САЩ , Посолството на Холандия. Фестивала подкрепят „Солвей Соди“, „Кока-Кола България“, „А1“, „Фрапорт“, Пежо - Франс Ауто,  KLM, AGBU, Grand Mall, клуб „Ментол“, пиво „Гларус“, винарна и хотелски комплекс „Шато де Берже“, хотелите „Капитол“, „Черно море“, „Модус“  и “Плаза”, Делта Планет Мол. Медийни партньори на фестивала са БНТ, РТВЦ Варна, БНР, Радио Варна, ТВ1, Площад Славейков, БГ радио, Moreto.net, NovaVarna.net и Ти си Варна.


Последни новини

VI Национална  инициатива на БЪЛГАРСКИ ХОРОВ СЪЮЗ „БЪЛГАРИЯ   ПЕЕ“

Eдна от най-значимите инициативи свързани с хоровото дело в България, която БХС желае да осъществи отново на национално ниво и през 2022 г. След почти двугодишно прекъсване (са...

Прочети още

„Денят на флага“ дава старт на Синелибри Варна на 15 октомври

Седмото издание на Синелибри се провежда под мотото „Божествена комедия“ по случай 700 години от смъртта на Данте Алигиери, „бащата на италианския език“...

Прочети още

Млади таланти и Български камерен оркестър - Добрич на 8 октомври в Градската художествена галерия на Варна

Млади таланти и Български камерен оркестър - Добрич на 8 октомври в Градската художествена галерия на Варна Цигуларката Йоана Русева и пианистът Ивайло Василев ще музицир...

Прочети още

Виртуозите Марио Хосен, цигулка, и Адриан Йотикер, пиано, закриват Европейския музикален фестивал Варна 2021 на 10 октомври

Виртуозите Марио Хосен, цигулка, и Адриан Йотикер, пиано, закриват Европейския музикален фестивал Варна 2021 на 10 октомври Двамата големи музиканти за пръв път излизат з...

Прочети още

Партньори и приятели