МАРИО ХОСЕН & ВИЕНСКИ КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР

facebook thumb

24 март – Фестивален и конгресен център, зала 1 – 19:00 ч. 
ММФ „Варненско лято“ 2019
 

Първият гала концерт и предвестник на ММФ „Варненско лято“ за 2019-та година е гастролът на емблематичния, познат като най-достолепен, позициониран като класа в класиката Виенски камерен оркестър /Wiener KammerOrchester/.

Диригент и солист на тази откриваща годината проява е виртуозният цигулар Mарио Хосен, художествен директор на предстоящото фестивално издание и със специалното участие на Пиеро Барбарески - чембало.


Концертът, замислен като пролетен анонс е под  надслов „Антични арии и танци“ с елегантна селекция от творби на Франческо Джеминиани, Йозеф Хайдн, Оторино Респиги, Едвард Григ, Николо Паганини и Волфганг Амадеус Моцарт.


Дългоочаквана и невероятно престижна е първата визита на световноизвестния Виенския камерен оркестър във Варна. Основан в далечната 1946г. , отличаващ се със заразяваща страст, емоция и брилянтна техника, оркестърът се позиционира с най-висок ранг като еталон за престиж и ниво в света на класическата музика. Всички  концертни изяви на Виенския камерен оркестър са незабравимо преживяване. В най-знаковите зали на австрийската столица - Мюзикферайн и Концертхаус, оркестърът има ежедневни прояви и свой собствен цикъл. Успоредно с това ежегодно участва на големите фестивали за класическа музика в Европа, САЩ, Япония и Южна Америка.

С очарователната си харизма в уникална компилация ще бъде солистът и диригент на предстоящия концерт, изтъкнатият цигулар Марио Хосен. Обичайно той е разпознаван със  сценичното си присъствие, с което печели безапелационна слава по света. Високата техничност и индивидуална чувствена изразност на маестрото дават основание на ценителите да го наричат „Българският Паганини“, на когото Марио Хосен посвещава своите търсения и интереси от най-ранна възраст. Днес виртуозът е един от най-добрите интерпретатори и експерти на  ненадминатия италиански гений и работи като главен редактор на творчеството му с  издателство „Doblinger“ във Виена, ведно с наследниците на легендарния Паганини и Института на на негово име в Генуа. Освен това, след обективна селекция и световна конкуренция Марио Хосен е удостоен с честта да запише премиерно неизпълняваните до сега последни осем творби на композитора, създадени преди 180 години с които през 2018-та са издадени два компакт диска. Като част от огромния проект по отпечатването на оригиналните партитури към днешна дата вече се работи по том 3-ти от „Произведения за цигулка и оркестър“, с което избирането на Марио Хосен измежду най-големите цигулкови витруози е голяма чест както за България, така и за световната музика. Самият Маестро Хосен емоционално споделя „сбъдва се една Божия награда за това мое посвещение към Паганини, а именно – точно аз да бъда последният, който да изсвири негови произведения, незаписвани до днес“.

Антични арии и танци
Франческо Джеминиани  - Кончерто  гросо в ре минор "La Folia", H. 143 по Соната за цигулка на Корели
Франц Йозеф Хайдн – Концерт за цигулка и оркестър в до мажор, Hob. VIIa:1
Оторино Респиги – Антични арии и танци: Сюита 3 
Едвард Григ – Сюита „Холберг“ за струнен оркестър, оп. 40
Николо Паганини – Фантазия „Мойсей“, MS23, Sonata "a Preghiera"  (Вариации за сол струна по темата „Dal tuo stellato soglio” от операта “Мойсей в Египет” на Росини)


ВИЕНСКИ КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР и  Марио Хосен гостуват по покана на Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие“. 

Събитието АНТИЧНИ АРИИ И ТАНЦИ на МАРИО ХОСЕН И ВИЕНСКИ КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР се организира със съдействието на Фестивален и конгресен център- Варна, mOdus/бутиков хотел мОдус Варна, moreto.net/Сайтът на Варна, Радио Варна, Stalker/График дизайн студио, София Франс Ауто/Официален вносител на Пежо за Българияи AGBU/Общоарменски благотворителен съюз Парекордзаган/. 


Последни новини

Информационна среща за кандидатстване по фонд „Култура“ на Община Варна

На  9 февруари 2021 г., от 15 до 16:30 ч.  ще се проведе  онлайн информационна среща  за желаещите да кандидатстват с проектни предложения по фонд „Ку...

Прочети още

ММФ „Варненско лято“ – случилият се български фестивал през 2020

В най-трудната за културата година Международният музикален фестивал „Варненско лято“ беше един от малкото големи фестивали в Европа, които имаха свое редовно издан...

Прочети още

Акценти в XXI Коледен музикален фестивал - Варна 2020

19 ноември – 31 декември 2020 Премиерни заглавия, мюзикъли, опери, симфонични концерти и световна джаз премиера Наближава XXI Коледен музикален фестивал 2020 и ...

Прочети още

Акценти в V Международен балетен форум - Варна 2020

23 ноември – 19 декември 2020 Нови и утвърдени заглавия, сред които коледната класика „Лешникотрошачката“ Магията на балета е задължителна част от к...

Прочети още

Партньори и приятели