Млади таланти и Български камерен оркестър - Добрич на 8 октомври в Градската художествена галерия на Варна

facebook thumb

Млади таланти и Български камерен оркестър - Добрич на 8 октомври в Градската художествена галерия на Варна

Цигуларката Йоана Русева и пианистът Ивайло Василев ще музицират заедно с Български камерен оркестър - Добрич, под палката на маестро Иван Янакиев.

На 8 октомври в Градската художествена галерия на Варна почитателите на музикалното изкуство ще се срещнат с две от най-перспективните нови имена на българската музикална сцена - Йоана Русева, цигулка, и Ивайло Василев, пиано. И двамата са лауреати на български и международни конкурси и още продължават своето образование. Изключително талантливият 13-годишен пианист Ивайло Василев е ученик от НМУ “Любомир Пипков” - София, а изгряващата цигуларка Йоана Русева е студентка във Виенската консерватория.

Ивайло Василев е само на 13 г., но има над 20 награди от международни конкурси в България, Русия, Гърция, Испания, Италия, Германия, Франция, Чехия, Финландия, Белгия, Великобритания, Казахстан, които в голямата си част са първи и Гран при. Сред най-значимите награди са Златната Лешникотрошачка 2018 г., Първа награда на конкурса „Анна Артоболевская“ в Москва, Първа награда на конкурса „Лист-Барток“ 2020, Гран при на конкурса „Шуман-Брамс“ 2020 г., Първа награда на конкурса за млади пианисти и цигулари „Music Singapore“, Сингапур 2021. Отличията го водят в емблематични зали на Московската Консерватория, зала „П. И. Чайковски“ и Дома на Музиката в Москва,  Симфоничната капела на Санкт Петербург. Младият пианист има вече и издаден компакт диск с концерти за пиано и оркестър на Моцарт и Шостакович.

Ивайло има широк репертоар за възрастта си и много концертни изпълнения – солови и с оркестър, в България и в чужбина. Участвал е в много майсторски класове с пианисти от цял свят. Светлана Сливинская, музикален критик от Санкт Петербург, нарича появата на Ивайло в музикалния свят „божествено провидение, подобно на появата на Глен Гулд“.

Йоана Русева, още преди да се дипломира в НМУ „Любомир Пипков“, е сред лауреатите на редица международни форуми. Йоанна има награди от конкурсите „Музиката и земята“, „Коциан“ (2008 г.), „Недялка Симеонова“ (2011 г.), „Млади виртуози“ (2013 г.). А миналата година взе едно от специалните отличия на конкурса „Андреа Постакини“ в Италия. Била е солистка на СО на БНР, оркестъра на ФМ Kласик, Бургаска филхармония. Музикалното училище в София младата изпълнителка завършва в класа на Благородна Танева. След това продължава при Татяна Самуил в Queen Elisabeth Music Chapel в Брюксел, а от 2016 г. е студентка в класа на проф. Антон Сороков в „Университет за музика и сценични изкуства“, Виена.

На сцената заедно с младите таланти ще излезе Български камерен оркестър - Добрич, с диригент Иван Янакиев. Програмата е посветена на 265 години от рождението на Моцарт. Ще бъдат изпълнени едни от най-красивите творби, създадени от младия Моцарт - Дивертименто в си бемол мажор, Концерт за пиано и оркестър №8, Концерт за цигулка и оркестър №5 и Симфония №29.

Български камерен оркестър - Добрич е създаден през 1968 г. За кратко време съставът се доказва като блестящ пример за съвременно изпълнителско изкуство. Всяка негова поява на концертната сцена е демонстрация на висок професионализъм и вдъхновено изпълнение. В началото оркестърът работи с диригентите проф. Васил Стефанов, проф. Константин Илиев, Добрин Петков, Васил Казанджиев и др. Постижения на световно ниво камерният ансамбъл реализира под ръководството на Йордан Дафов – главен диригент и художествен ръководител на оркестъра (1972-1996). Под негово ръководство престижът на оркестъра се издига непрекъснато.

Иван Янакиев от септември 2020 г. е диригент на Български камерен оркестър – Добрич. Той е един от най-перспективните и талантливи млади диригенти у нас. Работил е на свободна практика, като успоредно с това е бил докторант към Института за изследване на изкуствата на БАН, сътрудник в музикалния отдел на Тиролския фестивал в Ерл, Австрия, управител на Фондация „432 херца“ и диригент на едноименния оркестър, който е негов личен проект. Иван Янакиев е носител на наградата Музикант на годината 2015 в категория „Дебют“ заедно с Камерен оркестър „432“ за премиерния концерт на оркестъра в Студио 1 на БНР. Участник е в майсторските класове на проф. Урош Лайовиц – 2018, 2019, 2020 г., както и в майсторския клас на проф. Фрийден Берниус. Има множество научни публикации и студии.

Концертът е в програмата на Европейския музикален фестивал Варна 2021 като част от модула “Имена от бъдещето”.

Началото на концерта е в 19:00 ч.

Билети - от Касата на Фестивалния комплекс, цена на билетите 10 лв. В деня на концерта, час преди събитието - билети на място в Градската художествена галерия.

Билети онлайн - от сайта на Фестивалния комплекс: https://bit.ly/3F4Nfgd

Европейският музикален фестивал Варна се организира от агенция „Елит проджектс мениджмънт“. Изданието за 2021 г. се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна, Национален фонд “Култура” и със съдействието на комплекс Топола Скайс и Експресгаранцион, Варненска строителна компания, строителна фирма Комфорт, Солвей Соди, Логос недвижими имоти, Нира Комюникейшънс и медийното партньорство на БНР Радио Варна, Impressio.dir.bg, Moreto.net и ArtVarna.net.

Още за концерта открийте на Фейсбук страницата: https://www.facebook.com/EliteMusicAgency


Последни новини

XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024

XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024 Елена Башкирова преди първата си среща с варненската публика на откриването на Европейския музикален фестивал Варна 2024: ...

Прочети още

„Аз съм българче“ - концерт на „Варненско лято за деца“ от образователния модул на ММФ "Варненско лято"

Българската музика и танц ще бъдат във фокуса на спектакъла на младите таланти от НУИ „Добри Христов“ н а 24 март, неделя, от 11 часа във Фестивалния...

Прочети още

Пролетен салон на изкуствата 2024

На 12 март отваря врати традиционната инициатива на Община Варна Пролетен салон на изкуствата. Форумът всяка година поставя начало на сезона на културните събития в морската ст...

Прочети още

Виртуозите на Миланската Ла Скала в съвместен проект на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято”

Виртуозите на Миланската Ла Скала в съвместен проект на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято” Камерният състав на великия италиански орк...

Прочети още

Партньори и приятели