„Пъстървата“ на Шуберт ще блесне в изпълнението на квинтет от високо ценени солисти

Легенди на изпълнителското изкуство от Италия, Япония, Румъния и ЮАР се събират на Музикалното „Варненско лято“, за да изпълнят квинтети на Шуберт и Брамс

Петима световно признати солисти се събират на сцената на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ на 6 юли, за да изпълнят два бисера на романтизма - квинтета „Пъстървата“ на Франц Шуберт и Клавирен квартет №1 на Йоханес Брамс. Тематичната рамка на концерта е очертана като „Легенди на класиката“, а програмата със сигурност ще отправи мислите на публиката към мечтателните настроения от ХIХ в.

Квинтетът, в чиято музикална тъкан е втъкана като тема с вариации най-красивата и популярна песен на Шуберт - "Пъстървата", винаги е изкушение за меломаните. Клавирната партия ще изпълни италианският пианист Бруно Канино - уважаван музикант, аплодиран по световните сцени. Той ще си партнира с Такаши Шимицу от Япония - цигулка, Владимир Менделсон от Румъния - виола и Антон Никулеску също от Румъния - виолончело. Още виртуозност в квинтета ще внесе Леон Бош – познатият вече на варненската публика майстор на контрабаса с експресивен белкантов стил и ярко сценично присъствие. Той остави прекрасни спомени от изявата си със забележителния оркестър на Academy of St Martin in the Fields по време на Европейския музикален фестивал Варна 2015 и сега почитателите му ще са щастливи да го срещнат отново.

Петимата гости на фестивала ще дадат своя интерпретация и на шедьовър на Брамс, който наред с големите си симфонични произведения е известен и с въздействащите си камерни творби, силно повлияни от Бетовен и романтиците, и изискващи майсторство на изпълнение и дълбочина при артистичния прочит. Фестивалната публика ще чуе Клавирен квартет №1 в сол мажор, в който музикалните критици откриват надхвърлило мащабите на камерното мислене произведение с темброви си и структурни идеи, вдъхновени от късните струнни квартети на Бетовен и от камерната музика на Шуман.

Началото на концерта е от 19 ч. в Градската художествена галерия на Варна.

МУЗИКАНТИТЕ В ПРОЕКТА

Бруно Канино - пиано - е концертиращ артист, педагог и композитор. Канино е известен като един от най-пламенните изпълнители и пропагандатори на нова музика от пианистите на нашето време, той е осъществил премиерите на големи и впоследствие станали емблематични творби на италианския и европейския авангард - от Берио, Донатони, Бусоти до Лигети (през 1960, след конкурса в Болцано, Канино спечелва първа награда на конкурса за авангардна музика в Дармщат). Свири като солист с оркестрите на Миланската Скала, с Берлинската Филхармония, с Нюйоркската филхармония, с националната филхармония на Франция и работи с диригенти като Абадо, Савалиш, Булез.

Такаши Шимицу - е легендарен японски цигулков педагог. На 6-годишна възраст той прави своя телевизионен дебют със Симфоничния оркестър на NНК за сватбеното тържество на Принц Хитачи. Сред неговите ментори са Яша Хайфец, Мишел Оклер и Ифра Нийман. Лауреат на международни конкурси, сред които "Жак Тибо", "Карл Флеш" и "Кралица Елизабет". Той концертира с артисти като Й. Менухин, Фу Тсонг, И. Гитлис, П. Гилилов, А. Рудин, М. Майски и др. Шимицу свири често в трио с Марта Аргерих и Миша Майски. Емблематични са концертите му с Лондонския симфоничен оркестър, както и интегралното изпълнение на Бах - сонати и партити, и Паганини - 24 капричи за соло цигулка. Той е член на академичния състав на Националния университет за изящни изкуства и музика в Токио.

Владимир Менделсон - виола - е известен педагог и легендарен изпълнител на камерна музика. Професор е в Парижката консерватория, паралелно преподава в Хага, Есен и Болоня, и прави майсторски класове по цял свят. Менделсон е и композитор, който твори в областта на камерната, симфонична и солова музика, създава сценични произведения, балет, филмова музика. Част от неговите творби са четирите му струнни квартета, „Нова“ за кларинет, струнно трио, пиано и ударни, танго „Дон Алдебаран“ за седем струни, пиано и актьор. Той е артистичен директор на лятната академия и  фестивал в Кумо, Финландия.

Антон Никулеску - виолончело - е роден в Букурещ като единствен син в семейство на музиканти. Той е носител на награди от различни конкурси и е бил солист-виолончелист на „Театро ла Скала” в Милано, „Театро Комунале” във Флоренция и „Театро Белини” в Катания. Той е щатен концертиращ солист на Румъния от 1996 г. От 1997 г. е хоноруван член на „Академия Филармоника ди Болоня” в Италия, основана през 1666 г. В Румъния той е основател на „Европейска фондация” за подкрепа на млади музикални дарования. Свири на инструмент „Пиетро Гуарниери – Мантуа 1709”.

Леон Бош – контрабас - е сред съвременните музиканти, които са направили най-много за приобщаването на публиката в Европа и по света към контрабаса. Той е роден в Южна Африка, но неговите широки интереси го отвеждат в различни посоки, всяка от които му помага да развие международна репутация на изключителен музикант. Kато концертиращ артист излиза на сцената с изтъкнати музиканти, сред които Пинкас Цукерман, сър Чарлз Гроувс и Николас Кремер. Дългогодишен соло контрабасист на Academy of St Martin in the Fields, сега Леон Бош се е отдал на камерна и солистична кариера, и е търсен солист и педагог. Сътрудничи си със струнен квартет Бродски, I Musicanti, Academy of St Martin in the Fields Chamber Ensemble и Московски виртуози. Леон Бош надхвърля границите на класическата сцена и прави записи с артисти като Мадона, Роби Уилямс, Майкъл Джаксън и Бьорк.

Повече за концерта можете да откриете тук: https://web.facebook.com/events/2273480049537262/  

Билети: https://fccvarna.bg/event/imf-summer-varna-2019-legends-of-the-classic

 

Пълната програма на ММФ „Варненско лято“ 2019 можете да видите в сайта на фестивала:

www.varnasummerfest.org

Цените на билетите за концертите са от 5 и от 20 лв. със специална цена за учащи се и пенсионери - 2 лв.

Билети за събитията от програмата на ММФ „Варненско лято“ 2019: за концертите - на касите на ФКЦ и онлайн на за „Опера в Летния театър“ - на касите на Летен театър, Опера Варна и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията - на място преди събитието.

ММФ „Варненско лято“ е първият български фестивал, основан е през 1926 г. Член е на Европейската асоциация на фестивалите, носител на лейбъла на ЕФФЕ („Европа за фестивалите, фестивалите за Европа“) за 2019-2020 и лауреат на ЕФФЕ за наградите на ЕФФЕ 2019-2020. 

ММФ „Варненско лято“ 2019 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ „Добри Христов“ и със съдействието на Градската художествена галерия - Варна, Регионалния исторически музей - Варна, зала Аула на Икономически университет - Варна  и Фестивалния и конгресен център. Фестивалът се реализира с подкрепата на Италианския културен институт и Посолството на Италия, Посолството на Испания и Институт Сервантес, Полския  културен институт, Посолството на Австрия, Посолството на САЩ , Посолството на Холандия. Фестивала подкрепят „Солвей Соди“, „Кока-Кола България“, „А1“, „Фрапорт“, Пежо - Франс Ауто,  KLM, AGBU, Grand Mall, клуб „Ментол“, пиво „Гларус“, винарна и хотелски комплекс „Шато де Берже“, хотелите „Капитол“, „Черно море“, „Модус“  и “Плаза”, Делта Планет Мол. Медийни партньори на фестивала са БНТ, РТВЦ Варна, БНР, Радио Варна, ТВ1, Площад Славейков, БГ радио, Moreto.net, NovaVarna.net и Ти си Варна.


Последни новини

Информационна среща за кандидатстване по фонд „Култура“ на Община Варна

На  9 февруари 2021 г., от 15 до 16:30 ч.  ще се проведе  онлайн информационна среща  за желаещите да кандидатстват с проектни предложения по фонд „Ку...

Прочети още

ММФ „Варненско лято“ – случилият се български фестивал през 2020

В най-трудната за културата година Международният музикален фестивал „Варненско лято“ беше един от малкото големи фестивали в Европа, които имаха свое редовно издан...

Прочети още

Акценти в XXI Коледен музикален фестивал - Варна 2020

19 ноември – 31 декември 2020 Премиерни заглавия, мюзикъли, опери, симфонични концерти и световна джаз премиера Наближава XXI Коледен музикален фестивал 2020 и ...

Прочети още

Акценти в V Международен балетен форум - Варна 2020

23 ноември – 19 декември 2020 Нови и утвърдени заглавия, сред които коледната класика „Лешникотрошачката“ Магията на балета е задължителна част от к...

Прочети още

Партньори и приятели