“Варненско лято” излиза на открито на алтернативни сцени

facebook thumb

“Варненско лято” излиза на открито на алтернативни сцени

От 11 до 14 август Международният музикален фестивал ще зареди с празнично настроение едни от най-популярните места за разходки на туристите - Морската градина и курорта Св. св. Константин и Елена. Входът за тези концерти е свободен.

Със специално внимание към атмосферата, която създава облика на Варна като перлата на Българското Черноморие, Международният музикален фестивал “Варненско лято” прави още една крачка към нови публики. Новата инициатива е откриването на алтернативни сцени и тя неслучайно започва в годината, когато морската столица празнува 100-годишнината от обявяването си за курортен град. С идеята да се обживеят по празничен начин едни от най-популярните места за разходки на туристите, няколко концерта допълват преживяването на гостите на града.

Млади музиканти ще свирят заедно със своите преподаватели в майсторски класове в една експериментална комбинация от различни музикални инструменти и изпълнения в камерни състави. Проектът се реализира с участието на преподавателите проф. Михаел Фришеншлагер (Виена, Австрия), проф. Марио Хосен, Лиляна Кехайова, Илиян Илиев (САЩ), Мичико Дате (Япония) и 10 млади музиканти от Япония, Турция, Австрия и България, в сътрудничество и с млади изпълнители от Национално училище по изкуствата „Добри Христов“.

Майсторските класове стартират днес, а концертите ще бъдат от 11 до 14 август.

Първият концерт е на 11 август от 20:00 в Морската градина на открита сцена в зоната на Алпинеума. Там ще има и още един концерт на 14 август от 20:00. Тези концерти са част от новия фестивален модул “Европейски изгряващи звезди”. Концепцията е на Михаел Фришеншлагер и Лиляна Кехайова, а проектът е съвместен с International Music Academy ORPHEUS Vienna.

В програмата са творби от Телеман, Глиер, Пиацола, Барток, Крайслер, Виенявски и Монти. Участват  Ана- Мария Иванова, Антония Шьонер, Александра Хаузер, Александър Зайранов, Бенсу Юнзал, Виктория Маринова, Виктор Василев, Дамяна Каменова, Калоян Василев, Константин Шьонер, Тересе Плеткуте, Хелена Гарсия.

За първи път курортът Св. св. Константин и Елена става сцена на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. От 10 до 15 август курортът е домакин на майсторските класове по цигулка на проф. Михаел Фришеншлагер, Константин Шьонер (челист и мениджър на Фондация “Фриц Крайслер”, Виена) и на проф. Марио Хосен - артистичен директор на ММФ „Варненско лято“. Гости на курорта и ментори на талантливите млади музиканти ще бъдат също живеещият и работещ в САЩ кларинетист Илиян Илиев, българският флейтист, доктор по музикознание Ивайло Василев, а също и виолончелистката Лиляна Кехайова – една от най-страстните изпълнителки на солова и камерна музика. Изтънчеността и обаянието на Изтока ще донесе край нашето море мецосопраното Мичико Дате от Япония.

Менторите и техните ученици от Австрия, Испания, Румъния, Турция, Литва и България ще се изявят в два концерта в търговския център “Приморски”. Студентите в проекта са изпълнители на цигулка, виолончело, флейта, китара, саксофон.

Концертите в курорта Св. св. Константин и Елена са на 12 и 13 август и ще се проведат в Търговски център “Приморски”, на сцената с часовниковата кула.

На 12 август от 20:30 е Галата на младите виртуози. На 13 август в курорта ще има две срещи с музиката. От 17:00 поканата е за следобедно виенско кафе с бутиков концерт в зала “Романс” на хотел “Астор Гардън”, а концертът под звездите започва в 20:30 в Търговския център “Приморски”.

ММФ „Варненско лято“ 2021 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Национално училище по изкуства „Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център - Варна, и със съдействието на Градската художествена галерия "Борис Георгиев", Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър и Фестивален и конгресен център - Варна, Queen Elisabeth Music Chapel.

С финансовата подкрепа на А1, Солвей Соди, Фрапорт - летище Варна, Гларус - крафт бира, Кока Кола, клуб Ментол, Международен театрален фестивал „Варненско лято", Фестивал Радар, Посолство на Република Словения в България, Италиански културен институт, Посолство на Република Австрия в България - Австрийски музикални седмици, Испански културен институт "Сервантес" и Посолството на Испания в България, хотел „Черно море", курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена", Grand Mall.

Медийни партньори: Генерален медиен партньор - Българска национална телевизия, Българско национално радио, Moreto.net, Ти Си Варна, АртВарна.


Последни новини

VI Национална  инициатива на БЪЛГАРСКИ ХОРОВ СЪЮЗ „БЪЛГАРИЯ   ПЕЕ“

Eдна от най-значимите инициативи свързани с хоровото дело в България, която БХС желае да осъществи отново на национално ниво и през 2022 г. След почти двугодишно прекъсване (са...

Прочети още

„Денят на флага“ дава старт на Синелибри Варна на 15 октомври

Седмото издание на Синелибри се провежда под мотото „Божествена комедия“ по случай 700 години от смъртта на Данте Алигиери, „бащата на италианския език“...

Прочети още

Млади таланти и Български камерен оркестър - Добрич на 8 октомври в Градската художествена галерия на Варна

Млади таланти и Български камерен оркестър - Добрич на 8 октомври в Градската художествена галерия на Варна Цигуларката Йоана Русева и пианистът Ивайло Василев ще музицир...

Прочети още

Виртуозите Марио Хосен, цигулка, и Адриан Йотикер, пиано, закриват Европейския музикален фестивал Варна 2021 на 10 октомври

Виртуозите Марио Хосен, цигулка, и Адриан Йотикер, пиано, закриват Европейския музикален фестивал Варна 2021 на 10 октомври Двамата големи музиканти за пръв път излизат з...

Прочети още

Партньори и приятели