ПИАЦОЛА - ПОСЛЕДНИЯТ КОНЦЕРТ ...!

ФКЦ, зала 1

Сцени и пространства

Фестивален и конгресен център Варна


28 март 2023 - зала 1 - 19:00 ч.

ПИАЦОЛА - ПОСЛЕДНИЯТ КОНЦЕРТ ...!

 

Диригент: Деян Павлов

Концертмайстор: Христо Белчев

Солист: Стоян Караиванов - бандонеон

Оркестър на Държавна опера - Бургас

- Допустимо е закъснение до 10 минути след обявения начален час. При закъснение с повече от 10 минути, зрители няма да бъдат допускани в театъра и билетът ще се счита за използван.
- При закъснение до 10 минути ще бъдете настанени на места, различни от упоменатите в билета Ви.

За любителите на силните страсти, шеметните музикални мотиви, подвластни на южноамериканския темперамент, и характерната емоционалност на тангото е "Пиацола – последният концерт!..." предстои на 28 март 2023 г. в зала 1 на Фестивален и конгресен център.

"Атрактивният музикално-сценичен проект е поредното естетично предизвикателство в програмата на Държавна опера Бурас, в която се съчетават различни музикални жанрове, представени чрез разнообразни изразни средства. Музикалните мотиви, които ще прозвучат на концерта във Варна, са вплели в себе си заряда на самобитния вкус към живота, характерен за Южна Америка, както и отношението към емоционалното взаимодействие в танца на един мъж и една жена, в който се отразява вселена от чувства, красота на движения, ритми в обертоновете на страстта... Тангото е популярен жанр в изкуството – има различни направления – танго музика, танго поезия и танго танц. Възниква през втората половина на XIX век в средите на простолюдието в Буенос Айрес, Аржентина и Монтевидео, Уругвай. С течение на времето и с усъвършенстването си добива по-висок социален статус и огромна популярност на няколко континента. Тангото е философия, специфично светоусещане, изразено чрез тоналността на чувствеността и водовъртежа от емоции". 

Бандонеонът е любим инструмент на Стоян Караиванов, който ще бъде солист на концерта в четвъртък. Той е носител на поредица награди от национални и международни конкурси по акордеон и баян. Младият музикант е първият български бандонеонист, който свири на класическата аржентинска система. Отличен е с почетна грамота за показано високо изпълнителско майсторство от Българската академия на науките и изкуствата, Той е първият музикант от младото поколение, който е изпълнил цялото творчество на Астор Пиацола за бандонеон и оркестър, включително легендарната програма "Пиацола – последният концерт", която повтаря последния концерт на композитора в Атина – 3 юли 1990 г. в гр. Атина, Гърция. 

Партньори и приятели