ReBonkers

Най-голяма сцена за съвременно изксутво във Варна – пространтво ReBonkers, отвори врати преди пo-малко от 2 години, но за краткия си опит вече е релзирало над 100 събития с учатсие на 342 артисти от Варна, България и света. Програмата на ReBonkers е мултидисицплинарна и включва съвремене театър и танц, кино, експериментална музика, литература и дискусии на социални теми, но  основен акцент в програмата е съвременното визуално изкуство. 

Просранството се отличава с необичайна архитектура и акустика – тунеловдино обло каммено здание с естествен зелен покрив. Тази година сградата навършва 200 години и всъщност е най-старта напълно запазена сграда в морската столица. В далечната 1823 каменната постройка е изградена от Османските власти, като склад за барут. Мнозина го наричат бункера, но правилния термин за сграда е “барутен погреб”.

Винаги прохладно вътре, без телефонен сигнал и с огрмона градина, ReBonkers се гордее с богата история. През 90-те там се е помещава клуб “Bonkers”, който е сред  първите сцени за алтернативна музика в България. Ключов за разивтието на банди като Rag Dolls, Babyface Clan, Pyromania, Big Mama Scandal, Сленг и др. В началато на милениума, “бункера” запада и се превръша в буренясало обиталище на бездомници.

През 2017г. с неговото облагородяване се заема сдружние “Таляна”. Варненска рганзиаци, която работи за активиране на творческия потенциал на град. Чрез иновция и изкуство дружение “Таляна” спомага запазванто на архитектурното наследтво на града и среща публиката с нови и различни форми на културно потребление.

hello@rebonkers.com / +359 886 409 473


Празна категория

Партньори и приятели