Севилският бръснар

http://opera.tmpcvarna.com
Основна сцена на ДТ Стоян Бъчвров

Сцени и пространства

Театрално-музикален продуцентски център


27 октомври - 19:00 часа - Основна сцена на ДТ Стоян Бъчвров

СЕВИЛСКИЯТ БРЪСНАР    
Oпера от ДЖОАКИНО РОСИНИ
 
Диригент   КРЪСТИН НАСТЕВ
Режисьор  АНТОНИО ПЕТРИС
 
РОЗИНА   Моника Лука
ФИГАРО   Свилен Николов
ГРАФ АЛМАВИВА  Хрисимир Дамянов
ДОН БАЗИЛИО  Евгений Станимиров
 
ОРКЕСТЪР, ХОР И БАЛЕТ НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА
         
 "Фигаро! Фигаро! Фигаро!"- през 1775 г. известният рефрен, обявява пристигането на Севилския бръснар и началото на едно безкрайно забавление, което оттогава досега не престава да радва публиката с многообразните си превъплъщения.


С какво е по-различна постановката на „Севилският бръснар“ на Варненската опера, обяснява режисьорът Антонио Петрис: „За нас е особено важно да се приближим до италианския стил, до италианското светоусещане. Използвайки принципа на театър в театъра, в „Севилският бръснар” ние внасяме марионетен театър, чийто режисьор е Фигаро.”


Другата особеност е акцентът върху хореографията. „Във варненската постановка на „Севилският бръснар” хореографията заема достойно място. В нея, наред с прекрасните балерини на Варненската опера, са въвлечени и останалите персонажи. Преобладават елементи от Комедия дел арте.”, изтъква хореографът Джузепе Паренте.


Оперният шедьовър на Росини се играе за пръв път на варненска сцена в далечната 1950 г. под режисурата на Петър Райчев - първия световноизвестен български тенор, основател и пръв главен художествен ръководител на Варненската опера. Оттогава творбата неизменно присъства в репертоара на театъра.
Вярваме, че „Севилският бръснар” в изпълнение на Държавна Опера – Варна, ще ви зареди с положително настроение от първия до последния такт!

Партньори и приятели