Севилският бръснар

Сряда, 05/10/2022г.
Начален час: 19:00
http://opera.tmpcvarna.com
Основна сцена на ДТ Стоян Бъчвров

Сцени и пространства

Театрално-музикален продуцентски център


СЕВИЛСКИЯТ БРЪСНАР   
Oпера от ДЖОАКИНО РОСИНИ
 
Диригент ДИМИТЪР КОСЕВ
Режисьор АНТОНИО ПЕТРИС
 
РОЗИНА Мария Павлова
ФИГАРО Пламен Димитров
ГРАФ АЛМАВИВА  Александър Баранов
ДОН БАЗИЛИО Евгений Станимиров
 
ОРКЕСТЪР и ХОР НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА
 

"Фигаро! Фигаро! Фигаро!"- през 1775 г. известният рефрен, обявява пристигането на Севилския бръснар и началото на едно безкрайно забавление, което оттогава досега не престава да радва публиката с многообразните си превъплъщения.

С какво е по-различна постановката на „Севилският бръснар“ на Варненската опера, обяснява режисьорът Антонио Петрис: „За нас е особено важно да се приближим до италианския стил, до италианското светоусещане. Използвайки принципа на театър в театъра, в „Севилският бръснар” ние внасяме марионетен театър, чийто режисьор е Фигаро.”

Другата особеност е акцентът върху хореографията. „Във варненската постановка на „Севилският бръснар” хореографията заема достойно място. В нея, наред с прекрасните балерини на Варненската опера, са въвлечени и останалите персонажи. Преобладават елементи от Комедия дел арте.”, изтъква хореографът Джузепе Паренте.

Оперният шедьовър на Росини се играе за пръв път на варненска сцена в далечната 1950 г. под режисурата на Петър Райчев - първия световноизвестен български тенор, основател и пръв главен художествен ръководител на Варненската опера. Оттогава творбата неизменно присъства в репертоара на театъра.
Вярваме, че „Севилският бръснар” в изпълнение на Държавна Опера – Варна, ще ви зареди с положително настроение от първия до последния такт!

Партньори и приятели