Симфоничен концерт

Държавна опера Варна

Сцени и пространства

Театрално-музикален продуцентски център


 
Диригент – Вилиана Вълчева
 
Солист – Максим Зекини – пиано
 
Оркестър и на Държавна опера Варна

В програмата:
Добринка Табакова – Фантазия „В памет на Шуберт“
Морис Равел – Концерт за лява ръка
Клод Дебюси  – „Морето“
 
ВИЛИАНА ВЪЛЧЕВА (1980) е сред изявените днес млади български диригенти. Получава средното си образование в Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ в родния си град Варна със специалност „пиано“, след което продължава обучението си в Швейцария – в „HochschulederKünste“ в Берн, дипломира се в клавирната катедра (2001). Завършва Музикалната консерватория в Нюшател със специалности клавирен съпровод и акомпанимент (2004), Музикалното висше училище в Люцерн с бакалавърска степен по оперно-симфонично дирижиране, музика и фагот при проф. Тюринг Брем, проф. Ахим Фидлер, проф. Беат Блетлер (2008). Дипломира се и като музиколог в Университета в Берн (2011).


Завършва с отличие магистратура по оперно-симфонично дирижиране в Люцернския университет по музика в класа на дългогодишния главен диригент на Цюрихската опера проф. Ралф Вайкерт. Следват майсторски класове с именити диригенти като Бернард Хайтинк, Дейвид Цинман, Зубин Мета, Пиер Булез.


През периода 2004 – 2014 има ангажименти като диригент на различни световни състави: Люцернския симфоничен оркестър, Бранденбургския симфоничен оркестър, „Хайдн синфониета“ (Виена), Филхармоничния оркестър на Фаенца (Италия), Оркестър „Хохдорф“ (Люцерн), Филхармоничния оркестър на Йоханесбург (Южна Африка), Концертния оркестър – Берн, и др. Корепетитор и асистент е на Вагнеровия фестивал във Велс (Австрия).


През годините от 2008 до 2014 получава престижната стипендия на „Zeno-KarlSchindler“ (Женева) за средновековна немска музика, както и стипендията „RichardWagner-Stiftung-Bayreuth“ за изучаване творчеството на Рихард Вагнер.


Вилиана Вълчева е финалист на реномирания диригентски международен конкурс в гр. Кадакес (Испания), активен диригент е в Берлинския форум „DasKritischeOrchester“, сформиран от музиканти от най-престижните немски оркестри, измежду които Берлинската филхармония, Мюнхенска филхармония, „BayerischeRundfunk“ оркестър, Дрезденската капела.


През 2013 започва работа в Люцернския оперен театър като репетитор и асистент на главния диригент, където е ангажирана три творчески сезона. Същата година е сътрудник в нова продукция на Цюрихската опера с главен диригент Фабио Луизи.


През 2014 по покана на артистичния консултант на Варненската опера – диригента Борислав Иванов, Вилиана Вълчева става щатен диригент в родния си град, където реализира нови постановки като „Андре Шение“ от Джордано, „Адриана Лекуврьор“ от Чилеа, „Норма“ от Белини, „Лучия ди Ламермур“ от Доницети, „Дон Жуан“ от Моцарт и мн. др.


През януари 2018 дебютира на сцената на театър „Франческо Чилеа“ в Реджо ди Калабри (Италия) с Реквиема на Джузепе Верди, а по-късно същата година поставя операта „Норма“ на Белини с огромен успех. Вилиана Вълчева дирижира успешно в Операта в Пловдив, Биел/Солотурн (Швейцария), част е от състава на „Кнобелсдорф“ ансамбъл при Щатскапеле Берлин. От 2021 е щатен диригент и на сцената на Държавна опера – Русе, а през януари 2022 дебютира и със Софийската филхармония.


През юли месец 2022, по покана от именития аржентински тенор и диригент Хосе Кура взима участие на първото издание на фестивала „Палешак“ в гр. Оребич (Хърватия).


През сезон 2023/2024 Вилиана Вълчева дирижира приетата възторжено българска премиера на мюзикъла „Семейство Адамс“ в рамките на фестива „Operaopen“ – Пловдив, участва и в летния фестивал „SymfoniaUmenia“ в Братислава с ансамбъла на „Щатскапеле Берлин“.
 
Пианистът МАКСИМ ЗЕКИНИ е роден в Париж. Свирил е на множество фестивали в La Seine Musicale, Salle Gaveau, театър Шатле, Пекинската опера, Шанхайската опера, Консерваторията „Чайковски“ в Москва заедно с оркестри като Киевската филхармония, Малайзийския филхармоничен оркестър, оркестъра на Пасделуп, Филхармоничния оркестър на Кейптаун, Оркестъра на Йоханесбургската филхармония и др. Зекини прави турнета в Италия, Германия, Великобритания, Китай, Южна Корея, Япония, Южна Африка, Австралия, Централна Америка.


Дискографията му включва първата в света Антология на произведения за лява ръка в 10 тома (пиано соло, камерна музика и концерти), носител е и на множество награди.


Максим Зекини е първият френски пианист, който получава диплома от престижната академия „Incontri col Maestro“ в Имола (Италия), лауреат е на международния конкурс в Аркашон. През май 2022 г. свири в Карнеги хол, Ню Йорк. Еклектичен музикант, той е свирил и с певицата Хулия Мигенес и е изнасял концерти-лекции с актрисата Анук Еме и актьора Франсис Хюстър. Композитор от ранна възраст, Зекини е автор на множество транскрипции и оригиналните му творби са публикувани в Editions Durand-Salabert- Universal Music.

Партньори и приятели