"Веселата вдовица" - оперета от Франц Лехар

Драматичен театър Варна

Сцени и пространства

Фестивален и конгресен център Варна


"Веселата вдовица"
Оперета от Франц Лехар
 
Диригент Стефан Бояджиев
Постановка Марк Кроне (Холандия)
Режисьор Александър Мутафчийски
 
В ролите:
ХАНА ГЛАВАРИ - Ирина Жекова
ГРАФ ДАНИЛО - Иво Йорданов
КАМИЙ ДЬО РОСИЙОН – Борис Луков
ВАЛАНСИЕН - Мария Павлова
БАРОН ЗЕТА - Людмил Петров
ВИКОНТ КАСКАДА - Велин Михайлов
СЕНТ БРИЙОШ - Владислав Владимиров
БОГДАНОВИЧ - Лев Караван
СИЛВИАНЕ - Красимира Митева
КРОМОВ - Николай Димитров
ОЛГА - Розалия Желязкова
ПРАСКОВЯ - Елеонора Христова
ПРИЧИЧ – Димитър Илиев
НЙЕГУШ - Пламен Георгиев
 
«Веселата вдовица» безспорно е един от бисерите в оперетния жанр, зряло, самобитно произведение, написано от ръката на майстор в разцвета на силите.
Тук намират щастливо съчетание и изява всички особености на неговия талант: стремеж към психологизъм, мелодично богатство, творчески отклик на съвремието в ракурса на оперетния жанр.

Музиката на оперетата е изискана, пълна с пламенно чувство, сдържана загадъчност и неугасващ блясък. Събитията във „Веселата вдовица" се развиват в началото на XXвек. Място на действието е посолството на измислената държава Понтеведро в Париж.
Интригата - борба между претендентите за ръката на Ханна Главари и нейното наследство, което представлява по-голямата част от златния резерв на държавата. Героите - обаятелните Ханна и Данило и светското общество, известно със своето високомерие, лицемерие и сребролюбие.

Любовта на Ханна и Данило - прикривана, помрачавана от оскърбеното самолюбие на Ханна и страха на Данило, че може да го заподозрат в корист; усложнена и от политически съображения - от изхода й зависи съдбата на цяла държава... Как ще се реши двубоят между любовта и користта? В полза на любовта, разбира се!
Премиерата на тази оперета се състояла на 30 декември 1905 година в “Театър ан дер Вин”. След виенската премиера и постановките в Берлин и Хамбург, "Веселата вдовица" продължава своето триумфално шествие през Милано, Лондон и Париж по целия свят, за да стигне през 1925 г. и до филмовата версия на Ерик фон Щрохайм в продукцията на "Метро Голдуин Майер" със суперзвездите Джон Джилбърт и Мей Мърей.

По нейния сюжет има създадени още три филма - през 1934, 1952 и 1962 година. И до днес "Веселата вдовица" бележи навсякъде рекорден брой спектакли. В “Театър ан дер Вин” има 483 представления, а по целия свят – около 60 хиляди само през първите 50 години на сценичния й живот. А до днес техният брой сигурно е достигнал стотици хиляди.

Това е втората постановка на „Веселата вдовица” в историята на Варненската опера. Първата премиера се състояла на 6 август 1982 година, диригент Драгомир Ненов, режисьори Артур Почиковски и Лена Вичева, художници Михайлена Найденова и Мария Наследникова.

Партньори и приятели