Премиера „Нощ в Ню Йорк“

Събота, 17/08/2024г.
Начален час: 21:00
Летен театър

Премиера „Нощ в Ню Йорк“
Балетен спектакъл с музиката на Франк Синатра
 
Хореография Сабрина Боско
Балет на Държавна опера Варна


След миналогодишното си обяснение в любов към Париж сега хореографът Сабрина Боско черпи вдъхновение от Ню Йорк. Балетният спектакъл е в неокласически стил, а действието се развива в Ню Йорк по времето на легендарния Франк Синатра. Хореографската концепция идва от идеята да се представят движенчески любовните текстове на песните, изпяти от някои от най-впечатляващите гласове в американската култура. В атмосферата на нощта романтиката, красивите костюми и чарът на танцьорите се разгръщат в различни сценографски рамки, които въвличат публиката в емоцията и я пренасят в миналото на града на мечтите – Ню Йорк.


Сабрина Боско е интернационален хореограф и Maitre du Ballet на най-престижните балетни компании по света.
Завършва Националното балетно училище в Хавана, Куба и Танцовата академия на TeatroNuovoв Торино. Танцува в DeutscheOperBerlinи оперните театри в Оберхаузен и Волфсбург. След завръщането си в Италия има ангажименти в TeatroNuovoв Торино и си сътрудничи с Паоло Бортолуци, който я кани в DeutscheOperamRheinв Дюселдорф. Танцува също в балета на Фолксопер Виена, след което постъпва като репетитор във Виенската Щатсопера. През 2006 г. участва в постановка на балета “Ромео и Жулиета”, по покана на прочутата италианска примабалерина Карла Фрачи, става нейна асистентка и балетмайстор на Оперния театър в Рим.


Сабрина Боско продължава да работи в чужбина, в партньорство с Виенската Щатсопера и Операта в Лайпциг. Заема позициите на Артистичен директор на Академия “ScuolaDanza”, “Нео-класически балет”, Международния конкурс за танци в Кьолн и FestivalInternazionaledelladanzaedelledanze. През юни 2016 получава приза “Schiaccianocid`oro” за умението й да формира млади таланти и да създава професионални танцьори. През 2018 следва още една награда за заслуги в танцовата педагогика от “GrugliascoinDanza” и от регион Пиемонте. Отличена е също като “Най-добър танцов педагог” на Международния конкурс за танцови изпълнители „Хелиос“ 2019, “Да танцувам в Албания 2019” и ГМТК – Глобален международен танцов конкурс 2019 в Уенжу, Китай, където е и президент на журито.


Сабрина Боско поставя танцови спектакли в Германия, Италия, Сърбия, РС Македония, Чехия. Публиката на Опера в Летния театър – Варна 2022 посрещна с възторг нейната постановка „Либертанго“ по музика на Пиацола, а през 2023 г. Държавна опера Варна ангажира известната балерина и един от най-изявените танцови педагози на нашето съвремие за премиерни постановки на балета „Ромео и Жулиета“ от Прокофиев и „Едит Пиаф“, балетен спектакъл с вечните шансони, изпяти от „Врабчето на Париж“.

Партньори и приятели