Световни оркестри в програмата на Музикалното „Варненско лято“

facebook thumb

Световни оркестри в програмата на Музикалното „Варненско лято“

Международният музикален фестивал „Варненско лято“ 2020 влиза в своята 94-а година с амбициозен афиш от шедьоври на класиката и съвременни форми. Почит към 250-годишнината на Бетовен бележи селекцията на произведенията, както и темите на Международния симпозиум, който ще събере цвета на музиковедския елит на Европа в българската морска столица.

На пресконференция днес в Община Варна беше анонсирана програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2020. Директорът на дирекция „Култура и духовно развитие“ Антония Йовчева приветства журналистите и подчерта огромното значение на фестивала като емблема на Варна. Зам.-кметът Коста Базитов сподели, че в своята 94-та година първият български фестивал влиза с почит към традициите. Той напомни, че фестивалът се реализира с изключителната подкрепа на Община Варна. „Тази година „Варненско лято“ ще бъде организирано по нов начин, с нови инициативи, сред които се открояват три основни стълба – честването на 250 години от рождението на Бетовен, гастролите на престижни симфонични оркестри като Симфоничния оркестър на Букурещ, на Словенското радио и телевизия, на Истанбул, както и Симфоничния оркестър на БНР и камерeн оркестър „Лист“ от Будапеща. Фестивалът и културният календар се вписват в туристическата ни инвазия за Варна като град на четири сезона. Ще развиваме нови моменти в летния календар, свързани с туризма в курортите Св. св. Константин и Елена и Златни пясъци. Вече започнахме и представянето на „Варненско лято“ в туристическите изложения, в които Община Варна участва – 24 изложения в различни страни по света. Ние развиваме фестивала на основата на традициите, които от 94 години стоят в основата на този културен феномен, сред тях е и участието на проф. Минчо Минчев с неговия майсторски клас.“ Зам.-кметът благодари на целия екип на фестивала – специалистите от дирекция „Култура и духовно развитие“, а също и на медиите.

Артистичният директор на ММФ „Варненско лято“ проф. Марио Хосен призна, че за него е удоволствие да представи програмата на фестивала, особено след престижните европейски награди, които бяха получени миналата година, сред които и наградата на публиката на EFFE. „Основната линия във фестивала тази година е изграждането на нови културни мостове между културните оператори в Балканските държави. Тази линия ще започне още от откриването на 14 юни. Концертът от една страна застъпва традиционната пиеса – рапсодия „Вардар“ на Владигеров, но тя е изпълнена от сборен оркестър от Симфоничния оркестър на Словенското радио и телевизия и оркестъра на Варненската опера. Ще прозвучат и две изключително интересни пиеси - Концертът за виолончело и оркестър в ми минор от Арам Хачатурян и симфоничната сюита „Шехеразада“ от Римски-Корсаков. Диригент е Росен Миланов, който от тази година е главен диригент на Оркестъра на Словенското радио и телевизия, а солист - Сьорен Багратуни.

Друг силен момент е гостуването на Букурещкия симфоничен оркестър в една програма, в която ще имаме съчетание от еврейска, будистка и ортодоксална музика под палката на изключително интересния китайски диригент Жин Ванг, който през 90-те години става лауреат на всички големи диригентски конкурси на Европа.

 

Гостуването на Държавния симфоничен оркестър на Истанбул с трима световноизвестни солисти ще бъде трибют към Бетовен с включване и на рок звучене. Под палката на диригента Мете Волкан Ялчин от Турция елитният оркестър ще отдаде почит към 250-ата годишнина на Бетовен с неговия Троен концерт. Солисти са изключителния цигулар и композитор Александър Марков (цигулка) от Русия/САЩ, звездната Хариет Крийг (виолончело) от Нидерландия и Саркис Балтаян (пиано) от България. Марков ще бъде една енигматична фигура в този концерт и като диригент, и като композитор, който свързва класиката с рока.

Голяма част от гостите на „Варненско лято“ са солисти с международна кариера – срещаме ги по програмите на най-големите световни фестивали, те откриват мащабни събития и изпълняват за първи път творбите на големите композитори на нашето време. Много от тях идват във Варна заради уважението, което изпитват към фестивала и заради магията, която създава приятелството в музиката.“

Началникът на отдел „Фестивали и проекти“ в Дирекция „Култура и духовно развитие“ Десислава Георгиева благодари на проф. Хосен за програмирането на предстоящото издание на ММФ „Варненско лято“. Тя подчерта и приноса на всички партньори от сцените, на които се реализират многобройните прояви – Фестивалния и конгресен център, Археологическия музей, Аулата на Икономическия университет, Градската художествена галерия, Летния театър, ТМПЦ – Варна. „Развиваме партньорството си с Театралното „Варненско лято“ - посочи тя, - тази година ще имаме няколко съвместни спектакъла на театрални танцови компании. Продължаваме и радващия се на изключително голям успех модул „Варненско лято за деца“ със съдействието на новия директор НУИ „Добри Христов“ и наш партньор – Румяна Петрова. БНТ чрез РТВЦ - Варна записва и излъчва тези детски концерти, а залата прелива от млада публика. Изключителна гордост за нас е фактът, че ММФ „Варненско лято“ е партньор по творческия проект „Фестивал линкс“ на програма „Творческа Европа“. Реализацията на проекта ще се случи тази година – няколко съвместни прояви ще имаме в началото на лятото.“

Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна, представи XI издание на Опера в Летния театър, което ще се проведе от 18 юни до 22 август и ще включи много разнообразни събития в жанровете опера, мюзикъл и балет, като премиерните заглавия са част и от програмата на ММФ „Варненско лято“ 2020. Залагаме високо ниво още в началото с „Аида“ от Верди, емблематичната постановка на Франко Дзефирели, един от най-големите режисьори на всички времена. На 18 юни и 20 август, за пръв път в България, в пълния й блясък ще покажем неговата „Аида“.

Благодарение на партньорството ни с фондация „Музика Чивика“ и нашия консултант Давиде ла Болита, постановката на Дзефирели ще бъде достоверно пресъздадена във всичките й детайли, включително декори, костюми, обувки, перуки и грим, които ще пристигнат във Варна с два ТИР-а. Първият спектакъл ще дирижира Джанна Фратта, която по Коледа ни впечатли в мултимедийния проект „4 Х 4“, а за втория спектакъл на диригентския пулт ще застане Светослав Борисов, нашия доскорошен главен диригент, който сега работи в Германия. Подбрали сме изключителен солистичен състав: Габриела Георгиева – Аида, Даниела Дякова – Амнерис, Валерий Георгиев – Радамес. За 20 август имаме вече потвърждение за участие в ролята на Радамес на световноизвестния български тенор Камен Чанев, който е пял тази партия в същата постановка на Франко Дзефирели на Арена ди Верона.

Следващото премиерно оперно предложение е „Кармен“ от Бизе на 16 юли, в модерния режисьорски прочит на Академик Пламен Карталов, събрал овациите на критиката и публиката в Япония. Под диригентството на Лоренцо Бизарри, в ролята на Кармен, за пръв път във Варна ще гостува нашумялото румънско мецосопрано Фиорентина Соаре, отличена с награди от почти всички престижни международни конкурси през последните две години. Нашият именит съгражданин, блестящият тенор Иван Момиров ще бъде Дон Хозе, една от неговите коронни роли, а като Микаела ще посрещнем забележителното италианско сопрано Елена Росси.

На 11 август предстои премиера на операта „Макбет“ от Верди, която подготвяме в колаборация с Националната опера и балет на Северна Македония, с режисьор Деян Прошев и диригент Бисера Чадловска. В ролята на Лейди Макбет ще аплодираме световната оперна прима Александрина Пендачанска, а в образа на самия Макбет ще се превъплъти друг звезден български глас – баритонът Кирил Манолов.

Вярна на своята страст към мюзикъла, Варненската опера продължава да разширява репертоара си с популярния жанр. Предизвикателството сега се нарича „Чаплин“, като световната премиера в Лондон и българската премиера във Варна излизат в една и съща година. Датите за Варна са 30 юни и 12 август. Създаден от композитора Крис Къртис и либретиста Томас Михън, мюзикълът разказва за пътя на великия филмов актьор, режисьор, сценарист, композитор и продуцент. Нашата постановка е дело на най-добрия български тандем в областта на мюзикъла - режисьора Борис Панкин и диригента Страцимир Павлов. Ролята на Чаплин е запазена за Мариан Бачев, който играе във всички постановки на Борис Панкин, а останалите артисти ще станат известни след кастинга на 29 февруари.

На 14 август във Варна, също за пръв път на българска сцена, ще излезе и премиерата на мюзикъла „Парижката Света Богородица“ от Рикардо Кочанте, с режисьор Петко Бонев и диригент Страцимир Павлов. Автор на адаптацията и оркестрацията на мюзикъла е композиторът и диригент Данко Йорданов, син на заслужилия варненски балетен тандем Галина и Стефан Йорданови.

В модула балет предвиждаме две събития. На 6 юли е планирана голяма Балетна гала с имена от световния балетен подиум, която по традиция поставя Сергей Бобров, з.а. на Русия и главен балетмайстор на Варненската опера. В негова хореографска редакция ще бъде и премиерата на 11 юли на знаковата в света на балета творба „Ромео и Жулиета“ от Прокофиев.

Нашият екип ще даде всичко от себе се, за да превърне тези и всички останали събития от Опера в Летния театър в преживявания, които вълнуват и дълго се помнят“ – завърши Даниела Димова.

На финала проф. Марио Хосен подчерта още един важен елемент от програмата на „Варненско лято“ 20202 – второто издания на Международния симпозиум, който ще се проведе от 25 до 27.06. в Градската художествена галерия и ще бъде посветен на 250-годишнината на Лудвиг ван Бетовен, като творчеството на големите симфоници - Бетовен, Брамс, Брукнер и Малер ще бъде дискутирано от едни от най-големите специалисти музиковеди от Дрезден, Лайпциг, Виена, Йейл - Х. Кронес, Х. Лоос, К.  Гланц, М. Пермозер, Ф. Брусняк, В. Щайнбек, А. Паховски, П. Хоукшоу, Р. Бишоф. „Варна ще бъде център на световното музикознание това лято“ – заключи проф. Хосен и благодари за подкрепата на Посолствата и културните институти на страните, откъдето идват гостите на фестивала.

Пълната програма на ММФ „Варненско лято“ 2020 можете да откриете в сайта на фестивала:

http://www.varnasummerfest.org/search_program_current_bg.php?page=event_search&esID=47

Цените на билетите за концертите са от 5 и от 20 лв. със специална цена за учащи се и пенсионери - 2 лв.

Билети за събитията от програмата на ММФ „Варненско лято“ 2019: за концертите - на касите на ФКЦ и онлайн на за „Опера в Летния театър“ - на касите на Летен театър, Опера Варна и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията - на място преди събитието.  

ММФ „Варненско лято“ 2019 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ „Добри Христов“ и със съдействието на Градската художествена галерия и ФКЦ.


Последни новини

XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024

XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024 Елена Башкирова преди първата си среща с варненската публика на откриването на Европейския музикален фестивал Варна 2024: ...

Прочети още

„Аз съм българче“ - концерт на „Варненско лято за деца“ от образователния модул на ММФ "Варненско лято"

Българската музика и танц ще бъдат във фокуса на спектакъла на младите таланти от НУИ „Добри Христов“ н а 24 март, неделя, от 11 часа във Фестивалния...

Прочети още

Пролетен салон на изкуствата 2024

На 12 март отваря врати традиционната инициатива на Община Варна Пролетен салон на изкуствата. Форумът всяка година поставя начало на сезона на културните събития в морската ст...

Прочети още

Виртуозите на Миланската Ла Скала в съвместен проект на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято”

Виртуозите на Миланската Ла Скала в съвместен проект на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято” Камерният състав на великия италиански орк...

Прочети още

Партньори и приятели