Бароковият модул на Музикалното „Варненско лято“ ще закрие фестивала с три изящни концерта

В Аулата на Икономическия университет на 8, 11 и 13 септември ще гостуват звездни музиканти и ансамбли от Европа, Русия и Америка

Финалната част от програмата на първия български фестивал – основания през 1926 г. Международен музикален фестивал „Варненско лято“, по традиция ще бъде посветена на старинната музика. От 8 до 13 септември в Аулата на Икономическия университет познавачите ще имат привилегията да се срещнат с инструменталисти от най-висок клас в поредица от три изящни концерта.

Първи пред варненската публика ще излезе на 8 септември фестивалният оркестър Камерата Орфика заедно със съзвездие от изключителни барокови солисти от Испания, Италия, Австрия, всеки един от тях – международно признат виртуоз, водени от диригента Лоурънс Голан от САЩ. На 11 септември е гастролът на блестящото клавесинно дуо "А и А" - Анастасия Антонова и Ана Кискачи от Русия, а на 13 септември гостува изтънченият тромпетист Ромен Лельо от Франция.

Артистичният директор на „Варненско лято“ проф. Марио Хосен, който е създател на Камерата Орфика, представя с вълнение заключителните концерти на фестивала:

„Бароковият модул на ММФ „Варненско лято“ е безспорно една много важна част от неговия облик. Тази година REMA - Европейската федерация за старинна и барокова музика, отправи и покана за членство към фестивала, който ще стане първият представител на България и региона в нея. Три много интересни концерта ще зарадват ценителите на старинната музика в морската ни столица. Първият концерт ще е посветен на емблематичния цикъл Барнденбургски концерти на Й. С. Бах. Ще имаме възможност да се насладим на изкуството на изключителни солисти, водещи световни имена на бароковата сцена, сред които са испанските виртуози Лина Тур Бонет (цигулка), Тони Милан (чембало), лауреатът на първа награда на конкурса ARD Мюнхен - тромпетистът Мануел Бланко, италианският флейтист Марио Карбота, както и австрийският челист, основател на Виенския струнен секстет, Рудолф Леополд. Във фестивалния оркестър Камерата Орфика са поканени музиканти със стилов опит в барока от България, Австрия и Словакия. Диригент на този концерт ще е маестро Лоурънс Голан, цигулар свирил като солист с Чикагския симфоничен оркестър, композитор и понастоящем главен диригент на три оркестъра и професор по дирижиране в САЩ.

Вторият концерт ще ни донесе наслада от многопластовата хармония и емоционалния сблъсък на две изключително харизматични млади руски чембалистки. Програмата е изпълнена с контрасти и диалогични музикални срещи във времето, всичко това е разказано с езика на барока. В последните две години концертната кариера на дуото  "А и А" се развива много динамично, те са канени за гастроли в едни от големите центрове на бароковото изкуство. Анастасия Антонова е лауреат на последното издание на престижния Бахов конкурс в Лайпциг. Ана Кискачи от тази година ще е и преподавател в Университета по музика в Грац.

 

Третият концерт ще е изцяло под доминиращия звук на магичния тромпетист Ромен Лельо - безспорно водещият тромпетист на Франция, който ще представи програма от барок до съвремие, съпровождан от своя състав – ансамбъл Convergences“.

Началният час на всички концерти е 19:00.

Още за концерта на 8 септември: https://web.facebook.com/events/287630062168320/

Билети: https://fccvarna.bg/event/imf-varna-summer-2019-camerata-orphica-festival-orchestra  

Още за концерта на 11 септември: https://web.facebook.com/events/2006047819517001/

Билети: https://fccvarna.bg/event/imf-varna-summer-2019-harpsichord-duo-aa 

Още за концерта на 13 септември: https://web.facebook.com/events/798156130567623/  

Билети: https://fccvarna.bg/event/imf-varna-summer-2019-romain-leleu-and-lensemble-convergences

Пълната програма на ММФ „Варненско лято“ 2019 можете да видите в сайта на фестивала:

www.varnasummerfest.org

ММФ „Варненско лято“ е първият български фестивал, основан е през 1926 г. Член е на Европейската асоциация на фестивалите, носител на лейбъла на ЕФФЕ („Европа за фестивалите, фестивалите за Европа“) за 2019-2020 и лауреат на ЕФФЕ за наградите на ЕФФЕ 2019-2020. 

ММФ „Варненско лято“ 2019 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ „Добри Христов“ и със съдействието на Градската художествена галерия - Варна, Регионалния исторически музей - Варна, зала Аула на Икономически университет - Варна  и Фестивалния и конгресен център. Фестивалът се реализира с подкрепата на Италианския културен институт и Посолството на Италия, Посолството на Испания и Институт Сервантес, Полския  културен институт, Посолството на Австрия, Посолството на САЩ , Посолството на Холандия. Фестивала подкрепят „Солвей Соди“, „Кока-Кола България“, „А1“, „Фрапорт“, Пежо - Франс Ауто,  KLM, AGBU, Grand Mall, клуб „Ментол“, пиво „Гларус“, винарна и хотелски комплекс „Шато де Берже“, хотелите „Капитол“, „Черно море“, „Модус“  и “Плаза”, Делта Планет Мол. Медийни партньори на фестивала са БНТ, РТВЦ Варна, БНР, Радио Варна, ТВ1, Площад Славейков, БГ радио, Moreto.net, NovaVarna.net и Ти си Варна.


Последни новини

XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024

XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024 Елена Башкирова преди първата си среща с варненската публика на откриването на Европейския музикален фестивал Варна 2024: ...

Прочети още

„Аз съм българче“ - концерт на „Варненско лято за деца“ от образователния модул на ММФ "Варненско лято"

Българската музика и танц ще бъдат във фокуса на спектакъла на младите таланти от НУИ „Добри Христов“ н а 24 март, неделя, от 11 часа във Фестивалния...

Прочети още

Пролетен салон на изкуствата 2024

На 12 март отваря врати традиционната инициатива на Община Варна Пролетен салон на изкуствата. Форумът всяка година поставя начало на сезона на културните събития в морската ст...

Прочети още

Виртуозите на Миланската Ла Скала в съвместен проект на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято”

Виртуозите на Миланската Ла Скала в съвместен проект на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято” Камерният състав на великия италиански орк...

Прочети още

Партньори и приятели