Младата цигуларка Ива Недева, свирила пред английската кралица, идва за концерт във Варна

facebook thumb

На 29 август на сцената на Градската художествена галерия заедно с младото дарование ще излязат утвърдените инструменталисти Ивона Недева - флейта и Линда Боянова - пиано.

Програмата на концерта “Музикални контрасти” е изцяло от съвременна музика с поклон към 100-годишнината на Астор Пиацола.

Много лятно настроение ще внесе в концертната зала на Градската художествена галерия - Варна, проектът “Музикални контрасти”. Три дами, радващи се на признание у нас и в чужбина, ще се съберат в морския град, за да поднесат на варненската публика програма, вдъхновена от музикалната енергия на ХХ век. Това са познатата ни флейтистка Ивона Недева, пианистката Линда Боянова и младият бисер - Ива Недева, дъщеря на Ивона, която стартира шеметна кариера в Европа и Азия.

Концертът е от модула "Свободна музикална сцена" на проекта "Споделени музикални пространства" на Елит Проджектс мениджмънт и се осъществява с подкрепата на Национален фонд "Култура". Изпълнителите залагат на контраста на стилове, жанрове, настроения и емоции. Ще прозвучат рядко изпълнявани творби от съвременните американски композитори Гари Шокър и Пол Шонфийлд, както и пиеси на Жак Ибер. Поклон към 100-годишнината от рождението на създателя на танго нуево Астор Пиацола ще бъдат три от неговите великолепни танга, обработени за изпълнение от трио цигулка, флейта и пиано. 

Любопитно е как трите инструменталистки се събират за този интересен проект. Ивона идва от България, Линда от САЩ, двете се срещат в Придворния музикален колеж на Султана на Оман, където са уважавани преподаватели. 

Ивона Недева е ценена флейтистка, която активно участва в музикалния живот в страната и чужбина. Завършва Национална музикална академия в София. Многократно участва в майсторските класове на едни от най-изявените флейтисти на нашето време. Започва изпълнителската си кариера във Варненска филхармония и повече от 20 години е първи флейтист на оркестъра. През 2000 – 2015 г. е канена в концертните прояви на Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Нов симфоничен оркестър, Оркестъра на Класик ФМ. Като солист и участник в различни камерни формации гостува на редица национални и международни фестивали като ММФ ”Варненско лято”, Мартенски музикални дни, Европейски музикален фестивал Варна, “Изкуството на барока" , Фестивал на арфата - Бразилия, „Дни на камерната музика” - Добрич. От 2015 г. се отдава изцяло на камерната музика и концертира активно в България и Франция. През 2007 г. е удостоена с награда „Музикант на годината" в раздел  „ансамбли" на предаването „Алеrро виваче” на БНР. Понастоящем Ивона Недева е преподавател в Придворния музикален колеж на Султана  на Оман. 

Младата цигуларка Ива Недева, която повече от 10 години мечтае да бъде на една сцена с майка си, идва от Швейцария, със солиден багаж от престижни специализации и с много хъс за изява на българския музикален подиум. Ива Недева завършва прочутия колеж на Йехуди Менухин в Лондон - същия колеж, където е учил и виртуоза Найджъл Кенеди. След Лондон Ива продължава обучението си в музикалния университет в Мюнхен при Олга Войтова, в музикалния университет във Виена при Антон Сороков и в музикалния университет на Лозана в класа на Павел Верников и Рено Капюсон.

След като спечелва Grand-Prix и първа награда на Международния конкурс за цигулари
„Панчо Владигеров“, Ива се изявява като солист на известни оркестри, сред които са камерният оркестър на Лозана, Нова филхармония Мюнхен, камерният оркестър “Йехуди Менухин”. 

Българската цигуларка с усмивка разказва как се е запознала с Херцога на Единбург принц Филип и е свирила на концерт в негова чест пред него и Кралица Елизабет Втора. Това се случва през 2012 г. и отваря пред Ива вратите и сърцата на английската аристокрация. Сред очарователните моменти на Острова младата дама с удоволствие си спомня участието си в лов в компанията на благородници от фамилията Сакс-Кобург.

Успоредно със светския живот Ива Недева блести и на сцените в Европа, където си партнира с Павел Верников, Илия Гринголц, Хайнц Холигер, Валерий Соколов, Хайнрих Шиф, Рено Капюсон, Акико Оно и Иври Гитлис в множество камерни музикални проекти. Изявява се на фестивалите в Гщаад, Стириарте, Ла Рок д’Антерон, Рокамадур, Сион, Ернен, Аделбоден, Уиндзор, Давид Ойстрах музикален фестивал, Йехуди Менухин фестивал. В България е гостувала на ММФ “Варненско лято”.

Ива е победител в Швейцарския конкурс за камерна музика „Орфей“, Международния
конкурс за цигулка „Млади таланти“, Виенски концертен конкурс, Токио Фондация, Йехуди
Менухин „Музика на живо“ и аtDta Stiftung Zürich. Включва се в проекти в подкрепа на Червения кръст в Германия и на УНИЦЕФ в Женева, наскоро прави своите дебютни изпълнения в Концертхаус във Виена и Гастайг в Мюнхен. Извън Европа през 2019 г. дебютира в престижната концертна зала “Еспланад” в Сингапур и има серия концерт в Малайзия с пианистката Розалинд Фанг, с която работи по дебютния си диск „Expressions from 1917“.

Линда Боянова Анбари e родена в София, учи в Русенското музикално училище "Веселин Стоянов". От 1991 г. живее в САЩ, където завършва докторати по пиано и оперно изкуство във инструменталния и вокален факултет и бакалавърска и майсторска степен от теоретично-композиторския и инструментален факултет на консерваторията Ийстман в Рочестър, щата Ню Йорк. На 17-годишна възраст е финалист на конкурса за дебют “Източни и западни артисти” в Ню Йорк и концертира в щатите Охайо, Пенсилвания, Масачузетс, Джорджия и Ню Йорк, както и в Австрия, Швейцария, Франция, Оман и България. Преподавала е в университета Назарет в Рочестър и Щатския университет на Ню Йорк. От 2019 г. Линда  Боянова преподава в Придворния музикален колеж на султана на Оман и е директор на програма за млади артисти в Ню Йорк.

Предстоят й концерти и записи на нови американски и български произведения за пиано и за глас и пиано, в които Линда Боянова ще пее и свири, както и записи на всички цикли песни от Рахманинов по случай 150-годишнината от рождението му. Линда Боянова е поклонник и ценител на арабската култура, преподава арабски и свири на уд.

Концертът е от модула "Свободна музикална сцена" на проекта "Споделени музикални пространства" на Елит Проджектс мениджмънт. 

Билетите за концерта “Музикални контрасти” са по 10 лв., могат да се купят от сайта а касата на Фестивалния и конгресен център Варна: https://fccvarna.bg/%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B8-%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D1%82/3db28091e83e82f5bd4f8b7ca7e98a64 

Още за концерта открийте във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/1620889654775069  
 


Последни новини

XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024

XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024 Елена Башкирова преди първата си среща с варненската публика на откриването на Европейския музикален фестивал Варна 2024: ...

Прочети още

„Аз съм българче“ - концерт на „Варненско лято за деца“ от образователния модул на ММФ "Варненско лято"

Българската музика и танц ще бъдат във фокуса на спектакъла на младите таланти от НУИ „Добри Христов“ н а 24 март, неделя, от 11 часа във Фестивалния...

Прочети още

Пролетен салон на изкуствата 2024

На 12 март отваря врати традиционната инициатива на Община Варна Пролетен салон на изкуствата. Форумът всяка година поставя начало на сезона на културните събития в морската ст...

Прочети още

Виртуозите на Миланската Ла Скала в съвместен проект на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято”

Виртуозите на Миланската Ла Скала в съвместен проект на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято” Камерният състав на великия италиански орк...

Прочети още

Партньори и приятели