„Софийски солисти” с виртуозите Минчо Минчев, цигулка, и Джулио Бозети, обой, гостуват на 12 август във Варна

facebook thumb

„Софийски солисти” с виртуозите Минчо Минчев, цигулка, и Джулио Бозети, обой, гостуват на 12 август във Варна

От 20:30 в двора на Археологическия музей престижният ансамбъл ще излезе под палката на маестро Пламен Джуров. С този концерт Международният музикален фестивал „Варненско лято“ ще отбележи 60-годишнината от първия публичен концерт на проф. Минчо Минчев.

С концерта на 12 август в Английския двор на Археологическия музей Международният музикален фестивал „Варненско лято“ ще отбележи 60-годишнината от първия публичен концерт на проф. Минчо Минчев, който тази година беше удостоен с Огърлие „Златен век“ - почетното отличие на Министерството на културата за 2020. Отличието беше присъдено за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската национална идентичност и по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Диригентът Пламен Джуров беше отличен като „Музикант на годината“ 2019 за изключителен принос към българската култура в традиционната анкета на предаването „Алегро виваче“ на БНТ. 

Всяко гостуване на Камерен ансамбъл „Софийски солисти” с диригент Пламен Джуров се търси от варненските почитатели на класическата музика като значимо събитие. А когато солистит е проф. Минчо Минчев, очакванията са за изключително вълнуващо преживяване. Това лято заедно с проф. Минчев ще солира и Джулио Бозети – обой. Срещата на такива артисти с признат принос към европейската музикална култура обещава зареждаща емоция, подплатена с висок професионализъм.

Маестро Джуров споделя идеята си за произведенията, включени в концерта: „В богатата музикална програма на „Варненско лято” искаме да представим интригуваща програма с главно действащо лице проф. Минчо Минчев. Това е съпоставка на четирима от великите композитори - Бах, Телеман, Хайдн и Бетовен, и ние я правим с провокативния въпрос „Как и защо историята пренарежда стойностите на произведенията във времето?” Отговорът лесно ще бъде намерен от тези, които чуят програмата ни, защото ние знаем, че аудиторията на „Варненско лято” е много чувствителна към подобни провокации“. 

Ще прозвучат произведенията на Георг Ф. Телеман - Сюита "Дон Кихот", на Й. С. Бах - Концерт за цигулка и обой ре минор, на Йозеф Хайдн - Концерт за цигулка №1 до мажор и на Лудвиг ван Бетовен - Квартет оп. 95 /Сериозо/.

Проф. Минчо Минчев

Изкуството на Минчо Минчев е оценявано със суперлативи на четири континента. От 1990 г. е професор във Фолкванг Хохшуле в Есен – Германия. Канен е за солист на RPO, LSO, BBC, London Mozart Players, St. Martin on the Fields, St. Goldsmith Orchеstra, Radio Suisse Romana, Московското радио и телевизия и др. Свирил е в Карнеги хол - Ню Йорк, Кенеди център - Вашингтон, Болшой театър и зала Чайковски - Москва, Фестивал хол и Роял Алберт Хол - Лондон, зала Херкулес – Мюнхен и др. Работил е с големи диригенти, между които сър Чарлз Гроувз, сър Невил Маринър, Ленард Слаткин, сър Александър Гибсън, сър Джон Елиът Гардинер и др. Правил е записи за DECCA, Балкантон, Капричио, Интеграл, Вест Дойче Радио (WDR), Радио София, Радио и Телевизия–Букурещ и Белград, Радио Женева и др. Водил е майсторски класове в Мексико, Куба, Турция, Гърция, Македония, Словакия, Япония, Южна Корея, Австралия и др.

Журира на престижни международни конкурси, между които Карл Флеш (Великобритания), Р. Липицер (Италия), Ифра Нийман (Германия), Бетовен (Чехия), Младежта музицира (Германия) и др. Носител е на наградата на Българското национално радио Музикант на годината – 1993 и Награда за изключителен принос към българската култура за 2010.

От 1993 г. е председател на Фондация Панчо Владигеров и председателстващ журито по цигулка на Международния конкурс за пианисти и цигулари Панчо Владигеров. От 18 години провежда интензивен майсторски клас по цигулка в Аркутино със съдействието на фондация Св. Св. Кирил и Методий.

Артистичен директор на Международната лятна академия „Варненско лято“.


Джулио Бозети, обой 

Роден през 1977, започва да свири на пиано в Музикалния институт Баравале в родния си град Фосано, Италия, и продължава със специалност обой в Консерваторията на Кунео (Пиемонте) в класа на проф. Р. Турола. Специализира в Музикалната академия в Амстердам при проф. Ян Спронг. Още по време на обучението си участва в камерни и симфонични концерти, опит, който скоро го отвежда на големите сцени. Има много участия в оперните театри на Ла Скала (Милано), Генуа, Рим, Бари, Трапани, както и във филхармоничните оркестри на Театър Реджо, Торино и  оркестър Верди, Милано. Работи с диригенти като Даниел Баренбойм, Рикардо Мути, Даниел Хардинг, Густаво Дудамел, Рикардо Шайи, Луис Бакалов, Даниеле Гати. През 2011 печели конкурс за английски рог и обой в Симфоничния  оркестър на БНР, има ангажименти със Софийската и Русенската опера и с камерен оркестър „Симфониета“ в София. Участва в редица камерни и симфонични формации с обой и английски рог в София и чужбина.

Още за концерта: https://www.facebook.com/events/556257745280462/ 

Билети за концерта можете да намерите на адрес: 
https://fccvarna.bg/%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B8-%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D1%82/d05795d668dfb5c796d6873ed718efc5

Пълната програма на ММФ „Варненско лято“ 2020 може да проследите на сайта на фестивала: http://www.varnasummerfest.org


Последни новини

XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024

XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024 Елена Башкирова преди първата си среща с варненската публика на откриването на Европейския музикален фестивал Варна 2024: ...

Прочети още

„Аз съм българче“ - концерт на „Варненско лято за деца“ от образователния модул на ММФ "Варненско лято"

Българската музика и танц ще бъдат във фокуса на спектакъла на младите таланти от НУИ „Добри Христов“ н а 24 март, неделя, от 11 часа във Фестивалния...

Прочети още

Пролетен салон на изкуствата 2024

На 12 март отваря врати традиционната инициатива на Община Варна Пролетен салон на изкуствата. Форумът всяка година поставя начало на сезона на културните събития в морската ст...

Прочети още

Виртуозите на Миланската Ла Скала в съвместен проект на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято”

Виртуозите на Миланската Ла Скала в съвместен проект на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято” Камерният състав на великия италиански орк...

Прочети още

Партньори и приятели