“Варненско лято” излиза на открито на алтернативни сцени

facebook thumb

“Варненско лято” излиза на открито на алтернативни сцени

От 11 до 14 август Международният музикален фестивал ще зареди с празнично настроение едни от най-популярните места за разходки на туристите - Морската градина и курорта Св. св. Константин и Елена. Входът за тези концерти е свободен.

Със специално внимание към атмосферата, която създава облика на Варна като перлата на Българското Черноморие, Международният музикален фестивал “Варненско лято” прави още една крачка към нови публики. Новата инициатива е откриването на алтернативни сцени и тя неслучайно започва в годината, когато морската столица празнува 100-годишнината от обявяването си за курортен град. С идеята да се обживеят по празничен начин едни от най-популярните места за разходки на туристите, няколко концерта допълват преживяването на гостите на града.

Млади музиканти ще свирят заедно със своите преподаватели в майсторски класове в една експериментална комбинация от различни музикални инструменти и изпълнения в камерни състави. Проектът се реализира с участието на преподавателите проф. Михаел Фришеншлагер (Виена, Австрия), проф. Марио Хосен, Лиляна Кехайова, Илиян Илиев (САЩ), Мичико Дате (Япония) и 10 млади музиканти от Япония, Турция, Австрия и България, в сътрудничество и с млади изпълнители от Национално училище по изкуствата „Добри Христов“.

Майсторските класове стартират днес, а концертите ще бъдат от 11 до 14 август.

Първият концерт е на 11 август от 20:00 в Морската градина на открита сцена в зоната на Алпинеума. Там ще има и още един концерт на 14 август от 20:00. Тези концерти са част от новия фестивален модул “Европейски изгряващи звезди”. Концепцията е на Михаел Фришеншлагер и Лиляна Кехайова, а проектът е съвместен с International Music Academy ORPHEUS Vienna.

В програмата са творби от Телеман, Глиер, Пиацола, Барток, Крайслер, Виенявски и Монти. Участват  Ана- Мария Иванова, Антония Шьонер, Александра Хаузер, Александър Зайранов, Бенсу Юнзал, Виктория Маринова, Виктор Василев, Дамяна Каменова, Калоян Василев, Константин Шьонер, Тересе Плеткуте, Хелена Гарсия.

За първи път курортът Св. св. Константин и Елена става сцена на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. От 10 до 15 август курортът е домакин на майсторските класове по цигулка на проф. Михаел Фришеншлагер, Константин Шьонер (челист и мениджър на Фондация “Фриц Крайслер”, Виена) и на проф. Марио Хосен - артистичен директор на ММФ „Варненско лято“. Гости на курорта и ментори на талантливите млади музиканти ще бъдат също живеещият и работещ в САЩ кларинетист Илиян Илиев, българският флейтист, доктор по музикознание Ивайло Василев, а също и виолончелистката Лиляна Кехайова – една от най-страстните изпълнителки на солова и камерна музика. Изтънчеността и обаянието на Изтока ще донесе край нашето море мецосопраното Мичико Дате от Япония.

Менторите и техните ученици от Австрия, Испания, Румъния, Турция, Литва и България ще се изявят в два концерта в търговския център “Приморски”. Студентите в проекта са изпълнители на цигулка, виолончело, флейта, китара, саксофон.

Концертите в курорта Св. св. Константин и Елена са на 12 и 13 август и ще се проведат в Търговски център “Приморски”, на сцената с часовниковата кула.

На 12 август от 20:30 е Галата на младите виртуози. На 13 август в курорта ще има две срещи с музиката. От 17:00 поканата е за следобедно виенско кафе с бутиков концерт в зала “Романс” на хотел “Астор Гардън”, а концертът под звездите започва в 20:30 в Търговския център “Приморски”.

ММФ „Варненско лято“ 2021 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Национално училище по изкуства „Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център - Варна, и със съдействието на Градската художествена галерия "Борис Георгиев", Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър и Фестивален и конгресен център - Варна, Queen Elisabeth Music Chapel.

С финансовата подкрепа на А1, Солвей Соди, Фрапорт - летище Варна, Гларус - крафт бира, Кока Кола, клуб Ментол, Международен театрален фестивал „Варненско лято", Фестивал Радар, Посолство на Република Словения в България, Италиански културен институт, Посолство на Република Австрия в България - Австрийски музикални седмици, Испански културен институт "Сервантес" и Посолството на Испания в България, хотел „Черно море", курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена", Grand Mall.

Медийни партньори: Генерален медиен партньор - Българска национална телевизия, Българско национално радио, Moreto.net, Ти Си Варна, АртВарна.


Последни новини

XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024

XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024 Елена Башкирова преди първата си среща с варненската публика на откриването на Европейския музикален фестивал Варна 2024: ...

Прочети още

„Аз съм българче“ - концерт на „Варненско лято за деца“ от образователния модул на ММФ "Варненско лято"

Българската музика и танц ще бъдат във фокуса на спектакъла на младите таланти от НУИ „Добри Христов“ н а 24 март, неделя, от 11 часа във Фестивалния...

Прочети още

Пролетен салон на изкуствата 2024

На 12 март отваря врати традиционната инициатива на Община Варна Пролетен салон на изкуствата. Форумът всяка година поставя начало на сезона на културните събития в морската ст...

Прочети още

Виртуозите на Миланската Ла Скала в съвместен проект на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято”

Виртуозите на Миланската Ла Скала в съвместен проект на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято” Камерният състав на великия италиански орк...

Прочети още

Партньори и приятели