Тромпетистът Мирослав Петков: Класика, джаз и циганска музика се вдъхновяват взаимно

facebook thumb

Първият  тромпет на Кралския Концертгебау оркестър – Амстердам, се завърна в родната Варна за концерт на 9 юли в рамките на Музикалното „Варненско лято“. Вълненията от първия му майсторски клас на Лятната академия по време на фестивала, пристрастията му към различните стилове и жанрове, и новите предизвикателства пред кариерата му – в интервю преди концерта.

Мирослав Петков, първи тромпетист на един от най-прочутите световни оркестри - Кралския Концертгебау оркестър – Амстердам, се завръща в родната Варна за концерт на 9 юли, вторник, на сцената на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Той участва в престижния български фестивал не само със своя лична изява, а и с майсторски клас по тромпет на Международната лятна музикална академия „Варненско лято“, и вече представи пред публиката постиженията на своите ученици. От началото на годината варненецът води часове в Консерваторията на Амстердам. Започнал музикалния си път от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“, той заминава за Германия, където става студент на проф. Макс Зомерхалдер. По време на следването си печели награди на най-престижните международни конкурси, сред които Yamaha International Trumpet Contest, ARD Musikwettwerb, Concorso Internazionale Citta Do Porica. След четири години, в които води тромпетите в Националния театър в Манхайл, Германия, той е избран за първи тромпетист на един от най-престижните оркестри в света – Кралският Концертгебау в Амстердам. Мирослав Петков често се обръща и към джаза, и към фолклора, и тази негова многоплановост като музикант е особено ценена от публиката.

Ден преди рецитала си с пианиста Боян Бъчваров в концертната зала на Градската художествена галерия Варна с проекта „Импресия за тромпет“, той беше любезен да сподели:

 

-          Току-що завършихте своя първи майсторски клас на Международната лятна музикална академия „Варненско лято“. Какво научиха Вашите ученици от Вас и какво Вие научихте от тях?

-          Мисля, че това, върху което се съсредоточихме най-вече, беше да се абстрахираме от инструмента и да се насочим към музиката. Това е първата и най-голяма трудност – да прескочиш техническите трудности на който и да е инструмент и да се обърнеш към музиката. Моята цел беше да има едно сплотяване на тромпета или на браса в България и аз да донеса малко от това, което съм научил навън. А от учениците си научих много – беше много интересно, защото се оказва в един момент, че ние всички цял живот се борим с един и същи проблеми. И беше много хубаво - енергията беше изключителна и всеки път, когато минавах край Музикалното училище, само тромпети се чуваха през целия ден. Това ми напомни на едновремешните, на старите времена. И как едно толкова малко нещо – като аз да съм тук за няколко дни или някой друг да е тук – е толкова важно. За един млад човек е изключително важно да има информация от различни източници, от различни хора.

 

-          Школата Концертгебау?

-          Аз съм изключително горд да свиря в този оркестър и в тази зала – невероятна е. Това е едно място, в което човек много учи и сам за себе си, защото този стол, на който седиш, той не прощава, ако човек е несигурен. Там винаги трябва на най-високо ниво да се свири и въобще да се работи. Но това дава свобода за много други неща и човек научава и сам за себе си много в Концертгебау.

 

-          Вие сте свирили и с цигански оркестри, и с най-висок клас музиканти. Какво е усещането и кое прави разликата?

-          Това, което аз се опитвам да предам на моите ученици, е че разлики на пръв поглед има много, но в крайна сметка става въпрос за музика. Тя е един език и дали свирим по ноти, или не, дали свирим една или друга музика – тя идва от сърцето и е такъв език, който се разбира винаги – не е нужно да го говориш, за да го разбереш. И това за мен е най-хубавото нещо – че колкото повече езици владееш, толкова по-добре. Говорим за музикални езици – и циганския оркестър, и класиката - това всичкото е просто музика.

 

-          Как организирате Вашите пристрастия, как ги подреждате?

-          За мен е по-скоро те се преплитат. Защото в класиката много от нещата идват от фолклор, от циганската традиция - музиката се преплита – не бих подредил първо, второ, трето, а по-скоро те вземат от себе си едно и друго – просто си помагат едно на друго, вдъхновяват се едно от друго – преплитат се.

 

-          Това е може би посоката, в която съвременните публики възприемат по-добре музиката?

-          Да, но не е лесно за един музикант да направи връзката между всички тези стилове/жанрове и това беше един аспект, в който работихме много на майсторския клас. Човек да бъде отворен към различната музика и да види къде се преплитат нещата.

 

-          Как намирате Варна тази година?

-          Всеки път, когато се върна тук, на мен не ми се тръгва обратно. Варна е много специален град за мен и винаги водя някакви приятели от къде ли не, и те остават доста очаровани. За жалост този път нямах време, но постоянно съм долу на брега – на Кубо, на Ментол, на различни места. Но не успях да отида на плаж.

 

-          Къде ще има море за Вас това лято?

-          Морето ще е езеро – в Латвия на фестивал на едно голямо езеро ще свиря с Бодуров трио – пак имаме колаборация. А сега отивам в Мексико – там няма да е на море, но ще е топло. Тук свикнах на топлината в Музикалното училище, така че съм подготвен.

 

-          Какви професионални приключения Ви предстоят?

-          През годината напред ми предстоят няколко големи турнета с оркестъра в Азия, в Америка, с нашия брас ансамбъл имаме турне в Азия – в Япония, Тайланд и Китай. През пролетта ми предстои и солов рецитал в Концертебау – с един луд проект – биографичен концерт, в който с музиката ще разкажа откъде съм тръгнал - ще има и циганска музика, и класика. Ще свиря с оркестъра и концерт на Шостакович за пиано и тромпет, и други неща. Започвам да преподавам в Консерваторията от септември, това е също нещо, което е много важно за мен.

 

-          Какво да очакваме от концерта Ви утре?

-          Тематиката на този концерт е изцяло вокална – ще е приятно за слушане, не са много тромпетови произведенията, които ще свирим. Напълно е възможно човек да забрави, че слуша тромпет и да се остави на усещането за песенност. Това не е стандартният тромпетов репертоар и мисля, че ще се получи приятно, интимно.

Разговаря Нина Локмаджиева

 

Повече за концерта на Мирослав Петков можете да откриете тук: https://web.facebook.com/events/298001591127165/  

Билети: https://fccvarna.bg/event/imf-summer-varna-2019-miroslav-petkov-trumpet

Пълната програма на ММФ „Варненско лято“ 2019 можете да видите в сайта на фестивала:

www.varnasummerfest.org

Цените на билетите за концертите са от 5 и от 20 лв. със специална цена за учащи се и пенсионери - 2 лв.

Билети за събитията от програмата на ММФ „Варненско лято“ 2019: за концертите - на касите на ФКЦ и онлайн на за „Опера в Летния театър“ - на касите на Летен театър, Опера Варна и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията - на място преди събитието.

ММФ „Варненско лято“ е първият български фестивал, основан е през 1926 г. Член е на Европейската асоциация на фестивалите, носител на лейбъла на ЕФФЕ („Европа за фестивалите, фестивалите за Европа“) за 2019-2020 и лауреат на ЕФФЕ за наградите на ЕФФЕ 2019-2020. 

ММФ „Варненско лято“ 2019 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ „Добри Христов“ и със съдействието на Градската художествена галерия - Варна, Регионалния исторически музей - Варна, зала Аула на Икономически университет - Варна  и Фестивалния и конгресен център. Фестивалът се реализира с подкрепата на Италианския културен институт и Посолството на Италия, Посолството на Испания и Институт Сервантес, Полския  културен институт, Посолството на Австрия, Посолството на САЩ , Посолството на Холандия. Фестивала подкрепят „Солвей Соди“, „Кока-Кола България“, „А1“, „Фрапорт“, Пежо - Франс Ауто,  KLM, AGBU, Grand Mall, клуб „Ментол“, пиво „Гларус“, винарна и хотелски комплекс „Шато де Берже“, хотелите „Капитол“, „Черно море“, „Модус“  и “Плаза”, Делта Планет Мол. Медийни партньори на фестивала са БНТ, РТВЦ Варна, БНР, Радио Варна, ТВ1, Площад Славейков, БГ радио, Moreto.net, NovaVarna.net и Ти си Варна.


Последни новини

XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024

XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024 Елена Башкирова преди първата си среща с варненската публика на откриването на Европейския музикален фестивал Варна 2024: ...

Прочети още

„Аз съм българче“ - концерт на „Варненско лято за деца“ от образователния модул на ММФ "Варненско лято"

Българската музика и танц ще бъдат във фокуса на спектакъла на младите таланти от НУИ „Добри Христов“ н а 24 март, неделя, от 11 часа във Фестивалния...

Прочети още

Пролетен салон на изкуствата 2024

На 12 март отваря врати традиционната инициатива на Община Варна Пролетен салон на изкуствата. Форумът всяка година поставя начало на сезона на културните събития в морската ст...

Прочети още

Виртуозите на Миланската Ла Скала в съвместен проект на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято”

Виртуозите на Миланската Ла Скала в съвместен проект на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято” Камерният състав на великия италиански орк...

Прочети още

Партньори и приятели