Симфоничният оркестър на БНР с диригент Марк Кадин идва във Варна с изгряващата звезда Юлия Пушкер

facebook thumb

На 24 октомври в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център елитният български оркестър ще изпълни програма, посветена на 250 години от рождението на Бетовен и 180 години от рождението на П. И. Чайковски.

Концертът е част от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2020

Ценителите на класическата музика във Варна ще имат изключителната възможност да чуят на живо две от най-обичаните симфонични произведения в предпоследното събитие от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2020. На 24 октомври в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център ще прозвучат Концерт за цигулка и оркестър от Бетовен и Симфония №4 от Чайковски. Концертът е с посвещение на двете големи годишнини, които музикалният свят отбелязва сега – 250 години от рождението на Бетовен и 180 години от рождението на Пьотр Илич Чайковски.

Срещата с шедьовъра на Чайковски ще е особено вълнуваща, защото ще бъде в интерпретацията на диригента Марк Кадин, който носи в гените си руското светоусещане.

А в Концерта на цигулка и оркестър на Бетовен за пръв път пред варненската публика ще се представи една ярка изгряваща звезда  - унгарската цигуларка Юлия Пушкер.

Високата класа на един от най-престижните български симфонични оркестри – Оркестърът на БНР, е гаранция, че се очаква изключително пълнокръвно музикално преживяване.

Създаден през 1948, Симфоничният оркестър на БНР поддържа изключително широк репертоар с творби от барока до късния романтизъм, с ярък фокус върху знаковите творби на 20. век, изпълнява и световни премиери, написани специално за оркестъра, а българската музика винаги е била важна част от изявите му. Записите са същността на работата на радиооркестъра. Освен за фонда на Българското национално радио, оркестърът записва за реномирани световни звукозаписни компании. От създаването на радиооркестъра до наши дни на пулта пред него са заставали редица големи имена в българското диригентско изкуство. От 2017 главен диригент е Марк Кадин - един от ярките руски диригенти, с репутацията на професионалист от най-висока класа и известен като един от най-взискателните и търсещи диригенти от своето поколение. От 1999 до 2003, по покана на Владимир Спиваков, той е постоянен диригент на Държавния камерен оркестър „Московски виртуози". От 2004 до 2014 е главен диригент и художествен ръководител на Симфоничния оркестър на Красноярск. Сътрудничи с множество изтъкнати солисти, сред които Дмитрий Хворостовский, Максим Венгеров, Вадим Репин, Михаил Плетньов, Виктор Третяков, Борис Березовский, Денис Мацуев, Александър Князев и др.

Цигуларката Юлия Пушкер привлича международното внимание, когато става лауреат на престижния конкурс за цигулка „Кралица Елизабет” през 2019 в Брюксел. Списание „Strad“ акцентира върху „магическа лекота“ на нейните изпълнения, а списание „La Libre“ я определя като истински „аристократ”на цигулката. В програмата й за сезон 2020/21 има концертни участия с Белгийския национален оркестър, Брюкселската филхармония, Будапещенския симфоничен оркестър, Danubia Orchestra Óbuda, Филхармоничен оркестър Kansai, London Mozart Players, Филхармоничен оркестър Pannon. Тя изнася рецитали и участва във фестивали и майсторски класове в цяла Европа. Сред тях са Музикалният фестивал в Безансон, Международните музикални сесии в Нидерландия, Академия Кронберг и Академията на Фестивала в Сантандер. Наред с успеха си в конкурса „Кралица Елизабет”, Пушкер е отличена и с престижната награда Junior Prima и наградата Cziffra Festival в Унгария, присъждани на най-добрите млади музиканти в страната.эРодена в семейство на музиканти в Унгария, Юлия започва музикалното си образование в Академията „Ференц Лист” в Будапеща. През 2016 завършва с отличие Кралската музикална академия в Лондон при Дьорд Паук. Оттогава тя работи с Огюстен Дюме в Музикалната капела „Кралица Елизабет“ в Брюксел, където е артист ин резидънс. Юлия Пушкер свири на цигулка Matteo Goffriller от 1690, предоставена й от колекцията на Михаел Гутман.

Началният час на концерта е 19:00.

http://www.varnasummerfest.org/10.png  Събитие във Фейсбук
http://www.varnasummerfest.org/10.png  Купи билет
http://www.varnasummerfest.org/10.png  Повече за концерта

Пълната програма на ММФ „Варненско лято“ 2020 може да проследите на сайта на фестивала: http://www.varnasummerfest.org

Цените на билетите за концертите са от 5 и от 20 лв. със специална цена за учащи се и пенсионери - 2 лв.

Билети за събитията от програмата на ММФ „Варненско лято“ 2020: за концертите - на касите на ФКЦ и онлайн, Летен театър, Опера Варна ; за „Опера в Летния театър“ - на касите на Летен театър, Опера Варна и онлайн. Както и на Евентим за част от събитията. Продажба на билети в деня на събитията - на място преди събитието.

ММФ „Варненско лято“ 2020 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ „Добри Христов“, ТМПЦ - Варна и със съдействието на Градската художествена галерия, Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър и ФКЦ.

http://www.varnasummerfest.org/

https://www.facebook.com/vnsummerfest


Последни новини

XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024

XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024 Елена Башкирова преди първата си среща с варненската публика на откриването на Европейския музикален фестивал Варна 2024: ...

Прочети още

„Аз съм българче“ - концерт на „Варненско лято за деца“ от образователния модул на ММФ "Варненско лято"

Българската музика и танц ще бъдат във фокуса на спектакъла на младите таланти от НУИ „Добри Христов“ н а 24 март, неделя, от 11 часа във Фестивалния...

Прочети още

Пролетен салон на изкуствата 2024

На 12 март отваря врати традиционната инициатива на Община Варна Пролетен салон на изкуствата. Форумът всяка година поставя начало на сезона на културните събития в морската ст...

Прочети още

Виртуозите на Миланската Ла Скала в съвместен проект на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято”

Виртуозите на Миланската Ла Скала в съвместен проект на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято” Камерният състав на великия италиански орк...

Прочети още

Партньори и приятели