ПИСТОЛЕТ В ТОРНАДО и хиляди жестоки удари

Зала „Европа“, Фестивален и конгресен център – Варна

Сцени и пространства

Театрално-музикален продуцентски център


32. МЕЖДУНАРОДЕН ТЕАТРАЛЕН ФЕСТИВАЛ „ВАРНЕНСКО ЛЯТО“

ОСНОВНА ПРОГРАМА: БЪЛГАРСКА СЕЛЕКЦИЯ
 
Breakaleg
ПИСТОЛЕТ В ТОРНАДО и хиляди жестоки удари
От Лорън Гъндърсън

Режисьор: Васил Дуев-Тайг
Сценография и костюми: Елис Вели
Музика: Антони Рикев
Участва Весела  Бабинова
 
Времетраене: 90 мин.

Популярната пиеса „Пистолет в торнадо“ на американската драматуржка Лорън Гъндърсън има своя българска премиера с моноспектакъла на актрисата на Весела Бабинова под режисурата на Васил Дуев-Тайг. В пиесата като ехо звучи Хамлетовия въпрос „Да бъдеш или да не бъдеш“. Историята ни среща с Анджела, жена на средна възраст в американско градче. Докато се крие в мазето си в очакване да я връхлети торнадо, тя предава случващото се на живо в социалните мрежи. Изправена пред смъртна опасност, Анджела използва последното, което ѝ остава – чувството за хумор. Макар самата тя да е застрахователен агент, нищо в живота ѝ не е съвсем подредено. Опитва се да не лъже, но го прави постоянно. Как така всичко рязко се обърка? Едно торнадо може да преобърне целия ти живот.


Интензивното присъствие на Весела Бабинова превръща спектакъла в силно театрално преживяване. Актрисата добива широка популярност както с театралните ѝ роли, така и с успешните ѝ изяви в киното („Вездесъщият“) и телевизията („Денят на бащата“), а „Пистолет в торнадо“ е първият ѝ опит в жанра на моноспектакъла, който демонстрира нови страни на нейния диапазон.
„С Васил Дуев-Тайг решихме да приближим нещата повече към нашата действителност и да не казваме къде се развива действието – достатъчно говорим за абсурда, че в този град се случва торнадо. Доста от въпросите, на които героинята се опитва да отговори, и темите, които подхваща, са доста близки до нас." Весела Бабинова
 
Наградата „Икар“ 2024 за водеща женска роля

Фотограф: Стефан Н. Щерев

Партньори и приятели