СТРАННА СЛУЧКА С КУЧЕ ПРЕЗ НОЩТА

Драматичен театър – Основна сцена

Сцени и пространства

Театрално-музикален продуцентски център


32. МЕЖДУНАРОДЕН ТЕАТРАЛЕН ФЕСТИВАЛ „ВАРНЕНСКО ЛЯТО“

ОСНОВНА ПРОГРАМА: БЪЛГАРСКА СЕЛЕКЦИЯ | ПРОГРАМА „ШОУКЕЙС“

Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе
СТРАННА СЛУЧКА С КУЧЕ ПРЕЗ НОЩТА
По романа на Марк Хадън

Сценична адаптация: Саймън Стивънс
Превод: Любов Костова
Режисьор: Боян Иванов
Сценография и костюми: Ванина Цандева
Композитор: Христо Намлиев
Хореограф: Татяна Соколова
Видеомапинг: Тодор Тодоров, Албена Баева
Участват: Калоян Желев, Стоян Радев, Кристиана Ценкова, Ясена Господинова, Ивайло Драганов, Кадри Хабил, Милен Димитров, Венцислав Петков, Надя Банчева
 
Времетраене: 110 мин.
 
Петнадесетгодишният Кристъфър е различен в много отношения. Той притежава изключителен ум, иначе в ежедневието изглежда безпомощен. След като е несправедливо заподозрян, че е убил Уелингтън – кучето на съседката, той решава да проведе самостоятелно разследване. Започва да пише книга, в която отбелязва всеки факт, свързан със случката, за да може да разгадае мистерията на убийството. Криминалната интрига завърта в калейдоскоп неговите близки и познатите в квартала и той се изправя пред най-голямото изпитание в живота си до този момент. Крайъгълният камък е лъжата, а свят, построен на логиката, не търпи това. Може ли лъжата да бъде за добро? Доколко познаваме човека до себе си? А дали сме готови да приемем другия такъв, какъвто е, ако е различен от нас?
Боян Иванов е от изявените съвременни театрални режисьори, понастоящем директор на Русенския театър. Той завършва театрознание в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” и специализира режисура във Висшето училище за музика и сценични изкуства във Франкфурт на Майн. Със „Странна случка с куче през нощта“ той създава увлекателен и динамичен спектакъл в умелата драматургична адаптация на британския автор Саймън Стивънс по превърналия се в бестселър роман от Марк Хадън. На сцената успешно си партнират дигиталната сценография с непрекъснато сменящи се изображения и живото изпълнение на актьорите с внимателно хореографирани движения. В центъра на представлението е образът на самия Кристофър в открояващо се и пластично изпълнение на младия дебютант Калоян Желев.
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“
 
Наградата „Икар“ 2024 за дебют (Калоян Желев)
Номинации за „Икар“ 2024 за сценография и костюми (Ванина Цандева, Тодор Тодоров и Албена Баева (видеомапинг)) и музика (Христо Намлиев)

Със субтитри на английски език

Фотограф: Мирела Партинова

Партньори и приятели