Международен фестивал за късометражно кино "Карантината"

Международен кинофестивал „Карантината“ се провежда ежегодно във Варна пред рибарско селище „Карантината“.

Името на местност „Карантината” идва от миналото, когато моряци от товарните кораби, влизайки в пристанището със съмнение за заразно заболяване, са били изолирани на брега за карантинен период.

Днес „Карантината“ е едно от последните рибарски селища в района на град Варна.

Мисия
Популяризиране и разпространение на късометражното кино. Да открива новите големи имена в световното кино. Опазване на културно историческото ни наследство, чрез изкуство – в частност, живота и поминъка на рибарите от рибарско селище „Карантината“. Опазване на селището и превръщането му в международен културен център.

Международен културен обмен – всяка година пристигат автори на късометражно кино, като гости на фестивала. С годините се изградиха трайни приятелства с творци от Гърция, Италия, Испания, Мексико, Хонг Конг и др.

Разкриване на нови децентрализирани творчески пространства – фестивалът се провежда извън централните зони на град Варна.

Опазване на околната среда, чрез образователни програми и екологични акции.

Популяризирането на доброволчеството като добродетел сред младите. Във фестивала няма планирани стопанска или търговска дейност. Провежда се при вход свободен. Екипът работи изцяло на доброволни начала.

Фестивалът е място за творчески изяви и културен обмен. Среща представители на различни култури, етноси, религии. Насърчава и популяризира творческите виждания на автори от цял свят.

filmfestival@thequarantine.org
https://thequarantine.org/

Последни новини

XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024

XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024 Елена Башкирова преди първата си среща с варненската публика на откриването на Европейския музикален фестивал Варна 2024: ...

Прочети още

„Аз съм българче“ - концерт на „Варненско лято за деца“ от образователния модул на ММФ "Варненско лято"

Българската музика и танц ще бъдат във фокуса на спектакъла на младите таланти от НУИ „Добри Христов“ н а 24 март, неделя, от 11 часа във Фестивалния...

Прочети още

Пролетен салон на изкуствата 2024

На 12 март отваря врати традиционната инициатива на Община Варна Пролетен салон на изкуствата. Форумът всяка година поставя начало на сезона на културните събития в морската ст...

Прочети още

Виртуозите на Миланската Ла Скала в съвместен проект на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято”

Виртуозите на Миланската Ла Скала в съвместен проект на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято” Камерният състав на великия италиански орк...

Прочети още

Партньори и приятели