Библиотеки, музеи, галерии

Регионална библиотека "Пенчо Славейков" - Варна

Регионална библиотека "Пенчо Славейков" - Варна е създадена през 1883 г. с щедрите дарения на видни общественици. Библиотеката е депозиториум на българската национална книжнина и е най-голямата библиотека в Североизточна България.  


Притежава над 830 000 библиотечни документа - книги, периодични издания, редки и ценни издания, нотни и картографски издания и електронни документи, и предоставя достъп до чужди бази данни.
В основната сграда, която се намира на бул. Сливница №34, се намират отделите:

-         Книгозаемане, Читални, Редки и ценни сбирки, Междубиблиотечно заемане;

-         Немска читалня;

-         Справочно-библиографски, Регионална история, Информационен център;

-         Комплектуване, регистрация и обработка на библиотечните фондове

На ул.Ген Паренсов №3 са:

-         Отдел Изкуство;
-         Американска читалня;

На бул. Осми Приморски полк 110 е:

-  Детски и средношколски комплекс

Библиотека "Пенчо Славейков", в ролята си на регионален експертно-консултантски център, работи активно с читалищните библиотеки от Варненски регион. Провежда обучителни семинари и конференции. Библиотеката се е доказала като партньор в различни европейски проекти - тя е първата българска библиотека, предоставила съдържание в Европейската дигитална библиотека – Европеана.

За контакти: 
Варна 9000, бул. "Сливница" №34
е-mail: office@libvar.bg
тел: 052/659132
Директор: Радка Стефкова Калчева
kalcheva@libvar.bg

Регионален исторически музей

Регионалният исторически музей – Варна. включва обектите Побити камъни, Римски терми и Аладжа манастир, както и отделите Археология (Археологически музей), Българските земи през ХV-ХІХ в. (Музей на Възраждането), Нова история (Музей за история на Варна), Най-нова история (Музей за най-нова история), Етнография (Етнографски музей), Природа (Природонаучен музей). 

Археологически музей

Адрес: 9000 Варна, бул. “Мария Луиза” 41, телефони: Централа + 359 52 681011, Информация + 359 52 681030; Факс: +359 52 681025
e-mail: archaeological@museumvarna.com, rimvarna@abv.bg

Работно време - 10.00 до 17.00 часа; Почивни дни: неделя и понеделник

 

Римски терми

Адрес: 9000 Варна; ул.”Сан Стефано” и “Хан Крум”; тел.: ++359 52 600059

Работно време вторник до събота:  10.00 ч. до 17.00 часа; Неделя и понеделник: почивни дни

 

Аладжа манастир

Адрес: 9000 Варна, Природен парк “Златни пясъци”; тел. +359 52 355460; 0882 916 950;           0889 013 471; 0887 841 492
e-mail: kinov_aladja@yahoo.com

Работно време на експозицията - 9.00  до 17.00 часа. Без почивен ден; Работно време за вечерни спектакли - 17:00 до 22:00 часа

Градска художествена галерия "Борис Георгиев"

Градска художествена галерия - Варна, някогашната Мъжка гимназия, е един от най-забележителните архитектурни паметници на града. Романтичната й сграда в неоготически стил от края на ХІХ век, разположена в самия център на града, чудесното пространство на многобройните й зали, вътрешният и външният й дворове предоставят подходяща атмосфера за осъществяване на високостойностни събития от артистичния живот, както и богати възможности за експониране на всякакъв вид изложби, за реализиране на музикални прояви,театрални спектакли, концерти, ревюта и др.

На втория и третия етаж на галерията са показани в постоянна експозиция творби на живописта, скулптурата и графиката избрани от собствения й фонд. Тя представя развитието на българското изкуство от началото на ХХ век до най-съвременните художествени явления. В постоянната експозиция са включени и отделни колекции на български класици, както и уникални творби на холандската портретна живопис от ХVІІ век, които са дарени на галерията.

Работно време:
лятно - от 10 до 18 часа
зимно - от 10 до 17 часа
почивен ден: понеделник

Контакти:
ул. Любен Каравелов" №1
тел.: +359 52 612 363; +359 52 620 446
имейл: office@varnacityartgallery.com
www.varnacityartgallery.com

Художествен музей "Георги Велчев"

Художествен музей "Георги Велчев" съществува от 1991 г., когато е дарен на града от роднините на художника – един от най-големите майстори на морския пейзаж. Музеят е реконструиран изцяло през 1995 г. и открит с колекция от 70 творби на Георги Велчев (1891 – 1955), подредени от изкуствоведа Румен Серафимов. От 2008 г. е филиал на Градската художествена галерия "Борис Георгиев". Във фонда на музея се съхраняват общо 240 творби на Георги Велчев, представящи по-голямата част от творчеството му. Изложбената площ е разделена да две: постоянна експозиция, разположена в две от залите и три зали за временни изложби, които по установена традиция се откриват на 9-то число на всеки месец.

Музеят работи по четирите различни програми. Първата от тях, и може би най-популярната, е изложбената, чието начало е поставено през 1997 г. с колекция от творби на художници от страната. Ежемесечният цикъл от експозиции започва всяка пролет задължително с изява на млади автори и привършва малко преди Нова година. Отличителната черта на всички изложби е, че са или представителни индивидуални експозиции, или кураторски проекти, които изследват художествени явления. Такива са реализираните "Линеарният език", "Цветът като живописен език", "Новият символизъм", "Еротика и изкуство" и др.

Втората програма, насочена главно към обучаващите се в областта на изкуството, е образователната. Три са акцентите, заложени в нейната концепция: "Непознатият Георги Велчев", "Световна и българска маринистика" и "Феномени на класическото и съвременно изкуство".

Акцентът в третата програма - "Творчески срещи в "Георги Велчев" е поставен върху импровизираните срещи с интересни личности, с които може да се беседва на различни теми. Сред досегашните гости на музея са били изкуствоведите Филип Зидаров, Мария Василева и Елисавета Мусакова; художниците Мария Зафиркова и Димитър Трайчев, които споделиха опита си след пътуването си в САЩ; писатели, чиито книги са тръгвали към читателите след срещата с тях в музея и др.

Работата по проекти, свързани с участието на чужди автори и представянето на българско изкусто в чужбина, е четвъртата програма, по която работи музей "Георги Велчев". От 1994 г. до сега музеят е бил основен организатор на редица изложби в чужбина, представящи творчеството на български художници - в Швейцария (в градовете Сан Гален и Солотурн), в Германия (в град Ерфурд), в Холандия (в Дродрехт, където миналата година бяха представени 45 автори от цялата страна).

Работно време: 
10:00 - 18:00ч.
Почивен ден: понеделник

Контакти:
ул."Радко Димитриев" №8
тел.: +359 52 611 928
www.varnacityartgallery.com

Военноморски музей

Военноморският музей - Варна е от най-старите културни институции в България.  Историята на музея започва през 1883 г., когато офицери от Дунавската флотилия в Русе започват да събират старини. През 1923 г. в приземния етаж на Девическата гимназия е открита експозицията на Морския музей. Под това название той съществува тук до 1956 г. , когато  преминава под ведомството на МНО като Военноморски музей и експозицията се премества в сградата бул. "Червеноармейски", днешен "Приморски". Красивата сграда е построена в края на XIX век за италианския консул Асарето.

В експозицията на музея са включени почти 1000 експоната, което е едва един процент от богатството във фондовете му. Тя проследява хронологически корабоплаването по бреговете на нашите земи от дълбока древност. Каменните котви са свидетелства за корабоплаването край западния черноморски бряг от времето на похода на аргонавтите и на троянските войни.  Възстановка на товарен отсек на античен кораб, натоварен с амфори, допълва представите ни за далечните времена на гребното корабоплаване. Възстановка на оръдейна палуба на военен ветроход от ХVІІІ век предлага чрез картинни, фото пана и звукови ефекти на морска битка, да се възприеме по-пълно кораба като бойно средство. Но оригиналните предмети са незаменими по въздействие с автентичността си – находки от морското дъно, дула на корабни оръдия, рудан от ветроходен кораб, корабно оборудване, оръжия. В музея можете и да се „гмурнете” под морското равнище чрез възстановката на морско дъно. 

Експонати, каквито в друг български музей няма, са носовите фигури. Те олицетворяват достойнството на кораба и носят късмет на екипажа му. В музея е запазено и част от оборудването на първия кораб, който България купува след Освобождението – яхта „Александър І”.  

Чрез моделите на кораби също може да се проследи българската морска и военноморска история.  В откритата експозиция на Военноморския музей могат да се видят колекции от морски мини, котви, корабни и брегови оръдия, два вертолета, яхтата „Кор Кароли” и торпедния катер 123 К.

В откритата експозиция на  музея могат да се видят колекция от морски и речни заградни мини, корабни котви от XVIII в. до наши дни, перископи, торпедни апарати, прожектори и корабни и брегови оръдия. Запазена е и ветроходната яхта "Кор Кароли", с която през 1976-1977 г. капитан Георги Георгиев извършва първото българско самотно околосветско плаване.

Сред експонатите на външната експозиция са и вертолетите тип МИ-4;КА 25 Ц, брегова ракетна пускова установка „Б-163- Сопка” с крилата ракета „С-2” и торпедния катер тип "Комсомолец", представител на следвоенното поколение съветски торпедни катери, разположени непосредствено до района на музея.

Най-атрактивният експонат на Военноморския музей е корабът-музей „Дръзки”. Построен в началото на ХХ век, днес той е единственият в света запазен торпедоносец от този клас.

Контакти:
гр. Варна
бул. "Приморски" №2
Морската градина
Телефон/факс: 052/ 731 523
www.museummaritime-bg.com

Музей на Възраждането

Новата експозиция на Музея на Възраждането във Варна се намира на ул. „Л. Заменхоф” 21 в старинна сграда, строена в края на ХIХ в. Използвана за различни нужди /включително и за девическо училище след Освобождението/, сега тя е предоставена на Музея. Показва най-важните моменти от историята на Варна през периода на Възраждането.
 
На първия етаж е отразено значението на Варна като стратегически пункт по Западното Черноморие и участието на Варненския край в руско-турските войни от края на на ХVIII в.  и първата половина на ХIХ в.
 
В експозицията на втория етаж са показани моменти от стопанското развитие на  града, създаването на общината, училището, читалището и църковно-националното движение. В една от залите е възстановена обстановката на стаята на взаимното училище с всички атрибути, свързани с обучението в онази епоха. Показани са също предосвобожденските борби – участието на Варненския край в хайдушкото движение, четническите прояви, Априлското въстание и Освобождението. Варна е последният освободен град – едва на 27 юли 1878 г. в града влизат руските войски, командвани от ген. Столипин. 

 В експозицията са показани нови материали, събирани в продължение на много години – книги, църковна утвар, оръжие, фотографии и лични вещи на поборници за нашата свобода.
 
гр. Варна
 ул. Л. Заменхоф 21
 тел.: 052/ 658-891

Природонаучен музей - Варна

Природонаучният музей във Варна изучава и популяризира организмовия свят на Черно море и Българското черноморско крайбрежие. От 1962 година експозицията на музея служи неизменно на системата на основното и средното образование в Община Варна. По идея на първия музеен уредник и завеждащ отдел н.с. Иван Пешев, музейното пространство с ограничена площ е организирано на еволюционен принцип с цел по-достъпното за учениците усвояване на закономерностите и явленията в природата. Обособени са три раздела: Геология и палеонтология, Флора и растителност и Животински свят.
 
Местоположение: Морска градина (Приморски парк)
 
телефон: + 359 52 618011
факс: +359 52 610243
Адрес за кореспонденция: 9000 Варна, бул. “Мария Луиза” № 41
 
http://nature.museumvarna.com

Музей на куклите

Единствен по рода си на Балканите и един от малкото в Европа, варненският Музей на куклите е открит през 1985 година. Експозицията представя близо 140 театрални кукли, както и елементи от декори. След прекъсване от 1990 до 2002 година тя е отново подредена от художничката Цветана Векова.
Първи ни посрещат уникалните кукли на основателя на театъра Георги Сараванов. След тях във вълнуващото шествие се включват по-младите им “колеги” от 24 емблематични спектакли на театъра, играни от 1952 до 2002 година. В три витрини са подредени техните медали и отличия. Така експозицията свързва в едно творческите усилия на автори, режисьори, актьори, художници, конструктори. Проследени са различни техники, стилове, тенденции в развитието на този своеобразен жанр на приложното изкуство, авторския почерк на водещи български сценографи като арх. Иван Цонев, Майя Петрова, Любомир Цакев, Майя Кузова, Анна Пулиева, Ангел Неделчев, Коста Ортодоксов, Петя Стойкова, Енчо Аврамов, Васил Рокоманов и други.
През 1994 година на фестивала в Толоса - Испания, Музеят на куклите от Варна бе представен в специална изложба, а през 1996 - в Будапеща, Унгария. През май 2005 г. част от музейните експонати са включени в изложба на българска куклена сценография представена на Международния Куклен Фестивал в Суботица.
Разходката е съпроводена с увлекателна беседа и обогатява театралната култура на зрителите. 
 
Варна 9000
 ул. "Шейново" №5                                                                                                                          
 тел: 052/ 608 172
 
Работно време: 
вторник - петък: от 10:00 ч. до 17:00
събота и неделя: от 10:00 ч. до 13:00 ч.
почивен ден: понеделник 
 
http://www.vnpuppet.com/muzej

Етнографски музей

Етнографският музей във Варна е сред няколкото специализирани музеи по етнография в България. Той се помещава във възрожденска къща, строена около 1860г. В него е експонирано огромното разнообразие в културата и бита на хората от Варненския край от втората половина на XIX и началото на XXв. 
 
В музея са изложени демонстрации на основните поминъци на българите от района на Варна – земеделие, животновъдство, пчеларство, риболов, лозарство и занаяти, като бъчварство, медникарство, кожухарство и абаджийство (шивачи).
 
Библиотеката на Етнографски музей разполага с над 1600 броя книги и албуми, както и с периодични списания: "Българска етнография", "Български фолклор", "Исторически преглед", "Векове", "Изкуство", "Проблеми на културата", чужди издания на руски, сръбски, полски, немски език.
 
Варна, 
ул. Панагюрище №22 
телефон: 052/ 630-588
 
Работно време: 
април - октомври: 10.00 - 17.00 часа. (почивен ден: понеделник) 
ноември - март: 10.00 - 17.00 часа. (почивни дни: събота и неделя) 

Музей по история на медицината

Музеят по история на медицината в гр. Варна е единствен в страната. Помещава се в сграда, която е първата дарителска болница по нашите земи, построена през 1869г. със средства от завещанието на варненеца Параскева Николау. Обявена е за паметник на културата с национално значение.

Експозицията е подредена в три зали, в които се проследява развитието на медицината като практика, изкуство и наука от най-дълбока древност до наши дни.
 
Музеят разполага с една от най-богатите антропологични колекции в страната, която обхваща периода от V хил пр. Хр. до края на XIV в. от Р. на Хр. По костния материал, намерен при археологически разкопки по нашите земи, се съди за здравното състояние и болестите на древните хора, за тяхното отношение към живота и смъртта.
 
Античните бронзови и железни медицински инструменти в експозицията доказват наличието на висока медицинска култура. Монети с изображения на здравеносните божества – Асклепий, Хигия, Телесфор и др., сечени и намерени по нашите земи, потвърждават значението на медицината в онази древна епоха. 

Създаването на Българската държава през 681 г. обуславя по-нататъшното развитие на медицината. Черепът с преживяна трапанация и представените черепни деформации са акценти в експозицията.

Показани са лечебни средства и практики, използвани от народните лечители. Документи и предмети от епохата на Възраждането свидетелстват за развитието на медицината.

 Големият брой инструменти и апаратура експонирани в трета зала, показват бързия напредък на медицинската наука и практика след Освобождението. 

 Музеят разполага със специализирана библиотека от стара медицинска литература. Той е не само място, в което се съхранява спомена за миналото на медицината, а институция, в която се организират  тържества, срещи, изложби, конференции.
 
Работното време: Всеки делничен ден от 8.30 до 16.30 часа. 
 
Контакти:
Гр. Варна 9000
ул. "Параскева Николау" №7
тел: 052/ 639 729
e-mail: medhistmuseum@abv.bg

Парк - музей "Владислав Варненчик"

Парк-музеят на бойната дружба „Владислав Варненчик” е мемориален комплекс, посветен на битката на народите, състояла се на 10.ХІ.1444г. между 20-хилядната съюзническа християнска европейска армия, предвождана от полско-унгарския крал Владислав ІІІ Ягело и 60- хилядните османо - турски войски на султан Мурад ІІ.
 
Изграден в центъра на бойното поле между две тракийски могили, музейният комплекс се е превърнал в култово място за поклонение на много европейски народи пред паметта на загиналите им предци в общата антиосманска борба.
 
На територията на обширен парк, над автентична гробница от ІVв. до Хр., през 1935г. е изграден символичен мавзолей на 20-годишния крал, загинал трагично в битката и посмъртно получил името Варненчик. Там се намира копие на кралския саркофаг от Вавелския дворец в Полша.
 
През 1964г. е построена музейна сграда, в чиято експозиция е показано въоръжение и съоръжение на кралската рицарска армия и на армията на султан Мурад ІІ. Картини, скулптури и гравюри изобразяват моменти от варненската битка и нейните герои.
 
От 1996г. съществува експозиция, посветена на създателя на Мавзолея и строителя на много културни паметници във Варна, големия български лечител, о.з полк. Петър Димков.
 
Варна, бул. Янош Хуняди 55
Работно време: 9.00 до 17.00
Почивни дни: понеделник и вторник

Музей "История на Варна"

Сградата, в която е уредена експозицията на Музея за история на Варна, е преустроена през 1851 година за Белгийско консулство. По-късно сградата била превърната в хотел, а от края на XIXв. до 1929г. се използва за затвор.

Музеят се създава през 1969г. Експозицията е разположена на три етажа с обща площ от 600 кв.м. и проследява развитието на Варна като първостепенен пристанищен, търговско - индустриален, културно - просветен и курортен център в годините от 1878 до 1939.
 
В залите на музея са възстановени оригинални предмети, занаятчийски ателиета, хотелска стая, сладкарница, гостилница, фотографско ателие, адвокатска кантора, шапкарски магазин, книжарница, магазин за детски играчки, магазин за радиоапарати, кът от плажа с кабинка за преобличане, изработена от тръстика гостна и вътрешен двор на варненска къща.

Показано е изграждането на европейския архитектурен облик на града и превръщането на Варна в международно морско курортно средище и лятна столица на България. Изложени са оригинални снимки на стари сгради и улици, образци от архитектурни елементи, предмети от двореца "Евксиноград".
 
Варна, ул."8 ноември" №3
телефон: 052/632-677

Работно време:
май - октомври: 10.00 - 17.00 часа, почивен ден - понеделник
ноември - април: 10.00 - 17.00 часа, почивни дни – неделя и понеделник

Аладжа манастир

Аладжа манастир

Аладжа манастир е най-известният средновековен скален манастир по Българското Черноморие, обитаван от монаси - отшелници през XIII – XIV век.

Помещенията на манастира са издълбани на две равнища във висока почти 40 метра варовикова скала. На първото равнище са разположени манастирската църква, монашеските килии, трапезарията и кухнята, малка гробищна църква, криптата ( костница ) и стопанските помещения. Второто равнище представлява естествена скална ниша, в източния край на която е изграден манастирския параклис.

След падането на България под османско владичество в края на ХIV век, Аладжа манастир постепенно запада и вероятно към XVI -XVII век е изоставен.

На 600 – 700 м. западно от манастира се намира група пещери, известна под името “Катакомбите”. Откритите находки – керамика, монети, графити и др. свидетелстват, че “Катакомбите" са обитавани през раннохристиянската епоха ( IV-VI в.). По-късно, през XIII – XIV век, “Аладжа манастир” и “Катакомбите” са представлявали части от по-голям монашески комплекс.

Началото на системни проучвания на този християнски паметник е поставено в края на ХІХ век от основоположниците на българската археология – братя Карел и Хермин Шкорпил. От 1906 г. Аладжа манастир функционира като музеен и туристически обект. През 1912 г. е обявен за народна старина, а през 1957 г. – за архитектурен паметник на културата от национално значение .

През 70-те години на XX век в близост до скалния манастир е построена музейна сграда, в която освен постоянната експозиция, представяща историята на скалния манастир, ежегодно се уреждат различни интересни изложби. През 2009 г. със средства на Община Варна бе създаден аудиовизуалният спектакъл “Легенди от Аладжа манастир”. Спектакълът е част от програмата в подкрепа на инициативата за утвърждаване кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г.
 
Адрес: Природен парк "Златни пясъци"
Телефон: 052 / 35 54 60
Работно време:
май - октомври: 10.00 - 17.00ч., без почивен ден
ноември - април: 10.00 - 17.00ч., почивни дни – неделя и понеделник

Побити камъни

Природният феномен “Побити камъни”, разположен на север и юг от Белославското езеро, представлява разкрития на еоценски пясъци, сред които са разположени изправени каменни колони, наподобяващи каменна гора. Впечатляващият ландшафт на побитите камъни се наблюдава в седем големи и няколко по-малки разкрития.

Най-известна е групата „Център – Юг”. Тя е разположена на 18км. западно от гр. Варна. В нея се наброяват около 300 големи и малки колони, високи до 6м., издигащи се главно южно от старото шосе Варна-Девня.

За произхода на „Побитите камъни” са предложени много хипотези, които могат да бъдат обединени в две основни групи, първата от които застъпва неорганичния произход на колоните, а втората - техния органичен произход.

При първата група твърденията предполагат механично оформяне на структурите чрез ерозионни процеси под действието на атмосферата и водата, морския прибой, изветряне или инфилтрация на подпочвени води. Според привържениците на органичния произход каменните колони са останки от коралови рифове, вкаменени газови извори, биогенни водораслови струпвания или вкаменена гора. Все още не може да се каже със сигурност коя от тези хипотези отразява най-точно възникването на този феномен, но всички те изключват идеята, че са творение на човека. Това ясно може да се види в група Кариера-Белослав, където са разкрити и четирите нива на Побитите камъни.

Най-впечaтляващите групи Побити камъни (“Център-юг”, ”Белослав-запад”, ”Слънчево-югоизток”), още през 1938 година са сред първите защитени територии в България. По-късно с няколко последователни акта са защитени общо 14 групи с площ  253,3 хектара, а със Заповед на Министъра на околната среда и водите през 2002г. природната забележителност е прекатегоризирана в защитена местност. “Побити камъни” е защитена зона в мрежата Натура 2000, обявена с цел опазването на най-големите в страната вътрешни пясъчни хабитати със специфична флора, растителност и животински свят.

В района на побитите камъни са намерени единствените за България доказателства за живот на човека през мезолита.

До “Побити камъни” може да стигнете с автомобил или с автобусна линия № 43 до спирка "Разклон Баново" в с. Слънчево.

Вход:
Възрастни - 5лв
Ученици, студенти и пенсионери - 3лв
Деца до 6 годишна възраст - безплатен вход

Работно време:

Лятно:
Май - Октомври:, 10:00 – 19:30ч., Почивни дни - понеделник и вторник

Зимно: 
Ноември: 10:00 - 19:00ч., Почивни дни - понеделник и вторник
Декември: обектът ще работи за посетители само по предварителна заявка
Януари - Април: 09:00 - 18:00ч., Почивни дни - неделя и понеделник

С предварителна заявка за групи над 10 човека, обект "Побити камъни" приема посетители преди 10:00 ч. в работни дни, а също и в почивните дни понеделник и вторник.

Контакти:
Тел. +359 888 544 506 - Стилиян Марков
www.nature.museumvarna.com

Римски терми (II - III в.сл. Хр.)

В днешна Варна се намират археологическите останки на някогашните обществени бани на древния град Одесос. Тази понтийска колония е основана около 570г. пр. Хр. от заселници от йонийския град-държава Милет. Освен елини тук са живели траки, малоазийци, римляни и заселници от много други етноси. Руините се издигат в по-старата, крайморска част на Варна. Австрийският учен Ернст Калинка, който през 1906г. пребивава в града, обхожда останките на тази според него антична сграда. В бележките на основоположника на българската археология, чеха Карел Шкорпил от 1907г. четем: "Близу до черквата "Св. Георги" се намира един старовремски зид. Той е известен под названието "куле" или "римска кула".

Навсякъде, където са се заселвали римляните, те са строели бани. Изграждането им се е предхождало от прокарването на водопроводи. Сведения за изграждането на римския водопровод са открити още през 1851г. От двуезичния надпис на гръцки и на латински езици става ясно, че при управлението на император Антоний Пий (138 - 161) общината на Одесос и военният управител, както и наместник на провинция Долна Мизия, Тит Витрасии Полион са каптирали и довели до града по водопровод вода. Може би малко по-късно в Одесос е била издигната и най-голямата в балканските провинции градска баня. Тя е заемала над 7000 кв. м и била ориентирана спрямо посоките на света. Запазените зидове на места достигат 22м. височина. Термите са били не само място за къпане, но и център на обществения живот.

Същинското къпане в римската баня е ставало в помещението за къпане с гореща вода - caldarium (C). То заема централно място в плана на термите. Централният полукръгъл басейн - piscina (p) е разположен в апсида, която излиза пред южната фасада на сградата. Под него е вместен и hypocaustum. От тук къпането е продължавало в централния tepidarium (T). В централния frigidarium е ставало изплакването със студена вода. Трите главни къпални помещения caldarium, tepidarium, frigidarium са били богато украсени с гранитни колони, с мраморни римо-коринтски капители, с двустранни колонии и колони оформени като чепатата тояга на Херкулес.

На един надгробен паметник  е издялано: "Баните, виното, любовта, те съсипват тялото ни,  живота го правят: баните, виното, любовта."

Вход:
Възрастни - 5лв
Деца - 3лв
Групи над 10 души - 4лв за възрастен

Работно време:
лятно
От 01.06 до 30.09, от 10:00 до 18:00 часа, обектът работи без почивен ден

зимно
От 01.10 до 31.05, от 10:00 до 17:00 часа, почивни дни – неделя и понеделник

До Римски терми може да стигнете с автобусни линии 20, 39, 17А (най-близка спирка "Басейна").

Контакти:
ъгъла на улици "Сан Стефано" и "Хан Крум"
Тел. +359 52 600 059
www.archaeo.museumvarna.com

Малки римски терми (III – VI в.сл. Хр.)

Те са разположени в югоизточната част на съвременния град Варна, на юг от големи Римски терми. Те са построени и функционират в периода III – VIв., когато град Одесос преживява спад (по това време цялата Римска империя е в упадък). Тогава и Големите терми са били изоставени и частично разрушени (III – VIв. сл. Хр.).

През 2014 г. останките от Малките терми са почистени и консервирани.

До Малки римски терми може да стигнете с автобуси 20, 17А, 39 (спирка "Басейна"), и автобуси 9, 31, 31А (спирка "ЖП гара"). 

Вход:
Възрастни - 2лв
Деца - 2лв

Работно време:

юни - септември: 10:00 – 17:00ч., почивни дни: неделя и понеделник
октомври - май:  обектът не работи

Контакти:
бул. "Приморски" 17
тел. +359 52 600 059
www.archaeo.museumvarna.com

Галерия "Графит"

Съвременен. Стилен. Градски.  Това е характерът и излъчването на новото пространство за изкуство и култура във Варна – „Графит”. Построен върху основите на Центъра за модерно изкуство, той напълно запазва традицията на това място – обединява в себе си различните стилове и послания на изкуството. Търсената алегория в името със съвременния стрийт арт, по своята същност провокативен и революционен, носи в себе си послание за разчупването на статуквото и разграничаване от институционализацията от една страна, а от друга – за пренасянето на новата градска култура и изкуството във всички негови форми и изразни средства. Това е „Графит”! Съвременен културен център, отворен към публиката. Млада, стара, варненска, българска, световна публика?! Публиката на „Графит” е чувствителна към глобалните тенденции и локалните настроения, има вкус към алтернативното и конкретното, пречупени през призмата на мощния информационен поток и отворените виртуални и реални граници.   Накратко…Галерия „Графит” е платформата, върху която въображението изживява своите без-граници.

Работно време: 10:00 - 19:00, почивен ден- неделя

Контакти:
бул. "Княз Борис I" 65, на ъгъла с ул."Македония"
тел. +359 52 989 999

E-mail: manager@graffitgallery.com
http://www.graffitgallery.com

www.facebook.com/graffitgallery/

Арт Галерия “Ларго”

Арт Галерия “Ларго” отваря врати на 27 ноември 2008 година в град Варна. Галерията представя съвременно българско изкуство и работи с автори от цялата страна и от всички поколения. Политиката на галерията включва и подкрепа на млади, непознати автори.


Нашата мисия е да допринесем за популяризиране имената и творчеството на талантливите български художници и да успеем да докоснем чрез творбите им сърцата на колкото се може повече хора.


Арт Галерия “Ларго” има амбицията да присъства в културния живот на Варна както със сериозния си изложбен календар, така и с генерирането на интересни културни събития, каквото беше организирането на изложбата “Театрални етюди” в рамките на 16-тия Международен театрален фестивал “Варненско лято” през 2009-та год. Галерията активно си партнира с Националното училище по изкуствата “Добри Христов”- Варна в различни инициативи, а всяка година през месец октомври дава поле за изява на младите таланти от специалност “Изящни изкуства” в изложба-конкурс.


От 1-ви юли 2012 година Арт Галерия “Ларго” се сдоби със свой собствен дом. В сърцето на Варна, в най-артистичната и най-престижната й част – Гръцката махала, на едно място, събрало добрите енергии на отминалите времена и енергията на настоящето, се намира новото ни пространство. Галерията отстои на броени метри от Римските терми и църквите „Света Богородица“ и „Свети Атанасий“, на 5 минути пешеходна дистанция от Морската градина и от центъра на Варна, в район с множество културни и архитектурни забележителности, офиси на престижни фирми, банки, корабни и туристически агенции, в близост до Областната управа на Варна, Областната дирекция на МВР, прекрасната сграда на Главния щаб на Военноморските сили на РБ и ЖП гарата на Варна.


Галерията се простира на 155 кв. м., включващи две големи зали на партер и сутерен, офис и депо. Горното ниво е на партера на ъглова сграда, с лице на две улици с огромни витрини, високи 2.50 метра и дълги 15 метра. Това подпомага експонирането на картините на прекрасна дневна светлина и осигурява достъп до изложените произведения дори и в неработните часове на галерията. Чрез иновативно архитектурно решение залата на сутерен също има естествено дневно осветление, но същевременно е с по-камерно и уютно пространство, използващо се за постоянна експозиция на творби от депото на галерията.
Арт Галерия “Ларго” е пoдходящо място както за провеждането на презентации, лекции или обучения, за представяния на книги или камерни постановки, така и за организирането на фирмени коктейли в изискана обстановка, сред прекрасни произведения на изкуството.
Екипът на Арт Галерия “Ларго” е отворен за всякакви идеи и предложения за съвместни инициативи и с радост бихме си партнирали с всяка частна или държавна галерия, музей или друга културна институция, за да популяризираме различните форми на съвременно изкуство. Каним всеки автор, желаещ да работи с галерията, да изпрати свое портфолио на мейла на галерията.

Адрес: ул. „Хан Крум“ № 8
Работно време:
понеделник - петък - 10:00 - 18:30 ч.
събота - 11:00 - 15:00 ч.
неделя или друго неработно време - с предварителна уговорка

Вход - безплатен

Контакти:
Нели Вълчева – Директор и галерист
Милена Димитрова - галерист
имейл: office@largogallery.com
web site: www.largogallery.com
тел. +359 888 457085
тел. +359 52 602 062

Фейсбук страница на Арт Галерия Ларго:
https://www.facebook.com/ArtGalleryLargo
International ExLibris Competition web page:
http://www.exlibris-competition-varna.org/international-ex-libris-competition-varna/

Галерия "Le Papillоn"

Галерия "Le Papillоn" отваря врати във Варна през есента на 2000 година на ул. „Драгоман” № 9. Art Gallery Le Papillon е ситуирана в културния център на град Варна и в неговата пешеходна част.


Представя специална селекция на талантливи български художници от различни поколения и изразност - живопис, графика, скулптури, както и постоянна експозиция от авторски бижута. В галерията ще откриете творби както на млади таланти, така и на вече утвърдени, доказали се автори – по-голямата част от тях известни, признати и извън страната, включително творци, които рядко могат да бъдат видяни в български галерии.
В изложбената зала на Art Gallery Le Papillon ежемесечно се представят различни самостоятелни и сборни изложби, като приоритет в подбора на автори е представянето на най- цялостен, разнообразен и качествен облик на българското изкуство в настоящето.

Активното й артистично присъствие през последните няколко години намира израз и в осъществяването на четири скулптурни пленера за монументална пластика на различна тематика съвместно със „Златни пясъци” АД. Творенията, които красят алеите на известния ни морски курорт показват как скулптурни фигури могат да общуват директно с хората на международния език на изкуството и доказват необходимостта и ефекта от артистично присъствие както в домовете ни, така и в обществена среда.

Адрес: Варна, ул. "Драгоман" 12
            
Работно време:  10:00 - 19:00ч.; Неделя: 11:00 - 18:00ч.
Контакти:
тел.: +359 52 602 920; +359 888 331 360,
        +359 897 881 636
office@artpapillon.com

www.artpapillon.com

www.facebook.com/Le Papillon Art Gallery

Арт галерия "Тереза Зиковска"

Галерия „Тереза Зиковска“ съществува във Варна от края на 2011 година. Собственик и основен двигател на галерията е варненската художничка Тереза Зиковска. Тереза е успяла да претвори своите идеи за  гостоприемен дом, в който среща са си уговорили изкуствата.
Пространството на ул."Воден", открито официално през февруари 2018 г., е разположено на над 100 кв.м.  разгърната площ, на две нива. Галерията е подходяща за организиране на различни културни събития за по-камерна публика.

Галерия „Тереза Зиковска“ функционира като изложбен салон, в който се представят съвременни български и чужди визуални артисти, работещи в различни сфери на изкуството. В галерията се организират концерти, танцови и театрални представления, кино прожекции, литературни събития.

Галерията разполага с професионално осветление, озвучаване и мултимедии.

Биография
Родена на 27-01-1975г. живее в гр. Варна
1993 - Завършва ССХУ по приложни изкуства-София
1998 - Завършва НХА София в класа на проф. В. Овчаров и проф. В. Попнеделев
2007 – Член на СБХ

Контакти: Варна 9000, ул. „Воден” № 25

Телефон: +359 897 930 558
E-mail: office@terezazikovska.org
www.terezazikovska.org

www.facebook.com/tereziko

www.instagram.com/terezazikovskaartgallery/   

Галерия 8

Галерия 8 е първата частна галерия в България.

Открита е на 18.06.1988 в 18,00 ч. на ул. Бр. Шкорпил 8 във Варна с изложба живопис, рисунка, графика и скулптура, представяща творчеството на автори от три генерации на българското пластично изкуство. Участници в първата изложба са Стоян Цанев, Стоимен Стоилов, Ванко Урумов, Ангел Станев, Иван Русев, Иван Славов, Емил Попов, Альоша Кафеджийски, Иван Кирков, Димитър Киров, Георги Божилов, Веселин Начев, Светлин Русев, Мария Зафиркова и Милко Божков.

През изминалите години кръгът на авторите на Галерия 8 надмина 140 В него се включиха и художници от Полша, Русия, Холандия, Япония и Украйна. От 1994 варненската галерия експонира и художествена фотография. Галерия 8 е гостувала със свои колекции във Виена - галерия Лехар, в София – галерия Арт 36 и “Летни салони на частните галерии”, в Пловдив – “Първи панаир на частните галерии”, участва и във варненския фестивал на пластичните изкуства "Август в изкуството".

Адрес: 9000 Варна, ул. "Братя Шкорпил" 8А
Работно време:
понеделник - неделя - 14:00 - 19:00ч.
Контакти:
телефон: +359 52 612 675 ; Борис Стателов:  +359 887 39 71 61
e-mail: statelov@abv.bg
www.gallery8.net

Последни новини

XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024

XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024 Елена Башкирова преди първата си среща с варненската публика на откриването на Европейския музикален фестивал Варна 2024: ...

Прочети още

„Аз съм българче“ - концерт на „Варненско лято за деца“ от образователния модул на ММФ "Варненско лято"

Българската музика и танц ще бъдат във фокуса на спектакъла на младите таланти от НУИ „Добри Христов“ н а 24 март, неделя, от 11 часа във Фестивалния...

Прочети още

Пролетен салон на изкуствата 2024

На 12 март отваря врати традиционната инициатива на Община Варна Пролетен салон на изкуствата. Форумът всяка година поставя начало на сезона на културните събития в морската ст...

Прочети още

Виртуозите на Миланската Ла Скала в съвместен проект на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято”

Виртуозите на Миланската Ла Скала в съвместен проект на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято” Камерният състав на великия италиански орк...

Прочети още

Партньори и приятели