Шедьоври на класиката и звездни имена в Европейския музикален фестивал Варна. Откриването е на 22 септември.

Шедьоври на класиката и звездни имена в Европейския музикален фестивал Варна. Откриването е на 22 септември.

В Зала 1 на Фестивалния комплекс първи ще излязат харизматичните саксофонисти от квартет „Сигнум” с пианиста Кай Шумахер. В Градската галерия на 8 октомври ще се представят младите дарования Йоана Русева, цигулка и Ивайло Василев, пиано с Български камерен оркестър - Добрич. Естетският акцент ще бъде на 10 октомври във Варненската опера със завладяващите виртуози Марио Хосен, цигулка, и Адриан Йотикер, пиано, с интеграла на сонатите за пиано и цигулка на Брамс.

След финала на фестивала на 16 октомври в Зала Конгресна на Двореца на културата и спорта е дългоочакваният концерт на Найджъл Кенеди.

26.08.2021

XVIII издание на Европейския музикален фестивал Варна за втора поредна година ще бъде в есенен формат. В няколко силни събития директорът на фестивала Мария Кондова е събрала надеждите за вълнуващи срещи с изкуството в концертните зали през септември и октомври.

С началото на 22 септември в Зала 1 на Фестивалния комплекс ще влезе духът на артистичната провокация - с една от най-търсените по сцените на Европа и света саксофонни формации - квартет „Сигнум” от Германия, които са обичани и от българската публика. Варна се влюби в тях след фурора на гастрола им на ММФ “Варненско лято” преди три години. Сега те идват заедно с пианиста експериментатор Кай Шумахер и с най-новия си концертен проект - “Goldberg nights”. Той е вдъхновен от прочутите вариации на Бах, но включва и аранжирани творби на Шуберт, Шопен, Гершуин, Райх и на самия пианист и композитор Кай Шумахер.

Концертът е от 19:00. Билетите са на цени от 15 до 40лв. и се предлагат от касата на ФКЦ, мрежата на Ивентим и онлайн от www.eventim.bg и https://bit.ly/2Wqh74Q .

Специален жест на популярните музиканти от “Сигнум” ще бъде включването им в модула “Неформално образование” с майсторски клас за ученици от гимназиалния курс на НУИ “Добри Христов” - Варна. Опитът на саксофонистите в интерпретацията на камерна музика и тайните на успешния контакт с публиката ще обогатят творческото израстване на следващото поколение млади музиканти.

Майсторският клас ще се проведе на 24 септември в Концертната зала на НУИ “Добри Христов”. Началото е в 16:30.

Младите дарования са във фокуса и на следващото събитие от фестивалната програма. На 8 октомври в Градската художествена галерия в рамките на модула “Имена от бъдещето” ще се срещнем с две от най-перспективните нови имена на българската музикална сцена - Йоана Русева, цигулка и Ивайло Василев, пиано. И двамата са лауреати на български и международни конкурси – изключително талантливият 13-годишен пианист Ивайло Василев е ученик от НМУ “Любомир Пипков” - София, а изгряващата цигуларка Йоана Русева е студентка във Виенската консерватория. Проектът ще бъде представен и пред публиката в Добрич на 6 октомври с идеята да разшири географията на фестивала и да достигне до нови публики. Концертът се реализира в партньорство с Български камерен оркестър - Добрич, с диригент Иван Янакиев. Програмата е посветена на 165 години от рождението на Моцарт.

Началото е в 19:00. Билетите са на цени от 10 и 15 лв. Могат да се купят от касата на ФКЦ и онлайн: https://bit.ly/3gvgs9p . Един час преди концерта се предлагат и на място в Градската художествена галерия.

Естетският акцент на Европейския музикален фестивал Варна 2021 ще бъде на 10 октомври на Основна сцена във Варненската опера с концерта от модула “Musica da camera” на вдъхновяващите виртуози Марио Хосен, цигулка, и Адриан Йотикер, пиано. Двамата ще свирят за първи път като тандем във Варна. Интерпретаторското изкуство на всеки един от двамата големи инструменталисти и споделените им ценности във философското осмисляне на музикалната класика зареждат с творческа енергия съвместните им гастроли и превръщат всяка среща с тяхното изкуство в докосващо сърцата преживяване за привилегированата публика. Те ще изпълнят интеграл на сонатите за пиано и цигулка от Брамс. Този нов концертен проект на двамата именити изпълнители ще бъде представен във Варна, а скоро след това - пред виенската публика на сцената на престижната зала Wiener Konzerthaus.

Началото на концерта е в 19:00. Билетите са на цени от 15 до 25 лв. Могат да се купят от касите на Варненската опера и ФКЦ, както и онлайн: https://bit.ly/3mANfOm

След финала на фестивала организаторите от Елит проджектс мениджмънт ще предложат едно грандиозно изкушение за меломаните във Варна и Североизточна България - на 16 октомври в Зала Конгресна на Двореца на културата и спорта ще бъде дългоочакваният концерт на Найджъл Кенеди, част от европейското турне “Kennedy meets Beethoven”. Заедно със Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна виртуозът визионер ще създаде истински празник за ценителите на класическия звук, посветен на 250-годишнината на Бетовен. Публиката ще има удоволствието да чуе едно от коронните изпълнения на Кенеди - неговата интерпретация на цигулковия концерт на Бетовен - върхов шедьовър в този жанр и в цигулковото творчество за всички времена. Премиера за България ще има най-новото произведение на Кенеди - Концерт за цигулка и оркестър № 1 “Fur Ludwig Van”.

Началото на концерта е от 20:00. Билетите са на цени от 35 до 85 лв. Предлагат се на касите на Летен театър Варна, ФКЦ, мрежата на Ивентим в цялата страна и онлайн: https://www.eventim.bg/bg/bileti/nigel-kennedy-varna-palace-of-culture-and-sports-545018/event.html

Европейският музикален фестивал Варна се организира от агенция „Елит проджектс мениджмънт“. Изданието за 2021 г. се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна, Национален фонд “Култура” и със съдействието на комплекс Топола Скайс и Експресгаранцион, Варненска строителна компания, строителна фирма Комфорт, Солвей Соди, Логос недвижими имоти, Нира Комюникейшънс и медийното партньорство на БНР Радио Варна, Impressio.dir.bg, Moreto.net и ArtVarna.net.

Още за събитията от Европейския музикален фестивал Варна и за концерта на Найджъл Кенеди открийте на Фейсбук страницата: https://www.facebook.com/EliteMusicAgency


Последни новини

XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024

XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024 Елена Башкирова преди първата си среща с варненската публика на откриването на Европейския музикален фестивал Варна 2024: ...

Прочети още

„Аз съм българче“ - концерт на „Варненско лято за деца“ от образователния модул на ММФ "Варненско лято"

Българската музика и танц ще бъдат във фокуса на спектакъла на младите таланти от НУИ „Добри Христов“ н а 24 март, неделя, от 11 часа във Фестивалния...

Прочети още

Пролетен салон на изкуствата 2024

На 12 март отваря врати традиционната инициатива на Община Варна Пролетен салон на изкуствата. Форумът всяка година поставя начало на сезона на културните събития в морската ст...

Прочети още

Виртуозите на Миланската Ла Скала в съвместен проект на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято”

Виртуозите на Миланската Ла Скала в съвместен проект на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято” Камерният състав на великия италиански орк...

Прочети още

Партньори и приятели