Изложбата “Kunst – Art” на Марина Генова гостува в Градската художествена галерия на Варна

facebook thumb

Това е един от петте, селектирани чрез конкурс, нови проекти на млади дигитални артисти в платформата “Стойност-Ценност (E-valuation)” на “ДА Лаб”. Авторката търси връзки с нови аудитории, като провокира разговор за разбиране на историята на съвременното изкуство и процесите, които протичат в него.

Откриването е на 6 април от 17:00. Същия ден от 17:30 е финисажът на изложбата „Безвремие“ на Цанко Цанков, експонирана в Градската галерия на Варна.

Фондация “ДА Лаб” в партньорство с Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, и с подкрепата на Министерство на културата представя изложбата на Марина Генова “Kunst – Art”. Проектът е един от петте, селектирани чрез конкурс, нови проекти на млади дигитални артисти в платформата “Стойност-Ценност (E-valuation)” на “ДА Лаб” с куратори Венелин Шурелов, Антони Райжеков и Галина Димитрова-Димова.

Откриването ще бъде на 6 април от 17:00 в присъствието на автора Марина Генова и куратра Галина Димитрова-Димова. Половин час по-късно, в 17:30 ще започне финисажът на изложбата „Безвремие“ на Цанко Цанков.

“Kunst – art” е експериментална анимация, включваща разговори с реални хора по теми, свързани с изкуство, философия, активизъм и околна среда. Той е хибрид между документален филм и документална анимация, ситком и шоу програма, а сред целите на проекта е да има и образователен характер. В анимацията ще гостуват артисти и хора от различни сфери.

Проектът проследява ежедневието на едно момиченце (Мина), което живее в малък град с население с интереси извън изкуството и иска да бъде съвременен артист. Мина търси знания и информация за историята на изкуството онлайн, и прекарва дните си в размишление над фундаментални въпроси за състоянието, в което се намира то днес.

Целта на проекта е чрез употребата на мейнстрийм медиум да се изградят връзки с нови аудитории, като се провокира разговор за по-задълбочено и ефективно разбиране на историята на съвременното изкуство и процесите, които протичат в него.

Марина Генова е завършила „Сценичен и екранен дизайн“ в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, както и магистърска програма “Дигитални изкуства” в Националната художествена академия в София. Нейни творби са показвани в изложби като “Особен импулс” (2020, FLUCA - Австрийски културен павилион в Пловдив), “Тук храната никога не се разваля” (2020, Галерия “Галерия”, София), “Електронни сънища” (2019, +359 Gallery, София), „Подаръкът“ (2018, ИСИ, София), “Критикувайки медиите” (2017, галерия Кредо Бонум, София) и “Играчкофилия и играчкофобия” (2016, ИСИ, София). В работата си Марина Генова изследва въздействието на бързо развиващите се технологии и мрежи върху идеологически, икономически и политически структури, чрез популярна култура и постмодерни реалности.

Платформата „Стойност-Ценност‌ (e-valuation)“ ‌е‌ ‌насочена към‌ ‌насърчаване‌‌ ‌и‌ развитие ‌на‌ млади ‌автори‌ ‌в‌ ‌областта‌ ‌на‌ ‌дигиталните‌ ‌изкуства.‌ ‌Заглавието‌ ‌‌е‌ препратка ‌към‌ смисъла‌ ‌на‌ ‌понятията‌ ‌“стойност”‌ ‌и‌ ‌“ценност”, в техническия и естетически контекст на цифровите медии и изследва възможностите безличните стойности на средата да се трансформират в обществено значими ценности. Търси се какво има значение за авторите, избрали дигиталните форми за артистична изява и как те отговарят на темите и предизвикателствата в „новата нормалност“, както наричаме настоящия период на пандемия.

След Варна, където платформата представя Марина Генова и проекта “Kunst - Art”,  „Стойност-Ценност (e-valuation)“ ще гостува във Велико Търново, Галерия Heerz Tooya с проекта на Аксиния Пейчева “Приказка за края” от 7 до 30 април 2021 г., във Видин, в Художествената Галерия "Никола Петров", с проекта на Владислав Илиев “Aura” от 9 до 24 април 2021 г., в Пловдив, в Cu29 Coffee&Gallery - с Вероника Табакова и Яна Меламед и проекта “DigiPhysics” от 14 до 30 април 2021 г. и в Бургас, в Културен център "Морско казино", зала „Христо Фотев“ – с Ивелина Иванова, Мартин Луканов и проекта “Топ куче” от 19 до 30 април 2021 г.

Проектите ще бъдат представени и в съвместна изложба в рамките на предстоящото 8-о издание на международния фестивал за дигитални изкуства „ДА Фест“ през октомври 2021 г. в София.

‌‌„Стойност-Ценност‌ (E-valuation)“ се осъществява с‌ ‌финансовата‌ ‌подкрепа‌ ‌на‌ Министерството‌ ‌на‌ ‌културата и в партньорство с петте галерии, домакини на изложбите.

Повече информация за предстоящите изложби:https://www.facebook.com/DALabFoundation

Фондация “ДА Лаб” е основана през 2018 г. в София като лаборатория за дигитални изкуства от съвременния художник, сценограф и преподавател доц. д-р Венелин Шурелов, куратора и културен мениджър д-р Галина Димитрова-Димова и медийния артист Антони Райжеков. Тя е свободна платформа за интердисциплинарен експеримент в територията на съвременното изкуство посредством взаимодействие между наука, нови технологии и различни дисциплини като визуални и пластични изкуства, звуково изкуство, съвременен театър, танц, пърформънс и интерактивни формати, включващи публиката.

Фондация "ДА Лаб" е фокусирана върху общодостъпен обмен на знания, чрез работни семинари и презентации на успешни проекти на български и чуждестранни артисти, работещи в областта на дигиталните изкуства.

Сред най-популярните и успешни проекти на фондацията е Международният фестивал за дигитални изкуства „ДА ФЕСТ“, организиран в партньорство с Националната художествена академия, както и онлайн платформата “Речник - дигитално изкуство“.

Изложбата на Марина Генова “Kunst – Art” може да се види от 6 до 20 април 2021 г. в Зала 4 на ГХГ - Варна на ул. „Любен Каравелов“ 1.

Снимки и репродукции: Фондация “ДА Лаб”

http://varnacityartgallery.com


Последни новини

XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024

XX ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНА 2024 Елена Башкирова преди първата си среща с варненската публика на откриването на Европейския музикален фестивал Варна 2024: ...

Прочети още

„Аз съм българче“ - концерт на „Варненско лято за деца“ от образователния модул на ММФ "Варненско лято"

Българската музика и танц ще бъдат във фокуса на спектакъла на младите таланти от НУИ „Добри Христов“ н а 24 март, неделя, от 11 часа във Фестивалния...

Прочети още

Пролетен салон на изкуствата 2024

На 12 март отваря врати традиционната инициатива на Община Варна Пролетен салон на изкуствата. Форумът всяка година поставя начало на сезона на културните събития в морската ст...

Прочети още

Виртуозите на Миланската Ла Скала в съвместен проект на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято”

Виртуозите на Миланската Ла Скала в съвместен проект на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято” Камерният състав на великия италиански орк...

Прочети още

Партньори и приятели