Проф. Марио Хосен, артистичен директор на Международния музикален фестивал „Варненско лято“: „Търсим класа в класиката"

facebook thumb

Музикалното „Варненско лято“ се открива тази неделя, 23 юни, с концерт на Бенямин Шмид и Варненската филхармония под палката на маестро Георги Димитров.
 
Международното позициониране на първия български фестивал като един от най-старите и престижни форуми в Европа е дългосрочната задача на организаторите.
 
-          Маестро Хосен, тази неделя с концерт на Бенямин Шмид и Варненската филхармония под палката на маестро Георги Димитров се открива Музикалното "Варненско лято". С каква енергия започвате най-дълголетния български фестивал в първото за Вас издание като артистичен директор?
 
-          За мен е голяма чест да съм артистичен директор на "Варненско лято"- най- големия и дълголетен български международен музикален фестивал. С много силни чувства и енергия заедно с целия творчески и административен екип на община Варна работихме по създаването на една естетично издържана европейска фестивална програма за тази година. Надяваме се публиката да остане заредена от музиката и емоцията на изпълнителите от всички класически и граничещи с класиката жанрове.
 
-          Какви акценти бихте подчертали специално за ценителите - какво да не пропускат от програмата на фестивала? Как се вписват те в художествената тъкан на престижния форум в неговия исторически и съвременен контекст?
 
-          Много са акцентите в програмата на фестивала, но безспорно концертите с участието на творци като Бенямин Шмид, Бруно Канино, Огюстен Дюме и Жерар Косе, Юлиан Рахлин, Ромен Лельо, Синфония Варсовия с диригент и солист Филип Бернолд, „Софийски солисти” с Пламен Джуров и солисти Минчо и Николай Минчеви, Софийската филхармония с Найден Тодоров, Камерата Орфика с Лаурънс Голан и Бранденбургските концерти на Бах със солисти Рудолф Леополд, Лина Тур Бонет, Мануел Бланко, със сигурност не са за изпускане.
 
-          Съвсем наскоро "Варненско лято" получи изключително висока оценка от Европейската асоциация на фестивалите EFA - беше обявено за един от 24-те лауреата на организацията за 2019-2020 г. Как тълкувате този избор и с какво Ви задължава той? Как приятелите на фестивала могат да се включат в онлайн подкрепата за него?
 
-          Горди сме, че броени дни преди откриването на фестивала получихме новината, че Европейската асоциация на фестивалите (EFA) и международното жури на EFFE (марката „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа“) са посочили най-стария български фестивал като един от 24-те лауреати за наградите EFFE 2019-2020. Лауреатите ще бъдат представени по време на церемония в Центъра за изящни изкуства „Бозар“ в Брюксел на 26 септември 2019 г. Щастливи сме че усилията ни да вдигнем международното ниво на фестивалната програма са забелязани. Факт са вече и многобройните заявки за присъствие на представители на световни медии, на журналисти и музиколози, на импресарии и продуценти, на меломани от цяла Европа. Надявам се нашата великолепна фестивална публика да ни подкрепи в онлайн гласуването за Европейските фестивалните награди, което вече е отворено на страницата на EFFE - https://www.festivalfinder.eu/awards/effes-audience-choice-2019-2020/vote .
 
-          Новост в тазгодишното издание е Симпозиумът, който приятно ще изненада и изпълнители, и композитори, и ценители. Какви цели си поставяте с него? Какво очаквате да промените във възприятията на участниците в творческия процес?
 
-          Научният симпозиум, в който ще обменят идеи музиковеди, композитори и млади изпълнители, има за цел развитието на един нов международен диалог между теорията и практиката, между опита и младежкия устрем. Уникалното в този симпозиум е, че от една страна, своите световни премиери именно във Варна ще получат произведения на именити български и световни композитори като Георги Арнаудов, Васил Казанджиев, Томас Марко, Густаво Диаз-Херес, Хосе Луис Турина, Давид Дел Пуерто, Райнер Бишоф и от друга страна, концертът, на 29 юни, когато солисти ще изпълнят произведения, посветени на тях. В този форум ние даваме възможност на млади български музиканти за пръв път да се качат на голямата фестивална сцена. Така се получава симбиоза между музикознанието, композиторите и младите изпълнители - става жива среща на поколенията в музиката. Интересно е, че толкова млади хора откликнаха на идеята ни да работят съвместно с композиторите и да подготвят представянето пред публика на съвременни класически творби.
 
-          Вие смело въвеждате нови модели в случването на най-големия варненски фестивал. Вярвам, че гледате и напред към следващите издания и сега залагате елементите на една обща визия за годините, които идват. Бихте ли я очертали?
 
-          Целите ни са ясно дефинирани, търсим "класа в класиката" и работим за международното позициониране на фестивала като един от най-старите и престижни фестивали в Европа. Нови програмни акценти за следващите издания ще търсим в циклите "Световни симфонични оркестри" и "Легенди на камерната музика", в срещите на сцената между световни имена в класиката и младите български творци, в налагането на фестивала и град Варна като център на международни творчески и научни симпозиуми. Продължаваме да надграждаме на базата на богатата история и традиция на фестивала.
 
-          И накрая - Вашето обръщение към фестивалната публика?
 
-          Варна е град с вековни традиции и разпознаваем с това в Европа. Фестивалният международен живот позиционира всяка една държава като част от Европейската и международна културна общност.  Нека всички с общи усилия възприемем високи модерни стандарти в налагането на една международна фестивална програма, която да привлича все повече и повече гости от цял свят във Варна и България. С пожелание всички заедно да допринесем фестивалът "Варненско лято" да продължи да носи "светлината на европейската музикална традиция" и да представя достойно България в обединена Европа.
 
Разговаря Нина Локмаджиева
 
Пълната програма на ММФ „Варненско лято“ 2019 открийте тук: www.varnasummerfest.org  
 
Цените на билетите за концертите са от 5 и от 20 лв. със специална цена за учащи се и пенсионери - 2 лв.
 
Билети за събитията от програмата на ММФ „Варненско лято“ 2019: за концертите - на касите на ФКЦ и онлайн на за „Опера в Летния театър“ - на касите на Летен театър, Опера Варна и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията - на място преди събитието. 
ММФ „Варненско лято“ е първият български фестивал, основан е през 1926 г. Член е на Европейската асоциация на фестивалите, носител на лейбъла на ЕФФЕ („Европа за фестивали, фестивали за Европа“) за 2019-2020 и лауреат на ЕФФЕ за наградите на ЕФФЕ 2019-2020. 
 
ММФ „Варненско лято“ 2019 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ „Добри Христов“ и със съдействието на Градска художествена галерия, Регионалния исторически музей – Варна, зала Аула на Икономически университет – Варна  и Фестивалния и конгресен център. Фестивалът се реализира с подкрепата на Италианския културен институт и Посолството на Италия, Посолството на Испания и Институт Сервантес, Полския  културен институт, Посолството на Австрия, Посолството на САЩ , Посолството на Холандия. Фестивалът подкрепят „Солвей Соди“, „Кока-Кола България“, „А1“, „Фрапорт“, Пежо - Франс Ауто,  KLM, AGBU, Grand Mall, клуб „Ментол“, пиво „Гларус“, винарна и хотелски комплекс „Шато де Берже“, хотелите „Капитол“, „Черно море“, „Модус“  и “Плаза”, Делта Планет Мол. Медийни партньори на фестивала са БНТ, РТВЦ Варна, БНР, Радио Варна, ТВ1, Площад Славейков, БГ радио, Moreto.net, NovaVarna.net и Ти си Варна.


Последни новини

VI Национална  инициатива на БЪЛГАРСКИ ХОРОВ СЪЮЗ „БЪЛГАРИЯ   ПЕЕ“

Eдна от най-значимите инициативи свързани с хоровото дело в България, която БХС желае да осъществи отново на национално ниво и през 2022 г. След почти двугодишно прекъсване (са...

Прочети още

„Денят на флага“ дава старт на Синелибри Варна на 15 октомври

Седмото издание на Синелибри се провежда под мотото „Божествена комедия“ по случай 700 години от смъртта на Данте Алигиери, „бащата на италианския език“...

Прочети още

Млади таланти и Български камерен оркестър - Добрич на 8 октомври в Градската художествена галерия на Варна

Млади таланти и Български камерен оркестър - Добрич на 8 октомври в Градската художествена галерия на Варна Цигуларката Йоана Русева и пианистът Ивайло Василев ще музицир...

Прочети още

Виртуозите Марио Хосен, цигулка, и Адриан Йотикер, пиано, закриват Европейския музикален фестивал Варна 2021 на 10 октомври

Виртуозите Марио Хосен, цигулка, и Адриан Йотикер, пиано, закриват Европейския музикален фестивал Варна 2021 на 10 октомври Двамата големи музиканти за пръв път излизат з...

Прочети още

Партньори и приятели