Започва Симпозиумът на Международния музикален фестивал „Варненско лято“

facebook thumb

В дните от 2 до 4 юли специалистите ще дискутират за творчеството на Брамс, Лист и Малер, а вечерите ще бъдат празник на немския музикален романтизъм, сътворен от музиканти от различни европейски страни.

Началото на научната част е всяка сутрин в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, вечерните концерти на 2 и 4 юли са от 19:00 в Галерията, на 4 юли там ще има и неделно матине от 12:00, а на 3 юли от 19:00 в Зала 1 на Фестивалния комплекс е органовият концерт на именития Мартин Хазелбьок.

Международният музикален фестивал „Варненско лято“ наложи в последните години нова форма на общуване между музикалните специалисти и публиката - Международния симпозиум. С прекрасни отзиви от професионалисти и публика след първите две издания, тази година Симпозиумът ще има силно трето издание, което е посветено на немския романтизъм.

Темата и програмата на Симпозиума представя неговият инициатор, артистичният директор на фестивала проф. Марио Хосен:

Тази година сме посветили Международния симпозиум на немската романтика и представяме личностите на Йоханес Брамс, Ференц Лист и Густав Малер. Много често това обсъждането на тези големи имена до остри дискусии, характерни за един научен форум. Гости ще ни бъдат едни от водещите специалисти в областта на немската романтика от Германия и от Австрия под ръководството на проф. д-р Хартмут Кронес – президент на Асоциацията на музиколозите на Австрия. Негов асистент ще бъде гл. ас. д-р Петя Цветанова – преподавател в ДМА „Панчо Владигеров“ в София, също австрийски възпитаник. Двамата заедно ще представят лекторите, а и ще прехвърлят своеобразен мост към участниците, които ще дойдат от цяла България – музиколози и ценители на тази тема от град Варна и гости на града. 

Много често ние съчетаваме погрешно историята с фактите. Например, Ференц Лист е известен унгарски национален композитор, но малцина знаят, че матерният му език е немският и той реално е представител на немския дух и на немската култура, вплетени в една монархическа среда. Макар и унгарец, посветен на каузата за унгарското национално самосъзнание, той все пак е продължител на една много дълбока традиция в музикалното изкуство и философията, която е характерна за духа на немския романтизъм. Обръщаме поглед и към личността на австриеца Густав Малер, който е част от една много богата немска историческа традиция. Тези теми ще бъдат наистина много интересни, защото те автоматично предизвикват дискусии. 

Очаквам как ще се включат в обсъжданията уважавани личности като проф. д-р Манфред Пермозер от Виена, проф. д-р Волфрам Щайнбек от Кьолн, проф. д-р Хелмут Лоос от Лайпциг, проф. д-р Кристиан Гланц от Виена. Разбира се, ние говорим не само за музиката, а преди всичко за философията и за музикалната естетика - това прави един такъв симпозиум наистина уникален.

Вечерите на симпозиума са запълнени с много интересни камерни концерти. На 2 юли ще чуем програма, посветена на музиката на Брамс, Лист и емблематичния струнен квинтет във фа мажор на Антон Брукнер. На 3 юли ще ни гостува в органов рецитал един от големите органисти на нашето време Мартин Хазелбьорг. На 4 юли вечерта ще имаме камерно-музикална програма с изключителни солисти – от една страна, българи, които от години работят и концертират в САЩ, в Австрия, в Англия, и от друга страна – гости от чужбина, които са ярки личности и гости на най-големите световни зали. Сред тях са концертмайсторът и водач на челите във Виенската филхармония Петер Сомодари, солистите Юлиан Рахлин – цигулка, Александър Земцов – виола, също и дългогодишният водач на групата на челите в бароковия оркестър „Concentus Musicus“ проф. Рудолф Леополд. Към това добавяме и един много интересен концерт, който ще бъде неделно матине и ще допълни темата на симпозиума с песенен рецитал. В него варненката Дориана Чакърова, пианистка, която от години работи в Щутгарт, Германия, заедно с партньора си Енеас Хум ще направи един песенен рецитал с творби на Лист, Брукнер, Малер, Брамс, Хуго Волф. 

Мисля, че за ценителите на немската романтика ще можем да представим три много наситени с дискусионен характер сутрини с интересни лекции и три вечери, изпълнени с красива музика.”

Началото на Международния симпозиум е на 2 юли от 10:00 в Градската художествена галерия - Варна. На 3 юли лекциите започват също от 10:00, а на 4 юли - от 9:00.

ММФ „Варненско лято“ 2021 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Национално училище по изкуства „Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център - Варна, и със съдействието на Градската художествена галерия "Борис Георгиев", Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър и Фестивален и конгресен център - Варна, Queen Elisabeth Music Chapel.

С финансовата подкрепа на А1, Солвей Соди, Фрапорт - летище Варна, Гларус - крафт бира, Кока Кола, клуб Ментол, Международен театрален фестивал „Варненско лято", Фестивал Радар, Посолство на Република Словения в България, Италиански културен институт, Посолство на Република Австрия в България - Австрийски музикални седмици, Испански културен институт "Сервантес" и Посолството на Испания в България, хотел „Черно море", курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена", Grand Mall.

Медийни партньори: Генерален медиен партньор - Българска национална телевизия, Българско национално радио, Moreto.net, Ти Си Варна, АртВарна.


www.varnasummerfest.org
www.facebook.com/vnsummerfest


Последни новини

„Денят на флага“ дава старт на Синелибри Варна на 15 октомври

Седмото издание на Синелибри се провежда под мотото „Божествена комедия“ по случай 700 години от смъртта на Данте Алигиери, „бащата на италианския език“...

Прочети още

Млади таланти и Български камерен оркестър - Добрич на 8 октомври в Градската художествена галерия на Варна

Млади таланти и Български камерен оркестър - Добрич на 8 октомври в Градската художествена галерия на Варна Цигуларката Йоана Русева и пианистът Ивайло Василев ще музицир...

Прочети още

Виртуозите Марио Хосен, цигулка, и Адриан Йотикер, пиано, закриват Европейския музикален фестивал Варна 2021 на 10 октомври

Виртуозите Марио Хосен, цигулка, и Адриан Йотикер, пиано, закриват Европейския музикален фестивал Варна 2021 на 10 октомври Двамата големи музиканти за пръв път излизат з...

Прочети още

Юбилейна изложба на Пламен Монев в Градската художествена галерия на Варна

Юбилейна изложба на Пламен Монев в Градската художествена галерия на Варна Изложбата “Живописни пътеписи“ се открива на 5 октомври, организирана е съвместно с...

Прочети още

Партньори и приятели